Fries Museum – Leeuwarden

Het Fries Museum staat tegenwoordig prominent centraal in Leeuwarden te pronken in een aangenaam modern gebouw. In het museum staat uiteraard de provinciale geschiedenis tot heden centraal met als logische onderwerpen de Friese steden, terpen en dijken, het Friese land en de inwoners van de provincie. Naast de vaste collectie worden met regelmaat kleinere en grotere tijdelijke tentoonstellingen ingericht waarbij als het even kan ook weer de link met Friesland wordt gemaakt. Wil je in hetzelfde gebouw nog meer doen, dan kun je ook bij het Fries Verzetsmuseum of bij het filmhuis binnenlopen.

Locatie/bereikbaarheid

Het museum staat centraal op het Wilhelminaplein midden in het centrum van Leeuwarden. Kom je met de trein dan heb je een klein wandelingetje voor de boeg, met de auto kun je ofwel naast het museum of ietsje verder in een van de parkeergarages terecht.

Wilhelminaplein 92
8911 BS Leeuwarden
https://www.friesmuseum.nl/

Geschikt voor

Ook dit museum trekt, zoals de meeste musea in Nederland, een tamelijk traditioneel museumpubliek. Hoewel ze ook hier hun best doen een jonger publiek te trekken…ze worden vanzelf ouder zullen we maar denken. Gezien de uiteenlopende tijdelijke tentoonstellingen kan het geen kwaad eerst even te kijken welke tentoonstellingen actueel zijn zodat je naast de vaste collectie hopelijk ook positief verrast wordt door wat ze hier verder hebben te bieden.

Oordeel

Dit museum is als eerste museum in de 21e eeuw nieuw gebouwd, prachtig op het centrale plein in het centrum van Leeuwarden. Het is als museum gebouwd en daarmee zijn de condities om objecten goed tot hun recht te laten komen prima in orde. Voor die tijd was het museum overigens gevestigd in enkele historische panden en het contrast kan dan ook niet veel groter zijn.

Wat ga je doen?

Het gebouw waarin het museum sinds 2013 is gevestigd is alleen al een blik van buiten waard. Voor de bouw was er overigens behoorlijk tegenstand van de plaatselijke bevolking. Het is niet onwaarschijnlijk dat een groot deel van de toenmalige tegenstanders na verloop van tijd het gebouw in hun armen hebben gesloten, al zal het misschien nooit echt in het hart terecht komen. Het contrast van het moderne gebouw met de omliggende historische bebouwing is dan ook niet gering.

De collectie en tijdelijke tentoonstellingen zijn verdeeld over drie verdiepingen te zien, waarbij het niet heel veel uitmaakt in welke volgorde je ze doorloopt. Op de tweede verdieping heeft het Fries verzetsmuseum een plek gekregen. Je kunt hier zo binnenlopen en in een aantal zalen wordt de Tweede Wereldoorlog, en met name natuurlijk de gebeurtenissen in Friesland en het Friese verzet tegen de Duitsers, voor het voetlicht gebracht. Hoewel in vroeger tijd vooral “goed” en “fout” centraal stond, zijn tegenwoordig de grijstinten ertussen ook goed te zien.

De vaste collectie van het museum is geconcentreerd rondom Friesland en de Friesen. Bijvoorbeeld is er aandacht voor de Friese steden, maar ook voor de terpen die hier op grote schaal werden opgeworpen om droge voeten te houden als het water uit de Waddenzee weer eens met kracht het land overspoelde. Veel terpen zijn in de loop van de 19e eeuw afgegraven vanwege de vruchtbare grond, maar daarmee kwamen ook allerlei bodemschatten naar boven die nu hier zijn te zien. Ook de (veranderende) bevolking van Friesland en de roemruchte Friese steden, soms wel heel erg klein, zijn goed vertegenwoordigd in dit museum.

Naast de vaste collectie zijn er doorgaans meerdere tijdelijke tentoonstellingen. Soms zijn ze erg beperkt in omvang, slechts enkele zalen, waarbij werk van een lokale Friese kunstenaar wordt getoond. Bij tijd en wijle zijn er ook grotere tentoonstellingen, zoals bijvoorbeeld Icons waarbij dit museum een deel van de collectie van de Engelse National Portrait Gallery tentoonstelt. Het is toch bijzonder dat musea zoals dit, maar bijvoorbeeld ook het Drents Museum in Assen, er in slagen dergelijke tentoonstellingen te organiseren.

Handige tips

Het museumgebouw herbergt ook het Fries Verzetsmuseum. Je kunt dit moeiteloos combineren met het bezoek aan het Fries Museum. Wil je er een complete dag uit van maken dan is er voor de avonduurtjes bij Slieker film een film bij te boeken. Soms wordt de programmering van het filmhuis aangepast op een tentoonstelling die op hetzelfde moment in het Fries Museum is te zien.

Kritische noot

Tja, er is hier niet veel om aanmerkingen op te hebben. Wellicht vinden sommigen dat je wel veel moet traplopen, maar daar staat tegenover dat je juist vanuit het trappenhuis een prachtig zicht hebt op het voorliggende plein. En hoewel het museum een behoorlijke omvang heeft is het slechts mogelijk maar een miniem deel te laten zien van de 200.000 objecten die het in bezit heeft.

In 2020 ontving het museum haar 1.000.000 bezoeker sinds de heropening en daarmee is het bepaald een druk museum. Tel erbij op dat ze actief tentoonstellingen organiseren die juist in bezoekersaantallen een nogal grote aantrekkingskracht hebben en je weet; hier dwaal ik niet alleen door de zalen.

Prijs

Volwassenen moeten hier Euro 15,- (2021) afrekenen maar met een hele rits kaarten, waaronder de Museumkaart, mag je hier gratis naar binnen wandelen. Ook als je onder de 18 bent is dat het geval.

Lengte bezoek

Afhankelijk van de tentoonstelling kun je hier met gemak een tot enkele uurtjes rondbrengen, inclusief een onderbreking bij de horeca waarvoor je wel even naar de begane grond heen en weer moet.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca vind je op de begane grond maar rondom het plein voor het museum (en verder in het centrum) barst de horeca uit zijn voegen dus van honger en dorst kun je hier onmogelijk omkomen. Overnachten is in Leeuwarden geen probleem, soms worden op de website van het museum speciale arrangementen aangeboden.

Praktische info/openingstijden

Het museum zet de deuren elke dag behalve maandag open om 11:00. Om 17:00 is het de bedoeling dat je bent uitgekeken. Je kunt dan nog wel in de horeca op de begane grond terecht.

Meer…

Nog meer musea bezoeken? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 11 oktober 2021