Museum De Casteelse Poort is een museum waarin de plaatselijke geschiedenis centraal staat. Hoewel die, zo is uit opgravingen gebleken, al duizenden jaren geleden is begonnen vanwege de gunstige ligging van Wageningen aan een rivier maar ook op een stuwwal, is het meeste te zien vanaf de late middeleeuwen tot nu. In een eerste zaal wordt compact deze duizendjarige geschiedenis van Wageningen belicht, waarna er vooral opvallend veel ruimte is voor tijdelijke exposities. Daarin wordt altijd weer de link met Wageningen gelegd, en terecht natuurlijk. Op de eerste verdieping is een permanente tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog te vinden in een zaal met de toepasselijke naam Zaal 40-45. Op sommige plekken in Nederland is de oorlog zonder al te veel gebeurtenissen voorbij gegaan, maar dat geldt bepaald niet voor Wageningen en omgeving. Al met al is het een relatief bescheiden museum in omvang maar valt de verzorging van het geheel in positieve zin op.
Locatie/bereikbaarheid
Het museum ligt aan de zuidoostzijde in het centrum van Wageningen. Voor het museum is parkeren alleen toegestaan voor vergunninghouders. In de nabijheid van het museum zijn diverse parkeerplaatsen (betaald).
Geschikt voor
Dit museum is ook een “kijk”-museum en geen interactief doe-museum. Hoewel het ook voor die laatste categorie musea maar al te lastig is een jonger publiek te trekken en te boeien is dat daardoor in dit museum zeker lastig. Ongetwijfeld zullen soms vanuit plaatselijke scholen pogingen worden ondernomen de leerlingen deze kant op te dirigeren, maar verder bestaat het museumpubliek vooral uit de “usual suspects”.
Oordeel
Het museum is voor een dergelijk soort erg verzorgd en heeft ook nog eens het geluk dat het is ondergebracht in een fraai historisch pand. Verwacht hier geen Monet, maar de plaatselijke geschiedenis is compact in beeld gebracht en er is behoorlijke ruimte voor een of zelfs een paar tijdelijke tentoonstellingen, waar dan aardig mee wordt uitgepakt. Met andere woorden, om Wageningen beter te leren kennen is het zeker de moeite waard om een bezoekje aan dit museum te brengen.
Wat ga je doen?
Vanaf de receptie wandel je meteen de zaal in waar zo’n 5000 jaar Wageningse geschiedenis compact wordt weergegeven. De nadruk ligt hier wel op de (late) Middeleeuwen tot heden. Je ziet er bijvoorbeeld een klokbeker van ongeveer 2200 v. Chr., de bijl van de plaatselijke beul, maar ook info over de inmiddels teloor gegane tabaks- en steenfabricage. In het midden van de zaal is een maquette te zien van Wageningen van eeuwen her. Let je al rondwandelend in Wageningen goed op, dan kun je nog steeds resten van de stadsgracht tegenkomen. Muren en poorten die ooit moesten zorgen voor veiligheid zijn geheel verdwenen bij de stadsuitbreiding en omgetoverd in stukjes park.
Wandel je door dan kun je meteen links in de centrale hal onder de trap de kelder van het museum in. Je ziet daar resten van een van de kasteeltorens van het kasteel dat op deze plaats heeft gestaan. Voor het museum zijn overigens in de straat met rode steen ook de contouren van het gehele kasteel aangebracht.
Verder is op de begane grond aandacht voor de Wageningse beeldhouwer August Falise. Aandacht voor deze Wageningse kunstenaar is een van de speerpunten van het museum. Hij debuteerde in 1901 met De jonge slaaf maar werkte ook veel in opdracht van de katholieke kerk waaruit een hele reeks Heilig Hartbeelden ontstond. Ook werelds werk is te zien, en overigens niet alleen in dit museum. De Zaaier is een standbeeld bij het Atlasgebouw van de Wageningen Universiteit en Research centrum en is ook van de hand van Falise.
Achterin op de begane grond is er plek voor een tijdelijke tentoonstelling, vaak met een link naar een kunstenaar van Wageningse oorsprong of rondom een onderwerp dat gelinkt kan worden aan Wageningen. Zo zijn er bijvoorbeeld tentoonstellingen geweest rondom Eppo Doeve, 150 jaar voortgezet onderwijs, Indische sporen in Wageningen en Aan het werk!. Met de trap omhoog krijgt de expositie in een zolderkamer een vervolg.
Weer beneden aangekomen kun je nog verder in het museum door de centrale trap op te lopen. Let hier dus een beetje op; je kunt niet van het achterliggende gedeelte op de eerste verdieping hier komen, het is trap-op-trap-af. Aldaar kom je in een aantal ruimtes die gebruikt worden voor tijdelijke exposities en een tweetal zalen genoemd Zaal 40-45. Deze zaal is vooral gewijd aan de gebeurtenissen in september 1944, tijdens de Slag om Arnhem, onderdeel van Operatie Market Garden. De stad werd in die tijd zwaar beschadigd door de heftige gevechten tussen geallieerden en de Duitsers. Minder bekend is dat ook al in 1940, bij het begin van de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied, de stad moest worden geëvacueerd en vervolgens door het Nederlandse leger in puin werd geschoten.
In een tweede, kleinere ruimte is er aandacht voor het tekenen van de capitulatie van de Duitsers op 5 mei 1945. Dat vond plaats in hotel De Wereld dat tot op de dag van vandaag in Wageningen bestaat. Waarschijnlijk vond de Canadese generaal de locatie en de naam van het hotel wel geschikt voor de onderhandelingen. Onder andere is de originele pen waarmee de paparassen werden ondertekend hier te zien.
Uitgekeken? Dan kun je nog even je licht opsteken bij de receptie. Wie weet dat een vriendelijke vrijwilliger nog meer tips heeft om dingen te doen en te zien in Wageningen.
Handige tips
Tijdens de Monumenten- en Architectuurwandeling kom je vanzelf langs dit museum en kunt dan uiteraard meteen binnenlopen. Heb je de folder van deze wandeling nog niet gedownload dan kun je hem in het museum gratis krijgen.
Kritische noot
In de hele omgeving hier kom je bijna om in de informatie, musea, herdenkingsplekken, etc. etc. over de Slag om Arnhem, onderdeel van Operatie Market Garden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Op een zeker moment heb je er waarschijnlijk wel een beetje genoeg van. Ook in dit museum is er een complete zaal aan gewijd en hoewel smaakvol is het in het licht van 5000 jaar Wageningse geschiedenis, wie weet wel wat veel van het goede.
Prijs
Volwassenen betalen hier Euro 5,- (2021), behalve als je in het bezit bent van de museumkaart of als je vriend bent van het museum. Kinderen tot en met 12 jaar betalen een schappelijke Euro 2,- (2021), tenzij je op woensdagmiddag komt; dan is het voor iedereen tot met met 12 gratis. Sympathiek!
Lengte bezoek
Het museum is niet groot maar als je alle zalen en objecten wat aandacht wil geven ben je toch tussen de 1/2 en 1 uur onder de pannen.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
De Casteelse Poort heeft zelf geen horeca maar op zeer korte afstand is in het centrum van Wageningen meer dan genoeg te vinden. Je zult er omringd worden door opvallend veel jongeren in de categorie 18-25. Studenten…
Praktische info/openingstijden
Het museum is geopend van woensdag tot en met zondag. Door de weeks gaan de deuren om 11:00 open, in het weekend om 13:00. Op alle dagen moet je om 17:00 alles hebben gezien. Kijk voor actuele openingstijden voor de zekerheid altijd even op: https://www.casteelsepoort.nl/bezoekersinformatie/uw-bezoek/
Meer…
Nog meer musea? Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 31 oktober 2021