Frans Hals Museum (locatie Hof) – Haarlem

Het Frans Hals Museum is zoals ze zelf zeggen een huwelijk van twee collecties die zeer, zeer sterk uiteenlopen. Het museum kent tevens twee locaties waardoor een natuurlijke scheiding tussen de twee is ontstaan. Hoewel tegenwoordig juist wordt getracht een brug tussen beide te slaan.

In Frans Hals – locatie Hof ligt de nadruk op de Gouden eeuw en zijn, zoals je verwacht bij een museum met een dergelijke naam, een aantal werken van Frans Hals te zien. De nadruk ligt hier op de periode 1550 – 1650.

In Frans Hals – locatie Hal, dat aan de markt van Haarlem is te vinden, ligt het accent op de collectie uit de 20e en 21e eeuw waarbij recent werk van opkomende kunstenaars niet wordt geschuwd.

In onderstaande beschrijving wordt alleen het historische deel van de collectie in ogenschouw genomen. Deze is vooral te zien op locatie Hof.

Locatie/bereikbaarheid

Het Frans Hals Museum is al meer dan honderd jaar gevestigd in een hof dat ooit dienst deed als Oudemannenhuis. Het ligt ten opzichte van het treinstation van Haarlem precies aan de andere kant van de binnenstad en daarmee is het wel een minuut of 20 wandelen naar dit museum. Kom je met de auto, dan is parkeren in een van de parkeergarages of parkeerterreinen in of tegen de binnenstad aan de beste optie. De parkeertarieven zijn in Haarlem niet gering.

Groot Heiligland 62
2011 ES Haarlem
http://www.franshalsmuseum.nl

Geschikt voor

Het aantal bezoekers van gevorderde leeftijd is hier zoals in veel musea groot. Toch is het voor jongeren beslist geen museum waar je zo ver mogelijk van vandaan moet willen blijven. Je krijgt hier de kans om via kunst bijna letterlijk de Gouden Eeuw in te kijken. Hoewel je van de armoede, die er beslist in Nederland in deze tijd ook was, nauwelijks een glimp zult zien.

Oordeel

Het museum is met recht een topper in Nederlands museumland. De collectie draagt daar natuurlijk veel aan bij maar ook de historische locatie en liefdevolle inrichting zodat elk object zoveel mogelijk tot zijn recht komt geeft bij elkaar het rapportcijfer 9. En dat is een cijfer dat op deze website maar zelden wordt gegeven.

Wat ga je doen?

Het Frans Hals Museum – Hof is gevestigd in een hof dat ooit in gebruik was als Oudemannenhuis. Het gebouw kent daardoor een grote binnentuin waar je feitelijk mooi omheen loopt. Daarmee is de meest verstandige looproute, een echte aanrader maar er is ook bijna niet aan te ontkomen, die welke met de bordjes met zaalnummering wordt aangegeven.

Frans Hals is een Haarlemse schilder uit de Gouden Eeuw die bekend staat om zijn nogal losse pols en uitbundige schilderijen. Daardoor is hij in de loop van de eeuwen zowel verguisd als op een hoog voetstuk gezet. Hoewel zijn schilderijen tegenwoordig van onschatbare waarde zijn, leefde hij zijn leven in Haarlem in grote armoede. De schilderijen bestrijken de periode in Haarlem van 1603 tot aan zijn dood in 1666. Frans Hals ligt niet ver van het museum begraven in de Grote of St. Bavokerk aan de Markt in Haarlem.

Behalve de 12 schilderijen die het Frans Hals Museum in eigen collectie heeft zijn met regelmaat schilderijen van Frans Hals uit andere musea hier te zien. Hoeveel werken er precies van Frans Hals op de wereld nog over zijn is overigens onduidelijk. De aantallen variëren van tegen de 150 tot boven de 200. In ieder geval, in tegenstelling van wat je wellicht verwacht; het Frans Hals Museum heeft er eigenlijk maar een klein aantal van in eigen bezit. De toppers zijn natuurlijk de schuttersstukken die in een aparte zaal zijn samengebracht.

In het Frans Hals museum zijn naast de werken van Frans nog talloze andere werken te zien. Onder andere van zijn broer Dirck, die bijna letterlijk in de schaduw van Frans is gebleven. Verder zijn werken van Johannes Cornelisz Verspronck, Jan van Scorel, Frans Jansz Post, Adriaen van Ostade, Maerten van Heemskerck, Jacob Iszaacksz van Ruisdael, Jan Steen en Hendrick Goltzius te bewonderen. Zeker de collectie stillevens is de aandacht meer dan waard.

Wat anders zien dan schilderijen? In het museum is ook een kamer met een prachtig poppenhuis, er is porselein en zilverwerk te zien en op sommige momenten klinken de oude staande klokken je al tegemoet.

Handige tips

Haarlem is in het gelukkige bezit van een mooie historische binnenstad. Dat begint al als je aankomt op het treinstation van Haarlem. Dit station is niet voor niets al in veel films opgedoken. Waar je verder ook loopt in de binnenstad, links en rechts duiken frequent fraaie en doorgaans honderden jaren oude gebouwen op. Daarnaast zijn bijvoorbeeld de Grote of St.Bavokerk en het Teylers Museum een bezoek meer dan waard.

Nog meer werk van Frans Hals zien? Dan is het Rijks Museum in Amsterdam een aanrader. Vind je de schuttersstukken het mooist? Ook daarvan zijn er meer in het Rijks Museum te vinden, maar ook in Alkmaar zijn eveneens uit de Gouden Eeuw er nog meer te zien.

Kritische noot

Er is niet zoveel op te merken op dit museum. Storend is wel dat de zaal met de schuttersstukken is ingericht met hulp van een lokale firma waar kennelijk het museum niet meteen de portemonnee voor heeft getrokken. Een vreemd bordje bij de toegang is het gevolg waardoor je even het gevoel hebt in een commerciële “tourist trap” terecht te komen. Het museum had er beter aan gedaan deze, op zichzelf echt wel geslaagde, inrichting zelf te financieren.

Op de website kun je door de collectie heen lopen. Het geheel is onder andere op kleur te doorzoeken. Voor het geval je een schilderijtje voor boven de bank zoekt. Welke genius dit heeft bedacht is een raadsel, maar een sollicitatie bij de plaatselijke IKEA is voor deze persoon beslist kansrijk.

Prijs

Volwassenen betalen een stevige Euro 16,-. Het goede nieuws is dat de museumkaart en nog een kleine rits andere kaarten hier geldig zijn en de toegang op die manier gratis. Tot en met 18 jaar mag je eveneens zonder betalen naar binnen en tot en met 24 jaar of met CJP betaal je de helft.

Lengte bezoek

Het museum is niet gigantisch in omvang maar heeft een flink aantal topstukken in huis. Bij elkaar ben je zo een uur tot twee uur onder de pannen en dat is prima besteedde tijd.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Het museum bezit een café en hoftuin voor in de zomer. In vergelijking met andere musea is dit toch wel een van de betere plekken om koffie of iets anders te drinken of te eten. In het centrum van Haarlem barst het tegenwoordig van de horeca en kun je natuurlijk ook terecht. Slapen in het museum, hoewel dat heel bijzonder zou zijn, is helaas niet de bedoeling maar ook dat komt indien nodig elders in Haarlem ook zeker goed.

Praktische info/openingstijden

Het museum is op dinsdag tot en met zaterdag open vanaf 11:00, op zon- en feestdagen vanaf 12:00. Om 17:00 wordt er van je verwacht dat je weer buiten bent, behalve 5, 24 en 31 december. Op die laatstgenoemde dagen gaat het personeel eerder aan de borrel, eten, cadeautjes uitpakken of wat dan ook en sluiten de deuren om 16:00. Nieuwjaarsdag slaapt het personeel tot diep in de dag uit en gaan de deuren daarom helemaal niet open en op Eerste Kerstdag gaat het voltallige personeel bij familie op bezoek. Of ergens anders. Of blijft thuis. Maar in ieder geval zijn ze ook op die dag niet in het museum te vinden. Kijk voor de zekerheid voor de actuele openingstijden altijd even op de website van het museum.

Meer…

Voor een overzicht van andere musea: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Laatste update: 5 december 2019