Design Museum Den Bosch

Wel een museum maar geen zin in objecten van honderden of duizenden jaren geleden? Dan is het Design Museum Den Bosch een goede keuze. Kunst en design van de afgelopen decennia is hier in wisselende tentoonstellingen te zien. Het is geen groot museum en de wisselende tentoonstellingen nemen relatief veel ruimte in beslag. Kijk daarom op de website voordat je naar dit museum afreist. Anders eindig je als alternatief alsnog in het Noordbrabants Museum of de St. Janskathedraal. Ook interessant, maar totaal anders dan het Design Museum en misschien niet helemaal niet je doel.

Locatie/bereikbaarheid

Het Design Museum in ’s-Hertogenbosch ligt aan de achterkant van het Noordbrabants Museum, middenin het oude centrum. Vanaf het treinstation is het een kleine tien minuten lopen. Met de auto kun je heel redelijk dichtbij het centrum parkeren en ook dan met een klein wandelingetje bij het Design Museum voor de deur uitkomen.

De Mortel 4
5211 HV ’s-Hertogenbosch
https://designmuseum.nl/

Geschikt voor

Behalve voor de befaamde grijze golf is dit museum ook een geliefd doelwit voor leerlingen van middelbare school leeftijd en studenten. Of in ieder geval geliefd bij de docenten van die groepen. Wie weet kun je de clash tussen beide live meemaken in het museum.

Oordeel

Het Design Museum Den Bosch zal wisselende reacties oproepen. Ten eerste omdat objecten uit de afgelopen twee eeuwen nu eenmaal meer emoties oproepen dan een keurig ambachtelijk geschilderd landschap uit de 17e eeuw. En ten tweede leggen ze er hier nog een kleine dosis pretenties bovenop die een gemiddelde Nederlander behoorlijk tegen de haren in kunnen strijken. Maar pakt het goed uit, dan heb je ook meteen wat moois. Het rapportcijfer hangt dus sterk af van de individuele bezoeker en kan zomaar uiteenlopen van een magere 3 tot een mooie 9.

Wat ga je doen?

De entree van het museum is voor veel mensen even zoeken. Vanaf de Sint-Janskathedraal ligt het aan de achterkant van het Noordbrabants museum. Het gebouw op zichzelf is ook al een blik buiten waard. Het is nog van vrij recente datum: gebouwd in 2011-2013 en sindsdien biedt het onderdak aan design. En wel het moderne deel ervan; uit de 20e en 21e eeuw.

Na de zeer ruime entree, balie en garderobe kun je met de trap naar de eerste verdieping waar doorgaans de tentoonstelling is ingericht. In de afgelopen jaren zijn bijvoorbeeld tentoonstellingen te zien geweest van Modern Nederland (periode 1960-1990), minimalistisch keramiek van Geert Lap en een overzichtstentoonstelling over kunstenaar Jean Cocteau.

Naast de tentoonstelling, waarvan er zo’n zeven verschillende per jaar zijn, is dit museum in het bezit van een collectie sieraden. Deze beslaat de periode van 1945 tot heden en het zwaartepunt ligt op Nederlandse en Amerikaanse ontwerpers.

O ja, vergeet niet even letterlijk stil te staan op de trap die de verdiepingen met elkaar verbind. Ze zijn er hier best trots op.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Het allerbeste wat je hier kunt doen is er heengaan wanneer er een bijzondere tentoonstelling is die je aanspreekt. Want lef hebben ze hier toch wel. Zo was eind 2019 – maart 2020 de tentoonstelling “Design van het Derde Rijk” hier te zien. En er zijn toch niet veel musea in Nederland te vinden die het zouden hebben aangedurfd om het uitgesproken design van de nazi’s, die er ook een onlosmakelijk onderdeel van uitmaakte, binnen de eigen muren te tonen. Toch is het ze hier gelukt zonder dat alle ruiten werden ingegooid of ze in de pers werden neergesabeld. De discussie verliep, zeker voor hedendaagse begrippen, opvallend ordelijk. Het museum verdient hiervoor een grote pluim en hopelijk weten ze dergelijke spannende tentoonstellingen in de toekomst te herhalen.

Laat maar zitten

Als je hier eenmaal bent, dan ben je er en heb je eigenlijk nauwelijks kans te ontkomen aan het totaalaanbod van het museum. In plaats van in het museum dus onderdelen te gaan ontwijken is het dan veel beter de voordeur maar voorbij te lopen.

Handige tips

‘s-Hertogenbosch is een stad waar nog veel meer is te doen. Natuurlijk kun je naar het naastgelegen Noordbrabants museum. Het is een totaal ander museum, maar zeker de moeite waard. Of bezoek de St.Janskathedraal of maak een vaartocht over de Binnendieze. Een echte Bossche bol moet je tussendoor natuurlijk niet vergeten.

Kritische noot

Met een totale oppervlakte van even boven de 1000 vierkante meter is het geen groot museum. Bovendien is het grootste deel doorgaans ingeruimd voor de tijdelijke expositie, die je natuurlijk moet aanspreken. Kijk daarom altijd even op de website van het museum of er een expositie is die voor jou de moeite waard is. Zomaar binnenlopen kan natuurlijk, maar de kans op een teleurstelling is dan niet gering.

Waarom het is, is het, maar met name musea die zich bezighouden met moderne kunst voelen zich vaak geroepen naast het tentoonstellen van belangwekkende objecten, het verzamelen en conserveren ervan en uitvoeren of promoten van wetenschappelijk onderzoek, als kers op de taart een hele wolk bombastiek over bezoekers uit te gieten. Is het toch een stiekem Calimero-complex dat speelt, is het de druk van de inner-crowd dat objecten en voorstellingen niet voor zichzelf mogen spreken?In ieder geval gaan tentoonstellingen hier vergezeld van een museum met een missie en visie waarin je je bijna letterlijk voelt als een avonturier in een Afrikaans oerwoud.

Prijs

Volwassenen betalen hier 10 euro, studenten en CJP de helft en als je jonger bent dan 18, in bezit van een museumkaart of nog een kleine rits andere kaarten kun je gratis doorlopen.

Lengte bezoek

Het is geen museum om uren rond te dwalen maar misschien is dat juist ook wel een pre. Er zijn al genoeg musea die zo omvangrijk zijn dat je duizelig weer naar buiten loopt en eigenlijk compleet visueel overvoerd bent geraakt. De focus op een specifiek onderwerp waaromheen dan een tentoonstelling wordt gerealiseerd geeft een sterke focus.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In het museum zelf is koffie met een hier superlekkere Bossche Bol te krijgen. En natuurlijk ook nog ander lekkers. In de buurt is nog heel veel meer horeca te vinden, het museum ligt in de binnenstad. Overnachten is hier in de buurt dan ook verder geen enkel probleem.

Praktische info/openingstijden

Het Design Museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11:00 tot 17:00. Ook op veel feestdagen is het museum open. Alleen niet met carnaval, Koningsdag, Eerste kerstdag en op de eerste dag van het nieuwe jaar slaapt het personeel uit, gaat naar familie of wandelen in het bos, maar in ieder geval zul je ze in het museum niet vinden.

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 7 april 2019