Eise Eisinga Planetarium – Franeker

Planetarium gevestigd in oud woonhuis. Het planetenstelsel is werkend te zien aan het plafond in de huiskamer.

Locatie

Eise Eisingastraat 3
8801 KE Franeker
0517 – 393 070
Eise Eisinga Planetarium

Introductie

Het Eise Eisinga Planetarium is gevestigd in een karakteristiek oud woonhuis in het midden van het fraaie Friese stadje Franeker. Het is een bijzonder planetarium omdat de werking van ons planetenstelsel honderden jaren geleden is nagebouwd en aan het plafond van de woonkamer is te zien. Samen met een bezoek aan de rest van Franeker is het een heel leuk uitje in Friesland.

Absoluut doen

De huiskamer met in het plafond het planetenstelsel is natuurlijk dé reden om naar dit museum te gaan. Je kunt er niet zo binnenlopen, er zijn zeer regelmatig presentaties van ongeveer 15 minuten in allerlei talen. Het wordt omgeroepen, dus je kunt vrij rondlopen tot er een presentatie start. Ga zeker ook met de (smalle en steile) trap naar boven om het mechanisme van de bovenzijde te bewonderen.

Aanraders

Via de ingang naar achteren lopen en dan naar het naastgelegen pand, vervolgens de trap op naar boven zijn er allerlei oudere wereldbollen en aanverwante zaken rondom astronomie te bezichtigen.

Ook leuk

De wolkammerij, achterin heet museum, heeft eigenlijk niets met de rest te maken. Toch is het aardig om te zien hoe Eise Eisinga met zijn vak geld verdiende.

Laat maar zitten

Het is al met al niet heel groot, en het een zal meer aanspreken dan het ander. Het is uiteindelijk toch persoonlijke smaak, dus in dit geval kunnen we aanraden gewoon alles te bekijken.
Wil je een uitgebreide fotoreportage maken, ga dan maar ergens anders heen, want foto’s maken is verboden. Jammer is dat wel…

Geschikt voor…

Kinderen vanaf een jaar of 8, daaronder zal het ze ruimschoots boven de pet gaan. Je kunt ze meenemen, maar vraag later niet wat ze nu eigenlijk hebben gezien…

Ongeschikt voor…

Heel jonge kinderen. Ook voor mensen die slecht ter been zijn is het wat lastiger. Omdat het twee oude woonhuizen zijn, zijn de gangen vrij nauw en de trappen zijn al helemaal ongeschikt voor mensen die niet stevig op hun benen staan.

Tips en trucs

Er zijn grotere parkeerplaatsen vlakbij het centrum. Het is het proberen waard op minder drukke dagen om gewoon door te rijden. Ook in het centrum, tot valk voor de deur, zijn parkeerplaatsen te vinden. Wel betaald!

Prijs oordeel

Het is geen duur uitje, voor nog geen 5 euro zijn zelfs volwassenen binnen. Dus daarom zou u het niet moeten laten.

Lengte bezoek

Met 1 tot 2 uur heeft u het zeker gezien. Het is dus geen lang uitje, maar het is welbestede tijd.

Goed om verder te weten

Franeker is echt een leuk stadje en ook in de buurt zijn andere leuke stadjes te vinden zoals bijvoorbeeld Sneek, iets ten zuiden van Franeker. Een bezoek aan het Eise Eisinga Planetarium is dus prima te combineren met andere activiteiten in Friesland.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Er is rondom het museum ruim voldoende te eten en drinken te vinden.

Praktische info

Het museum is alle dagen open, echter in de winterperiode is het op maandagen dicht en ook op een paar feestdagen zijn de deuren gesloten. Check voor actuele openingstijden de site.
Met de auto naar Franeker is geen probleem, er zijn parkeerplaatsen vlakbij het centrum en als u geluk heeft zelfs in het centrum. Met de trein kunt u ook in Franeker komen, maar dan is het een stukje lopen naar het oude centrum van Franeker.

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 24 juli 2019