Ikonenmuseum – Kampen

Museum met grote collectie Ikonen midden in het centrum van Kampen. Vrijwilligers vertellen je graag van alles over de ikonen. Niet heel groot, maar wel voorzien van een flinke, aangename plek om na afloop ook een kopje koffie te drinken.

Locatie/bereikbaarheid

Het Ikonenmuseum is gevestigd in de oude binnenstad van Kampen. Met de trein of bus is het, over de IJsselbrug, maar 5 minuten lopen. Ook bij het NS-station is een gratis parkeerterrein. In de binnenstad is parkeren ook wel mogelijk, maar lastiger en tegen betaling.

Buiten Nieuwstraat 2
8261 AV Kampen
038 385 84 83
https://www.ikonenmuseumkampen.nl

Geschikt voor

Enige interesse in oosterse religieuze kunst is hier wel noodzakelijk. Kinderen en tieners zullen waarschijnlijk al snel schijndood zijn of in ieder geval zich zo gedragen. Het grijze haren gehalte is bij dit museum dan ook hoog.

Oordeel

Het Ikonenmuseum is naar eigen zeggen het museum met de grootste collectie ikonen in West-Europa. In ieder geval is een interessante collectie hier te bewonderen. Het is geen heel groot museum maar de opzet is aangenaam en vrijwilligers helpen je graag met extra informatie. Bij elkaar verdient dit museum een 7,5.

Wat ga je doen?

Het Ikonenmuseum is gevestigd in een oud klooster dat deel uitmaakte van het convent van de Minderbroeders. Het museum is nog niet heel oud; pas eind 2005 is het op deze locatie geopend.

Je zult er waarschijnlijk al door de mevrouw of meneer achter de kassa op worden gewezen, maar de meest logische start van dit museum is de ruimte direct links van de kassa. Daar is een introductie van de ikonostase te lezen en dat is werkelijk de moeite waard.

De volgende kamer laat zien dat ikonen niet alleen in kerken thuishoren, maar ook in huiselijke sfeer een plek kunnen krijgen. De rest van het museumkun je eigenlijk ruimte voor ruimte ronddwalen, eerst beneden en vervolgens ook boven. Vergeet niet de ikonen niet alleen van afstand, desnoods op een bankje of stoel, te bekijken, maar ook van héél dichtbij.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

De aanrader is om in de kamer direct links van de kassa even rustig te gaan zitten om de uitleg van de ikonostase. Het is een karakteristiek element van de Russisch-orthodoxe kerk; de wand tussen altaar en het schip van de kerk. Het ontstaan. de ontwikkeling, maar vooral de opbouw in 5 horizontale lagen maakt de ikonen meteen eenvoudiger te begrijpen.

Laat maar zitten

Er is een best wel grote plaats om koffie en dergelijke te nuttigen. Verhoudingsgewijs wel erg groot. Fraai, maar het moet wel concurreren met de overige horeca die hier letterlijk om de hoek van het museum is te vinden. Dus, jammer voor het museum, maar voor de koffie en wat lekkers of meer is de rest van Kampen toch nog net even wat leuker.

Handige tips

Let even op de openingstijden van het museum. Het is op zondagen en maandagen gesloten en de andere dagen zijn de openingstijden ook het opletten waard.

Als je dan toch in Kampen bent, maak er dan ook een meer compleet uitje van. De binnenstad is erg compact, maar heeft genoeg te bieden en al rondwandelend val je vanzelf van het een in het ander. Laat je dus verrassen hier!

De collectie van het museum bestaat uit ruim 2000 ikonen, die je echt niet allemaal te zien krijgt. Op de website van het museum zijn er veel te vinden, met handige zoekfunctie en keurige beschrijving bovendien.

Kritische noot

Er zijn wisselende tentoonstellingen die tussen de gewone, vaste collectie door te zien kan zijn. Dat maakt het dan wel ietwat rommelig.

Vergeleken met

Ikonen zijn op meer plaatsen te zien, ook in Nederland. Maar doorgaans blijft het bij een klein aantal. Het prettige van dit museum is dat het zich geheel heeft gefocust op slechts één onderwerp.

Prijs

Vanaf 13 jaar is de toegangsprijs een stevige Euro 9,50. Museumkaarthouders, vrienden en kinderen tot en met 12 jaar mogen zo doorlopen.

Lengte bezoek

Het is geen groot museum maar de ikonen zijn werkelijk de nodige aandacht waard. Alles bij elkaar is een uurtje of wat goed te besteden.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In het museum is horeca in een mooi atrium aanwezig, maar het museum zit in de binnenstad van Kampen die nog veel aantrekkelijker horeca in de aanbieding heeft. Dus hoewel de horeca in het museum absoluut niet verkeerd is, verliest ze het toch wel in de concurrentie met de rest van de stad. Overnachten kan in Kampen en in de wijde omgeving heel goed.

Praktische info/openingstijden

Op zondagen en maandagen is het museum gesloten, op dinsdag en woensdag zwaaien de deuren om 13:00 open en de andere dagen om 10:00. Ze gaan om 17:00 weer dicht. Kerst, oud/nieuw, konings- en Hemelvaartsdag moet u ook iets anders bedenken om te gaan doen. Check de actuele openingstijden voor de zekerheid even op de website.

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 30 april 2019