Centrum voor Natuur en Landschap – West-Terschelling

Het Centrum voor Natuur en Landschap is een natuurmuseum waarin Terschelling centraal staat. Je ziet het ontstaan van het eiland, een hele grote verzameling opgezette vogels, een tentoonstelling over het klimaat en tenslotte zeeaquaria met vissen die in de Waddenzee rondzwemmen zoals de kabeljauw, schol en bot maar ook bijvoorbeeld de zeedonderpad. Heb je lef, dan is er een open bak met roggen die je mag aaien. Uieraard ontbreekt een winkeltje aan het eind niet.

Locatie/bereikbaarheid

Het Centrum voor Natuur & Landschap staat in het centrum van West-Terschelling, op het eiland Terschelling.

Burg. Reedekerstraat 11
8881 BZ West-Terschelling
http://www.natuurmuseumterschelling.nl/

Geschikt voor

Het museum is beslist geschikt voor opgroeiende kinderen inclusief bijbehorende ouders. Ook voor de groep die die fase nog (net) niet heeft bereikt is het echt geen onaardige plek. Uiteraard zie je hier ook de categorie “grijze golf” ruim vertegenwoordigd. Echt heel kleine kinderen hebben hier niets te zoeken, maar dat geldt voor vrijwel elk museum.

Oordeel

De buitenzijde ziet er niet zo aantrekkelijk uit en je moet natuurlijk wel enige interesse hebben in natuur, maar dan is het toch zeker wel een aanrader. Ben je op Terschelling, en is het een dagje geen strandweer, dan ben je vast niet de enige die hier op bezoek gaat maar er is in principe ruimte genoeg voor heel wat bezoekers.

Wat ga je doen?

Het Natuurmuseum en zeeaquarium is onderdeel van het Centrum voor Natuur en Landschap. Het centrum heeft als doel bezoekers te informeren over de natuur van Terschelling en het waddengebied. Klinkt nogal serieus maar de opzet is toch ook voor kinderen goed toegankelijk. Na de entree kom je in de ruimte waar eerst via een maquette en veel informatie aan de wand wordt duidelijk gemaakt hoe getijden werken en hoe het eiland tot stand is gekomen.

In de daarop volgende ruimte barst het letterlijk van de opgezette dieren. Mooi om bijvoorbeeld meeuwen, bergeenden, kiekendieven, grutto’s, uilen en kanoetstrandlopers eens van heel dichtbij te zien. Ook de collectie konijnen en andere kleinere dieren zoals egels en herten is beslist de moeite waard.

Een zaal verder staat energie centraal. In een bijdetijdse presentatie wordt inzichtelijk gemaakt hoe de aarde energie van de zon ontvangt en hoe het zee- en eilandklimaat in elkaar steekt. Een eilandklimaat kan behoorlijk afwijken van de omgeving en logischerwijs wordt daar in dit museum meer bij stilgestaan. Vervolgens kom je langs vitrines met een flinke verzameling verschillende schelpen, mossels en oesters.

Wat meer achter in het museum staan de zeeaquaria die in grootte verschillen tussen enkele honderden liters tot maar liefst 40.000 liter. Je vindt er allerlei dieren die bij Terschelling in de buurt in zee zijn te vinden. Voorbeelden hiervan zijn de kabeljauw, schol en bot maar ook bijvoorbeeld de zeedonderpad en de hondshaai. Aan de wand is informatie te vinden over de zeehonden en te zien dat het de laatste jaren gelukkig zo slecht nog niet gaat met de populatie.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Het museum heeft feitelijk een beetje Ikea-indeling waardoor je vanzelf alles tegenkomt, zeker als i.v.m. corona ook nog eens eenrichtingsverkeer geldt. Hoewel de variatie behoorlijk is, ligt de focus hier logischerwijs sterk op “natuur” en daarbinnen zijn eigenlijk geen echte “must-do” dingen te zien of doen hier.

Kritische noot

De interactie bestaat uit nogal wat knopjes, waarvan een aantal het vervolgens laten afweten. Verder zijn opgezette dieren natuurlijk prima om ze eens van heel dichtbij te kunnen zien, maar het maakt het geheel al snel erg statisch.

Prijs

Tegen betaling van 7 euro (prijspeil 2022) mogen volwassenen naar binnen, tot 12 jaar betaal je (of je ouders) 5,50 en tot en met 3 jaar is het gratis. Ook groepen vanaf 15 personen kunnen rekenen op een beetje korting.

Lengte bezoek

In dit museum, toch niet al te groot, kun je met aandacht voor alles wat ze hebben zo een mooi uurtje doorbrengen.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Op Terschelling kom je om in de horeca, maar in dit museum zul je het tevergeefs zoeken. Dat is geen probleem; loop naar buiten en in een cirkel van enkele honderden meters rondom zie je waarschijnlijk meer horeca dan je tijdens je verblijf aan Terschelling kunt afwerken.

Praktische info/openingstijden

Van 1 april tot 1 november is het op werkdagen geopend van 11.00 – 17.00 uur, in het weekend van 13.00 – 17.00 uur. Van 1 november tot 1 april is het museum open op dinsdag van 11.00 – 17.00 uur en in de weekenden 13.00 – 17.00. Tijdens schoolvakanties is het museum net als in de zomerperiode elke werkdag open. Kijk voor de actuele toegangstijden altijd even op de website: http://www.natuurmuseumterschelling.nl/

Meer…

Nog meer musea bezoeken? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2022-1
Laatste update: 27 januari 2022