CODA – Apeldoorn

CODA in Apeldoorn herbergt onder één dak een museum, een archief en de bibliotheek. Het museum kent een grote verzameling sierraden die in de vaste collectie zijn te zien. Daarnaast staan in tentoonstellingen ook nogal eens sierraden centraal naast onderwerpen met een link met Apeldoorn; de historie en haar inwoners.

Locatie/bereikbaarheid

Apeldoorn is goed te bereiken per trein vanuit Amersfoort, Deventer en Zutphen. Ook bussen komen hier vanuit alle windstreken samen. Vanaf het trein/busstation is het een klein stukje wandelen naar het CODA.

Met de auto kun je via de A1 in Apeldoorn komen. Er is een parkeergarage naast het museum met de toepasselijke naam “Museum Centrum”. Niet goedkoop, wel handig.

Vosselmanstraat 299
7311 CL Apeldoorn
https://www.coda-apeldoorn.nl

Geschikt voor

Vanzelfsprekend komen hier de usual suspects; blank, gevorderde leeftijd en meer vrouwen dan mannen. Toch doet dit museum haar best ook kinderen aan te trekken. Bijvoorbeeld tijdens de tentoonstelling Paper Art worden kinderen uitgedaagd in een kartonnen doos hun eigen kunstwerk te creëren waar dan ook druk gebruik van wordt gemaakt.

Oordeel

De vaste collectie moet je aanspreken en de tentoonstellingen zijn uiteenlopend van aard. Alles bij elkaar kan de ervaring dus nogal uiteenlopen; van een magere 6 tot aan een dikke 8. Verstandig is eerst online te kijken welke tentoonstelling(en) er zijn te zien / worden verwacht en daar een bezoek op af te stemmen.

Wat ga je doen?

CODA is een museum met een collectie op het gebied van sieraden, sculpturen, grafiek, schilderijen en niet in de laatste plaats; kunst van en op papier. Eenmaal in de twee jaar is er een speciale tentoonstelling van papierkunst.

De collectie sierraden is met meer dan 9000 objecten inmiddels de grootste verzameling kunstenaars- en modesierraden ter wereld. Er wordt actief gewerkt aan uitbreiding van deze collectie en de Rijkscollectie sierraden is sinds 2015 in langdurige bruikleen gegeven. Daarnaast is er aandacht voor het creatieproces van sierraden. Sierraden zijn immers een eindproduct van een vaak lang creatief proces en ook dat probeert CODA te ontsluiten voor het publiek.

Naast sierraden is papier een speerpunt binnen dit museum. Er is overigens een goede reden dat dat juist op deze plaats aandacht krijgt. Apeldoorn heeft namelijk al eeuwen een bloeiende papierindustrie. In de directe omgeving van Apeldoorn zijn er nog steeds sprengen met water benodigd voor de fabricage van papier en bijbehorende papiermolens te vinden.

De historische collectie is afkomstig van het voormalig Historisch Museum Apeldoorn, naast het Van Reekum Museum de voorganger van het huidige CODA. In de historische collectie is aandacht voor archeologie, textiel, wonen en werken in Oost-Veluwe en bijvoorbeeld spotprenten.

Tot slot beheert het CODA een collectie speelgoed, het ADO speelgoed. Dit werd vanaf de jaren ’20 gemaakt in sanatorium Berg en Bosch in het kader van arbeidstherapie. ADO stond overigens voor “Arbeid Door Onvolwaardigen”, maar in 1962 was de tijd gekomen om deze ongemakkelijke benaming aan te passen en is het ingewisseld voor “Apart Doelmatig Onverwoestbaar”. Het speelgoed kreeg dankzij ontwerper Ko Verzuu een eigenzinnige vorm. Helaas is voor dit speelgoed, waarschijnlijk door ruimtegebrek, geen plek in de vaste collectie.

Het CODA Apeldoorn organiseert naast de vaste collectie met grote regelmaat tentoonstellingen waarvan er vaak meerdere naast elkaar lopen. Het geeft een extra reden hier niet eenmalig naar binnen te lopen.

Handige tips

In Apeldoorn is nog veel meer te doen. Bijvoorbeeld Apenheul is een niet heel groot maar wel tamelijk bijzonder dierenpark met zoals de naam al verklapt, veel soorten apen. Of ga naar Paleis het Loo, prachtig aan de rand van het bos gelegen.

Mocht je je afvragen waar de naam CODA vandaan komt: Cultuur Onder Dak Apeldoorn.

Kritische noot

Het gebouw is zowel binnen als buiten enigszins dominant. Dat verstoort het tentoongestelde; aan de binnenzijde staat het gebouw op veel plaatsen te roepen: kijk mij eens. De architect vond het vast heel mooi, maar het idee van “form follows function” is hier wel wat in de knel gekomen.

De grote open ruimte die voor tentoonstellingen kan worden gebruikt is zeker fraai, maar een gedeelte wordt ook gebruikt om de sierraadcollectie van het museum ten toon te stellen. Ben je dus gewoon wat aan het ronddwalen, dan wordt het een verwarrende ervaring.

Apeldoorn heeft een ruime link met de koninklijke familie. Niet alleen Paleis het Loo is hier te vinden, ooit lag er zelfs een spoorlijn met een halte speciaal voor het koning(in). Toch zie je daar niets van terug in het museum. Maar goed, een uitje naar Paleis het Loo is ook geen straf.

Prijs

Normaal gesproken betaal je Euro 10,-, maar tot en met 15 jaar mag je gratis naar binnen. Dat geldt ook voor een hele reeks kaarten, waaronder de museumkaart. Tot slot is met groepen en sommige kaarten ook nog een leuke korting te krijgen. Kijk op de website van CODA voor actuele prijzen en geldigheid wat betreft kaarten. Let op: contant betalen is hier niet meer mogelijk.

Lengte bezoek

Het museum is niet heel groot maar afhankelijk van de tentoonstelling(en) en je belangstelling toch echt wel goed voor een uurtje of wat genieten. Het bezoek is te verlengen in het café of in de museumwinkel. Heb je roots in Apeldoorn, dan is een aanvullend bezoek aan het archief absoluut geen gek idee.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In hetzelfde gebouw als het museum is ook een uitgebreid café gevestigd. Vanaf de kassa loop je er al doorheen om in het museum terecht te komen, handig! Overnachten kan in Apeldoorn ook zeker zonder problemen.

Praktische info/openingstijden

Het museum is dinsdag tot en met zaterdag open van 10:00 tot 17:30. Op zondag mag je uitslapen want dan openen de deuren om 11:00 en op maandag kun je andere dingen gaan doen, want dan is het museum gesloten.

Meer…

Voor een overzicht van andere musea: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Laatste update: 29 augustus 2021