Het Beatlesmuseum – Alkmaar

In de Culturele Hoek van Alkmaar is naast het filmhuis onder andere het Beatlesmuseum te vinden. Eerlijk is eerlijk, er zijn inmiddels hele generaties opgegroeid die bij de naam John Lennon, Paul McCartney, George Harrison of Ringo Starr uitsluitend glazig zullen kijken. Aan de andere kant, miljoenen harten gaan nog steeds wat harder kloppen als ze terugdenken aan de toptijd van The Beatles en sommigen hebben zelfs een van de zeer weinige concerten ooit van The Beatles in Nederland meegemaakt.

Locatie/bereikbaarheid

Het Beatles Museum is te vinden niet ver van het trein/busstation van Alkmaar. Ga vanuit het treinstation uit gezien linksaf, volg de weg langs het busstation, ga over de brug, sla rechtsaf en na 100 meter weer linksaf en het ligt na enkele honderden meters aan je rechterhand. Kom je met de auto, dan is parkeren in de buurt geen groot probleem en, nog mooier; ook nog best betaalbaar.

Pettemerstraat 12A
1823 CD Alkmaar
https://www.beatlesmuseum.nl

Geschikt voor

Tja, de Beatles zijn naast de Rolling Stones de meest bekende en succesvolle band uit de jaren 60 en begin jaren 70. Maar dat is inmiddels toch al best een tijd geleden. En waar de Rolling Stones nog steeds optreden, is dat bij de Beatles al lang niet meer het geval en ook de platen worden niet vaak meer op de radio gedraaid. Voor zover huidige generaties daar nog naar luisteren. Voor ouderen is het hier een feest der herkenning en niet alleen de liedjes maar ook platenhoezen geven vaak een “O ja, zo was het toen” ervaring.

Oordeel

Gek genoeg hoef je echt geen grote Beatles-fan te zijn om je hier te vermaken. Zelfs voormalige Rolling Stones-fans, doorgaans de grootste Beatles-haters, kunnen hier gerust naar binnen lopen. Het hele museum lijkt een tijdcapsule van een vrij korte periode in de jaren 60, die door de ogen van jongeren en een plotseling immens populaire popgroep wordt bekeken. Natuurlijk kan het leuk zijn als je de wonderlijke platenhoes van St. Peppers nog herkent, maar heb je die periode niet meegemaakt omdat je toen nog niet eens geboren was? Dan blijft hij even wonderlijk. Platenhoezen waren soms echte kunstwerkjes en dat is nog steeds te waarderen. Bij elkaar verdient dit museum een 7,5.

Wat ga je doen?

Het museum bestaat uit vijf gedeelten te weten het Beatles Museum, de Paperback-writer shop, Collectors Paradise, een Filmplek en natuurlijk de niet te missen souveniershop.

Het Beatles museum

Het grootste gedeelte van de hal van 1200 vierkante meter wordt in beslag genomen door voorwerpen en verhalen uit de tijd van The Beatles. Via grote zigzagborden, die de grote ruimte handig verdelen in hapklare brokken, wordt onder andere het verhaal van de concerten van The Beatles in Nederland beicht. Het waren er slechts enkele en The Beatles zijn ook maar eenmaal in Nederland geweest, maar het is de moeite van het lezen, ook als je geen hartstochtelijke fan bent, zeker waard. Naast de optredens worden ook de organisatie, de pers en de beroemde rondvaart door de grachten van Amsterdam belicht.

Ook de opkomst en ondergang van The Beatles, het tijdperk heeft goedbeschouwd niet lang geduurd, wordt verteld met leuke weetjes tussendoor. Bijzonder is de aandacht voor de tussentijdse dood en vervanging van Paul McCartney die met heel veel aanwijzingen verklaard. Conspiracy of toch echt waar? Zeker een feit is de moord op John Lennon en aandacht daarvoor ontbreekt dan ook niet.

Voor jongeren zal nog het meest bijzonder zijn dat er van LP’s en singles (eerst even uitleggen wat dat ook alweer was) zoveel varianten werden uitgebracht. Kijk je rond in dit museum dan zie je van dezelfde plaat veel verschillende hoezen maar ook de plaat zelf kan allerlei kleuren hebben, er kunnen kleuren op zijn gedrukt, de plaat heeft de vorm van een appel of ster of nog wat anders….kom daar in het Spotify-tijdperk nog maar eens om!

Verder is niet alleen de muziek van The Beatles op plaat terecht gekomen, maar zijn de hoofden van de leden van de groep op de meest uiteenlopende manieren en plaatsen gebruikt. Wat dacht je van Monopoly, of op de wijzerplaat van horloges? Om maar te zwijgen van pennen, jurken en ga zo maar door. Dit museum heeft zijn uiterste best gedaan zoveel mogelijk van dit soort voorwerpen te verzamelen en in, zo het lijkt, eindeloze rijen kasten tentoon te stellen. Het kan allemaal een beetje “too much” zijn. Een aanrader is dan ook niet alle voorwerpen stuk voor stuk apart uitgebreid te bekijken maar er eenvoudigweg een aantal uit te pikken en je daarover te verbazen.

Paperback-writer shop

In de Paperback writer shop zijn meer dan 100 boeken over The Beatles te vinden. Interessant natuurlijk voor de echte fans die waarschijnlijk in de shop met meer actuele artikelen ook staan te likkebaarden.

Collectors Paradise

Dit onderdeel bestaat uit twee gedeelten. Het ene onderdeel bestaat uit tweedehands stripboeken, het andere uit tweedehands platen, cd’s en films. Goed beschouwd heeft dit deel, dat achterin is te vinden, niet zoveel met The Beatles te maken; je vindt er de meest uiteenlopend oude platen van veel verschillende artiesten. Ook de stripboeken kunnen evengoed van Suske en Wiske zijn als van een andere meer of minder beroemde stripheld. Aan de andere kant zorgt dit voor een extra inkomstenbron voor het museum en kan mede daardoor de toegangsprijs enigszins redelijk worden gehouden.

Filmplek

Er worden in de expositieruimte, ga gewoon op je oren af, permanent clips gedraaid van The Beatles. Het ziet er voor hedendaagse begrippen allemaal erg tam en braaf uit, maar zo keek lang niet iedereen er in de jaren 60 naar. De commotie over het gedrag, de songs en de verderfelijke invloed ervan op de jeugd heeft heel wat papier verslonden. Tegenwoordig zullen veel ouders blij zijn als dochterlief met zo’n, uiterlijk in ieder geval, brave Hendrik thuiskomt.

Beatles souvenir shop

Niet te vergeten; de souvenir shop. Met t-shirts, dvd’s, cd’s, gadgets. Allemaal rondom het thema, je raadt het al, The Fab Four uit Liverpool. Het is langzamerhand wel voor de echte liefhebber. Want zeg nu zelf, wanneer heb je voor het laatst iemand zien lopen met een T-shirt van de Beatles? Hoewel dat voor sommige mensen juist aanleiding kan zijn dat maar eens te gaan doen…

Handige tips

Een rondleiding is mogelijk vanaf 4 personen. Kosten zijn, curieus, volgens de website een zak zoet gemengde drop.

Als je door je oogharen kijkt, waar je ook staat, dan zie je al snel een voorwerp of 100. En kijk je opzij, dan zie je 100 andere. Met andere woorden: spullen genoeg hier. Wees daarom een beetje selectief. In zijn geheel rondlopen en alle paden doen is geen slecht idee, maar alles waar je oog op valt grondig bekijken is dat wel. Probeer zelf een selectie te maken van voorwerpen waar je langer bij stilstaat en voorwerpen waar je vlot aan voorbij loopt.

Kritische noot

Hoewel ze het best heel netjes hebben ingericht, is het museum toch werkelijk gevestigd in een grote hal die in zijn geheel één ruimte vormt. Sommigen vinden dat leuk, anderen storen zich eraan dat je van het een in het ander valt zonder logische, visuele begrenzing. De manshoge schotten die zijn geplaatst geven het geheel een beetje een jaarbeurs-idee waarbij je door de verschillende paden wandelen elke paar meter en elke bocht weer een volgende verrassing hebt.

Dit soort musea gaan nog wel eens ten onder aan het motto “meer is beter”. Dus hoe meer verschillende versies van dezelfde LP, hoe meer pennen, hoe meer spelletjes met de hoofden van The Beatles erop, hoe mooier. Maar dat is niet zo. Het leidt er alleen maar toe dat de echt bijzondere dingen ondergesneeuwd raken en juist niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Wat meer selectief zijn in wat wel en wat niet getoond wordt zou het geheel geen kwaad doen. En wie weet kun je dan af en toe best eens wat voorwerpen omwisselen en meer of minder in de picture laten komen. Het is echter onduidelijk of dit museum ook aan beheer en behoud doet en dus ook een opslag heeft van niet tentoongestelde voorwerpen. Of dat alles wat beschikbaar is gewoon in de ruimte is gedropt.

Prijs

Toegangsprijs is Euro 5,-. De Museumkaart is niet geldig en er zijn ook geen kortingen voor kinderen, 65+, vrienden, inwoners van Alkmaar of Goes of andere ideeën die bij collega-musea soms leiden tot een half A4 aan verschillende toegangsprijzen.

Lengte bezoek

Met een rondje lopen ben je zo een halfuur verder. Ben je echt geïnteresseerd, ga er eens goed voor staan of zitten, ga uitgebreid in de bakken met LP’s, cd’s of stripboeken neuzen en in de souvenirshop voor de hele familie iets inslaan. De tijd vliegt ondertussen.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Als je wilt kun je voor een heel bescheiden bedrag hier jezelf aan een kopje koffie of thee helpen. Je bevindt je hier op ongeveer 10 minuten lopen van de Alkmaarse binnenstad en daar is zowel horeca als overnachten geen probleem.

Praktische info/openingstijden

Van dinsdag tot en met zaterdag zijn de deuren voor je geopend vanaf 11:00 tot 16:30. Op maandag en zondag ben je van harte welkom maar mag je uitslapen; de deuren gaan om 12:00 open. Op Koningsdag en Nieuwjaarsdag en feestdagen die beginnen met “1e” is het museum dicht, andere feestdagen openen de deuren om 12:00.

Meer…

Voor een overzicht van andere musea: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Laatste update: 16 september 2019