Internationaal Brandweermuseum – Rijssen

Bezoek aan het Internationaal Brandweermuseum te Rijssen. Vitrines vol oude spullen zoals insignes, petten, porselein en speelgoed staan hier op je te wachten. De zuurstofmaskers zijn veruit het meest spooky, de oude brandweerwagens het meest fraai. Een verdieping hoger wordt de hedendaagse brandweer levendig gebracht; je kunt meerijden met een brandweerauto of zelf een brandje blussen. Vooral wat jongere kinderen zullen het leuk vinden.

Locatie/bereikbaarheid

Het Internationaal Brandweermuseum is gevestigd in een oude Havezate in Rijssen. Parkeren in de buurt is geen probleem, hoewel er een klein wandelingetje aan vastzit; parkeren naast het museum is niet de bedoeling. Kom je met de trein, dan is het vanaf Station Rijssen een klein kwartiertje lopen.

Kasteellaan 1B
Rijssen
http://brandweermuseum.nl/

Geschikt voor

Iedereen die geïnteresseerd is in alles rondom de brandweer. Maar voor minder-geïnteresseerden en zeker voor kinderen in de basisschoolleeftijd is het ook geschikt.

Oordeel

Het is een specifiek museum dat je echt moet aanspreken. Bij elkaar is het best mooi opgezet, zijn er behoorlijk wat authentieke voorwerpen te zien en de tweede verdieping blaast letterlijk leven in het brandweergebeuren. Bij elkaar verdient het als rapportcijfer 7.

Wat ga je doen?

Op de eerste verdieping zijn een aantal voorwerpen te vinden die de brandweer vroeger gebruikte. Bijvoorbeeld een verzameling zuurstofmaskers die in een goede horrorfilm niet zouden misstaan. Grote aandachtstrekker zijn de oude blusvoertuigen, waar ook een paar bijzonder fraaie exemplaren van staan opgesteld. Op de tweede verdieping is daarvan overigens ook nog wat meer te vinden.

Verder natuurlijk de niet te vermijden uniformen van de brandweer, petten, schildjes, oorkondes, emaillen borden uit diverse landen, porselein en speelgoed. Alleen al met speelgoedbrandweer auto’s had waarschijnlijk de hele verdieping vol gezet kunnen worden. Het is gelukkig een tamelijk beperkte selectie gebleven.

Vergeet zeker de tweede verdieping niet. In eerste instantie schrikt wellicht het geluid een beetje af, maar al rondlopend kom je veel meer in de sfeer van wat de brandweer nu echt inhoudt. Zo denk je misschien dat het bij de brandweer gaat om brandjes blussen, maar…ga voor het antwoord zelf op zoek in dit museum.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

De tweede verdieping is heel anders dan de eerste. De eerste verdieping is meer klassiek met “dingen om naar te kijken”, op de tweede verdieping wordt, heel modern, geprobeerd meer interactie met de bezoeker te krijgen. En dat lukt behoorlijk goed. Achteraf zul je je vast niet alle verschillende uniformen meer weten te herinneren, maar een virtueel ritje met de brandweerauto bij een uitruk naar een brand hopelijk wel.

Het museum is gevestigd in een havezate, en die is omgeven door een niet onaardige tuin. Wil je nog wat verder wandelen, dan kun je ook het naastgelegen Volkspark meepakken. In het Volkspark is een leuke waterpartij en kinderboerderij te vinden.

Laat maar zitten

Het is klein genoeg om alles te bekijken maar de vitrines met speelgoedbrandweerauto’s en insignes etc. zullen voor sommigen way to much zijn. Kunst is om er dan gewoon per vitrine iets uit te pikken, dat goed te bekijken en de rest te laten voor wat het is.

Handige tips

Wil je een rondrit met een brandweerauto of hier je bruidsreportage maken? Ook dat kan. Neem contact met ze op voor de mogelijkheden.

Het museum is in een gebouw gevestigd samen met het Rijssens Museum. Dit is een totaal ander museum met veel over de historie van Rijssen. Bovendien is het gebouw waarin alles is gevestigd op zichzelf ook al interessant. Geen gekke combinatie dus.

Buiten het museum ligt een aardig park, en heb je zin om een rondje in Rijssen te lopen dan is dit je kans. Ook zonder bezoek aan het museum is het overigens vrij toegankelijk.

In de nabijheid staat de historische Pelmolen, bij de rivier de Regge. Het is een klein wandelingetje maar goed te combineren met dit museum.

Kritische noot

Het hele museum heeft wel een beetje de sfeer van “Jaap verzamelt spullen en uiteindelijk… tja, nou ja… laten we er een museum van maken”. Omdat kennelijk insignes en dergelijke uit het buitenland zijn verkregen heeft het museum het predicaat “Internationaal” gekregen. Maar de verschillen tussen de Nederlandse brandweer en die in andere landen komen toch niet goed voor het voetlicht. Bijvoorbeeld de brandweer in Canada, Chili of in Zimbabwe, hoe gaat het blussen van branden daar eigenlijk? Wat zijn de verschillen met Nederland? Met andere woorden, de collectie van het museum hangt van toevalligheden aan elkaar. In plaats van een evenwichtig beeld van de brandweer wereldwijd te schetsen, wat de naam van het museum toch wel doet vermoeden.

Verder ligt historisch gezien de nadruk erg op de afgelopen dikke 100 jaar. Je kunt je afvragen hoe in de Middeleeuwen of in de Romeinse tijd branden werden geblust. Of hoe de Egyptenaren er in de oudheid mee omsprongen. Het antwoord ga je in dit museum niet krijgen. In de tentoonstelling hop je ook nogal eens door de verschillende tijdperken heen.

Prijs

Volwassenen betalen Euro 6,50, maar dit is inclusief het bezoek aan het Rijssens museum. Kinderen betalen 3,50 en er wordt korting gegeven bij groepsbezoek. Een 65+ kaart geeft geen korting, maar met een Museumkaart kun je zo doorlopen en als je donateur bent natuurlijk ook.

Lengte bezoek

Dit museum is twee verdiepingen en niet heel groot. Toch staan er op de eerste verdieping heel wat spullen die de moeite waard zijn en bij het interactieve gedeelte op de tweede verdieping kun je langer of korter blijven. Een mooi uurtje kun je hier zo kwijt.

Goed om verder te weten

Het museum wordt gerund door een grote groep enthousiaste vrijwilligers, die graag uitleg geven als je wat te vragen hebt. Aarzel dus niet!

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Er is koffie/thee met een lekkere plak cake tegen een zeer schappelijke prijs krijgen.

Praktische info/openingstijden

Opening is dinsdag-vrijdag van 10:00 – 17:00, zaterdag vanaf 13:00. Op maandag én zondag is het museum gesloten! Dat geldt ook voor christelijke feestdagen en de week van kerst tot en met oud/nieuw.

Kijk voor actuele prijzen en openingstijden van het Internationaal Brandweermuseum even op de website.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer musea? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 10 augustus 2020