Historisch museum – Hoofddorp

Het Historisch Museum in Hoofddorp geeft een beeld van de drooglegging van Haarlemmermeer en de verdere ontwikkeling na 1852, toen de polder droogviel. Onder andere is er aandacht voor verkaveling van het land en de landbouw maar ook van de dorpen die werden gesticht. Tot op de dag van vandaag is de strenge indeling die bij de start was bedacht heel goed in het landschap terug te zien. Tot slot is er ruimschoots aandacht voor luchthaven Schiphol die sinds de start op een weiland in 1916 is uitgegroeid tot een gigantisch complex. Niet altijd tot even grote vreugde van de bewoners van de Haarlemmermeer overigens.

Locatie/bereikbaarheid

Het Haarlemmermeer Historisch Museum ligt enigszins verscholen achter Claus, naast de N201. Parkeren kan gratis op het parkeerterrein naast Claus. Met het OV is het Haarlemmermeer Museum ook goed bereikbaar met bus 300 en 340 van R-Net, halte Overbos. Daarna de N201 oversteken en langs Claus loop je zo naar het museum.

Bosweg 17
2131 LX Hoofddorp
https://www.haarlemmermeermuseum.nl/

Geschikt voor

Musea, zeker historische musea, zijn over het algemeen de schrik van kinderen en trekken dus vooral mensen die ruimschoots voorzien zijn van grijs haar. Dit museum valt een beetje mee voor kinderen; de opzet zal kinderen toch ook wel aanspreken al is het misschien niet al te lang. Stuur ze dan gewoon naar het oude schooltje of het gedeelte dat gaat over Schiphol, dan zijn ze beslist wat langer zoet.

Oordeel

Alles bij elkaar is het natuurlijk niet het Rijksmuseum, maar het geeft een alleraardigste indruk van de begintijd van de Haarlemmermeer en ontwikkeling van het hele gebied. Bij elkaar is het geen omweg waard, maar bent u in de buurt of gaat u naar de Cruquius, dan is een bezoek aan dit museum geen slechte keuze. Het museum krijgt alles bij elkaar als rapportcijfer een 7.

Wat ga je doen?

De Cruquius, het stoomgemaal dat even verderop in de Haarlemmermeer is te vinden, zal vaak de reden zijn om ook een bezoek aan dit Historisch museum te brengen. Is de Cruquius vooral het verhaal van de drooglegging van de Haarlemmermeer, dit Historisch museum vertelt het verhaal van de 160 jaar ontwikkeling die daarna volgde. De tijd van de pioniers die ervoor zorgden dat uiteindelijk dit gebied bruikbaar werd voor landbouw en bewoning wordt goed in beeld gebracht. Je krijgt daarbij het gevoel of dat al vele eeuwen geleden plaatsvond, zo primitief ziet het er uit, maar we spreken hier toch echt over slechts 150 jaar terug. Nederland was in die tijd bepaald geen welvarend land en arbeiders moesten voor een laag loon in armzalige omstandigheden hun werk verrichten.

Ook de strijd van de traditionelen en de meer vooruitstrevenden die dit gebied als een kans zagen om meer met machines aan het werk te gaan, is duidelijk terug te zien. De machines doen nu archaïsch aan maar in de tijd dat nog veel met de hand werd uitgevoerd, of als er wat meer geld was, met paardenkracht, was het bepaald revolutionair. Ook de discussie of de polder met windmolens, of met voor die tijd hypermoderne stoomgemalen is hiervan een mooi voorbeeld. Uiteindelijk hebben, mede op aandringen van Koning Willem I, de laatste gewonnen en verschenen 3 stoomgemalen in plaats van 160 windmolens.

De tocht door het museum vervolgd door een nagebouwd dorp met onder andere een café, kerk, bankgebouw en school. Het is vergeleken met het vorige onderdeel over de pioniers een stuk minder fraai maar geeft wel een indruk over de fase waarin de Haarlemmermeer terecht kwam enige tijd na de drooglegging. Nog weer een stukje verderop is de huidige Haarlemmermeer verbeeld met een stukje over Schiphol en de moderne bedrijventerreinen.

Tot slot heeft het museum nog plek voor wisselende tentoonstellingen die vanzelfsprekend wel altijd een relatie hebben met de Haarlemmermeer. Kijk op de website voor de actuele tentoonstelling maar laat je niet weerhouden als juist dat je niet aanspreekt. Vaak zijn tijdelijke tentoonstellingen juist wat meer gericht op mensen die wat dichterbij wonen en de vaste collectie al kunnen dromen.

Handige tips

De film waarmee je de tocht door het museum begint is letterlijk een leuke binnenkomer. De kwaliteit van de beelden laat een beetje te wensen over, maar je komt wel meteen goed in de sfeer van het museum.

Het museum ligt vlakbij het Haarlemmermeerse Bos. Dit is een leuk recreatiegebied waar je bovendien ook terecht kunt voor lunch, koffie en thee of nog meer happen en snacken.

Kritische noot

De looproute door het museum volgt het IKEA model; in principe zie je alles. Toch zullen de meeste volwassenen niet in de nagebouwde verkeerstoren van Schiphol kruipen terwijl kinderen de historische uitleg links zullen laten liggen. Daardoor is er toch wel enigszins te kiezen in wat je wel en niet aanspreekt en laatstgenoemde is dan te vermijden. Of het wordt simpelweg even doorstappen.

De uitstraling en ligging van het museum doen eigenlijk geen recht aan de inhoud, die best interessant is. Er zijn plannen voor samenvoeging met de Cruquius waardoor beide elkaar kunnen versterken, en dat is geen slecht idee.

In het museum is een nagebouwd dorpje te vinden. Jammer dat het op een strakke betonnen vloer is neergezet en ook het plafond van het gebouw komt nogal op je af. Het geheel lijkt daardoor meer op een attractie van de Efteling dan dat het een gevoel geeft dat je 100 jaar terug gaat in de tijd. Gewoon klinkerpaden of zand op de vloer zouden hier al een enorm verschil maken.

Prijs

De entree bedraagt Euro 5,- voor een volwassene, maar als je een museumjaarkaart hebt dan mag je na het scannen ervan doorlopen. Ook kinderen tot en met 4 mogen zonder betalen naar binnen en tot 18 jaar, met CJP of 65+ krijg je korting. Dat laatste geldt ook voor groepen.

Lengte bezoek

Het is niet groot, maar dankzij de film ter introductie en vrijwilligers die je ook zeker meer willen vertellen, kun je hier toch met gemak een uur of nog wat langer hier rondbrengen.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In dit Historisch museum is een kleinigheid te drinken te krijgen. Wil je meer dan dat, dan kun je bijvoorbeeld voor een uitgebreide lunch in het nabijgelegen Haarlemmermeerse bos terecht. Een frisse neus krijg je er in dat geval gratis bij. Slapen kan letterlijk naast de deur in het Mariott Hotel.

Praktische info/openingstijden

Het Historisch Museum Haarlemmermeer is open op zaterdag en zondag van 13:00 – 17:00. In de winter is het doordeweeks alleen op woensdag met dezelfde openingstijden open. In de zomertijd is het museum alle weekdagen open behalve maandag. Met Koningsdag, Kerstmis en op Nieuwjaarsdag is het museum gesloten.

Meer…

Voor een overzicht van andere musea: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 2 maart 2020