Drents Museum – Assen

Het Drents Museum is een tegenwoordig uit de kluiten gewassen museum met spraakmakende tentoonstellingen. De vaste collectie heeft een sterke link met Drenthe zoals bijvoorbeeld de verzameling veenlijken die in dit museum is te zien. Ook een aantal van de topstukken zijn afkomstig van schilders die zich in Drenthe hebben laten inspireren. behalve de objecten die zijn te zien zijn de gebouwen waar het museum is ondergebracht ook de moeite waard en dat geld evenzo voor de stijlkamers die je kunt bezoeken. Tot slot is er sinds 2011, na de grote verbouwing, een bijzondere tuin aan het museum toegevoegd.

Locatie/bereikbaarheid

Het Drents Museum ligt aan de Brink en zoals je al kunt vermoeden, dus middenin Assen. Vanaf het treinstation wandel je er via de Stationsstraat zo naartoe en kom je met de auto, dan is er een parkeergarage dichtbij.

Brink 1
9401 HS Assen
https://drentsmuseum.nl/

Geschikt voor

Het Drents Museum trekt, niet verwonderlijk, een tamelijk klassiek museumpubliek. Toch doen ze wel hun best een wat jonger publiek, tot zelfs vrij kleine kinderen, aan te spreken.

Oordeel

Het Drents Museum timmert druk aan de weg en weet keer op keer bijzondere tentoonstellingen te organiseren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat per jaar enkele honderdduizenden bezoekers het museum weten te vinden. Toch loop je elkaar hier niet ernstig voor de voeten; eigenlijk leeft Assen met dit museum op wat grote voet, maar als bezoeker profiteer je daar natuurlijk van.

Wat ga je doen?

Tegenwoordig is de entree in het oude koetshuis van het Drostenhuis. Je verdwijnt dan na de nodige ticketachtige perikelen direct onder de grond waar je bijna letterlijk meteen de museumwinkel binnenloopt. Vandaar heb je de keuze; ofwel ga je naar de ondergrondse nieuwbouw waarin een vaak omvangrijke tijdelijke tentoonstelling is te vinden, ofwel ga je de andere kant op en kom je via een trap weer op de begane grond, maar nu in een gebouwencomplex dat bestaat uit het Gouvernementsgebouw, Drostenhuis en Abdijkerk. In dit gebouwencomplex is zowel de vaste collectie te vinden als ook nog meer extra tentoonstellingen.

Alleen al de trappenhuizen in de oudbouw zijn de moeite waard en zwervend door de zalen kom je in aanraking met Drenthe uit het verre verleden. Het museum heeft namelijk de nodige objecten uit de Trechterbekercultuur, zo’n 4000 voor Chr.. Meest bekend uit de historie en hier te zien zijn de zogenaamde veenlijken. In het veen, waar Drenthe het nodige van had, bleven op sommige plekken graven redelijk intact en tijdens de periode dat in Drenthe grootschalig veen werd gegraven voor de verkoop kwamen deze letterlijk weer aan de oppervlakte.

De veenlijken stammen overigens niet uit de Trechterbekercultuur maar zijn grofweg van rond Christus, de Nederlandse ijzertijd. Nog steeds hebben we het dan over een respectabele leeftijd. Beroemdste is wellicht het “meisje van Yde”, dat in 1897 bij Yde is gevonden.

Tot de topstukken van de vaste collectie behoren onder andere De Drentse Madonna van Jozef Israels en trots zijn ze hier ook op twee schilderijen van Vincent van Gogh: De Turfschuit en Onkruid verbrandende boer. Van Gogh verbleef in 1883 een drietal maanden in Drenthe en deed daar inspiratie op voor nieuw werk. Meer info is te vinden op http://www.vangoghindrenthe.nl/

Verder in het museum, in het vroegere Ontvangershuis, kun je een aantal stijlkamers vinden. Het is nog een tamelijk gezonde oefening ook want het aantal trappen, van kelder tot zolder, is niet gering. Je krijgt er een goede indruk hoe welgestelde Drentse families in de voorbije eeuwen hebben geleefd. Een aardige toevoeging was wellicht geweest hoe ook een flink deel van de bevolking, met name in de veengebieden, juist in flinke armoede leefde en zich in plaggenhutten moest zien te beschermen tegen de kou.

Ben je toch aan het ronddwalen, probeer dan ook even een blik in de Statenzaal te werpen. Het is beslist de mooiste zaal van het museum met wandschilderingen van de schilder Georg Sturm. In vijf beelden is de Drentse geschiedenis te zien: de bouw van een hunebed, Willehadus die het Christendom brengt, Karel de Grote die Drenthe verovert, Keizer Hendrik die Drenthe aan de bisschop van Utrecht schenkt en de voorbereiding van het landrecht in 1648.

Binnen helemaal uitgekeken? Dan wordt het tijd voor de dwaaltuin. Die ligt op het dak van de nieuwe expositieruimte, staande voor de entree aan de rechterkant. De tuin is vrij toegankelijk en bevat meer dan 10.000 planten waarvan altijd wel iets in bloei staat. Doordat het dak op meerdere plaatsen is geknikt is vanaf elke plaats een ander perspectief op de tuin mogelijk.

Handige tips

In Assen is meer te doen dan je wellicht op het eerste gezicht denkt. De oude binnenstad is helemaal niet onaardig en je kunt hier een aardige stadswandeling maken.

Vergeet in ieder geval niet het gratis toegankelijke Jacob Cramerpark te bezoeken. Het ligt pal rechts van de ingang van het Drents Museum en is feitelijk het dak van de nieuwe expositieruimte die hier in 2007-2011 half onder de grond is gebouwd.

Kritische noot

Erg veel te mopperen is er niet bij dit museum, of het moet zijn dat je door de schakeling van de diverse gebouwen en vele trappenhuizen soms wel even zoekende bent met de vragen “waar ben ik?” en “heb ik alles wat ik wilde gezien?”. Het is hier vrij makkelijk een complete verdieping over het hoofd te zien of gedeelten van tentoonstellingen te missen. Bovendien dringen oude gebouwen zich een beetje op ten opzichte van het tentoongestelde en kan het voorkomen dat de objecten minder tot hun recht komen dan eigenlijk de bedoeling is.

Prijs

De prijs hangt mede af van de tentoonstellingen die er te zien zijn en kan zomaar oplopen tot een toch tamelijk stevige Euro 25,- per volwassene. In dat geval kan het ook zijn dat je met een museumkaart een toeslag betaald van bijvoorbeeld een tientje. Aan de andere kant zijn de prijzen tijdens tentoonstellingswissel juist lager. Al met al is het dus de moeite even op de website van het museum te kijken naar de actuele tentoonstellingen maar ook naar de bijbehorende prijzen om verrassingen te voorkomen.

Lengte bezoek

Het museum leent zich voor uitgebreid rondstruinen in de vaste collectie maar vooral in de soms spraakmakende tentoonstellingen. Al met al kun je hier een paar prima uurtjes doorbrengen. Heb je die tijd niet, dan kun je je natuurlijk altijd beperken tot een deel van de collectie en tentoonstellingen. Met volle vaart door het museum heen stuiven is een minder goed idee.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In het museum is een uitgebreide horecagelegenheid. Stap je het museum uit, dan vind je midden in het centrum van Assen nog heel veel meer. Overnachten is in Assen uiteraard ook geen probleem.

Praktische info/openingstijden

Het museum is open van dinsdag tot en met zondag. Je kunt uitslapen want de deuren gaan pas om 11:00 open, en om 17:00 moet je zijn uitgekeken. In schoolvakanties is het museum ook op maandagen open en dat geldt ook voor veel feestdagen; alleen op eerste kerstdag, nieuwjaarsdag en Koningsdag blijven de deuren de hele dag dicht. Kijk voor actuele openingstijden, bij sommige tentoonstellingen zijn er zelfs avond openingen, altijd even op de website van het museum.

Meer…

Nog meer musea zien? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 7 oktober 2021