Bezoek aan het Drukkerijmuseum Meppel. In vroeger tijd waren in Meppel talloze drukkerijen te vinden. Ze zijn vrijwel alle verdwenen maar een gedeelte van het inventaris en het personeel vind je in dit museum terug. De vrijwilligers geven maar al te graag informatie en demonstraties en dat maakt dit museum wel zo leuk.
Locatie/bereikbaarheid
Het Drukkerijmuseum Meppel is te vinden:
Kleine Oever 11
7941 BK Meppel
www.drukkerijmuseum-meppel.nl
Parkeren kan in Meppel heel goed maar is bij en in de binnenstad wel betaald. Meppel is goed bereikbaar met de trein vanuit de richting Zwolle, Leeuwarden en Groningen. Het is helaas wel een klein kwartiertje lopen vanaf het station omdat het museum precies aan de andere kant van het centrum van Meppel ligt.
Geschikt voor
Het museum kent, zoals vrijwel alle musea, een grijze golf in de bezoekersaantallen maar is verrassenderwijs ook heel geschikt voor jongere kinderen. Dat komt omdat doordeweeks apparaten in werking zijn te zien en bijvoorbeeld kinderen zelf een zeefdruk kunnen maken. Het maakt dit museum een stuk leuker dan alleen “kijken naar oude spullen”.
Oordeel
Het onderwerp moet je aanspreken maar voor geïnteresseerden is dit een dikke 8 waard. Naast natuurlijk de nodige apparaten op drukkerijgebied die hier zijn te zien is de moeite die hier gedaan wordt om de historie letterlijk leven in te blazen te prijzen.
Wat ga je doen?
Het Drukkerijmuseum is gevestigd in een fraai oud pakhuis aan de rand van de binnenstad van Meppel. Op de begane grond, de eerste en tweede verdieping zijn talloze oude en wat minder oude machines te vinden waarmee in vroeger tijd boeken, kranten, affiches en wat al niet zijn gedrukt. Een van de aardige dingen hier is dat het apparaten zijn die werkelijk zijn gebruikt en doordeweeks nog steeds worden gebruikt. Oud-medewerkers van de vroeger in Meppel gevestigde drukkerijen geven dan demonstraties.
Ongetwijfeld zullen mensen die ooit in de drukkerijwereld hebben gewerkt of er nog in werken zich hier prima vermaken. Maar ook voor buitenstaanders zijn de meeste apparaten en druktechnieken goed te begrijpen door de voorbeelden die aan de wand hangen en informatieve video’s die zijn te zien. Een van de meest vernuftige apparaten is het apparaat dat er enigszins uitziet als een typemachine maar waarmee letters in de goede volgorde worden gezet in plaats van de handmatige variant die ook nog op video te zien is.
Handige tips
De meeste musea worden vooral in het weekend bezocht, maar dit museum is juist op doordeweekse dagen het meest aantrekkelijk. Dan vinden demonstraties plaats en zijn een aantal machines dus werkend te zien. In het weekend is het zeker mogelijk een medewerker te vragen naar extra informatie en er zijn ook her en der video opnames te zien van drukkers aan het werk. Wel kan het zijn dat het in verband met een schoolklas of kinderpartijtje een stuk minder rustig is dan in een gemiddeld museum.
Het museum ligt vlak tegen het helemaal niet onaardige centrum van Meppel aan en aan de andere kant ligt de oude gracht. Bij goed weer is het zeker de moeite waard langs de gracht naar de sluis te lopen en vanaf daar richting centrum.
Laat maar zitten
Het museum is niet heel vreselijk groot dus de moeite om in zijn geheel doorheen te lopen. De wisselende expositie op de tweede verdieping moet je vanzelfsprekend aanspreken, maar anders is het daar slechts enkele meters doorstappen om je weg in andere ruimtes te vervolgen.
Kritische noot
Op de tweede verdieping is in een ruimte met wisselende (kunst)exposities. Eigenlijk doet dat een beetje afbreuk aan het geheel, want natuurlijk is kunst wel gerelateerd aan drukkunst, maar de relatie met de naar olie ruikende machines is wel een beetje dun. Ook op de tweede verdieping, meteen als je de trap op komt, waan je je even in een Efteling attractie. “Waar is het instappunt voor de bootjes?” vraag je je af. Het blijkt na even puzzelen te gaan om de grottekeningen en tekens. Hoewel best aardig gemaakt is de relatie met drukkerijen wel een beetje gezocht en ook de vormgeving wijkt sterk af van de rest van het gebouw. Als je als museum al wat verder terug in de historie zou willen gaan in de drukkunst kun je beter naar de middeleeuwen of een uitstapje maken richting China.
Prijs
Met een toegangsprijs van Euro 7,50 is dit geen goedkoop museum. Je krijgt er wel een kopje koffie of thee bij. Een jaarkaart reduceert deze prijs tot 0 euro, kinderen krijgen 3 euro korting en ben je 65+ dan gaat er ook 1 euro van de prijs af. Voor CJP en gezinnen is er ook nog korting / speciale prijs, kijk dus wat het beste uitkomt.
Lengte bezoek
Alleen een rondje kijken kost tussen een half uur en een uur, maar ga je zelf aan de slag of laat je je uitgebreid bijpraten over het drukkersvak dan kan dat oplopen tot een leuk dagdeel.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Het museum heeft eigen horeca maar in de nabije Meppeler binnenstad is het wel een stuk gezelliger.
Praktische info/openingstijden
Het museum is open dinsdag-zaterdag van 13:00 – 17:00. Zondagen, maandagen en feestdagen is het museum dicht en op de andere dagen kun je dus in ieder geval uitslapen voordat je hier naartoe vertrekt.
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 14 augustus 2020