Kaap Skil – Oudeschild (Texel)

Museum Kaap Skil is een museum voor Jutters en Zeelui. Hoogtepunt van het museum is een maquette van de Reede van Texel die zich op deze plaats voor Oudeschild in de Waddenzee uitstrekt. Verder zijn er vissershuisjes, een bakkerij en smederij, een werkplaats, molen en scheepswerkplaats in Museum Kaap Skil te vinden. Niet in de laatste plaats is in dit museum ruimschoots plek ingeruimd om alles wat op het strand is aangespoeld of op de zeebodem teruggevonden ten toon te stellen.

Locatie/bereikbaarheid

Museum Kaap Skil staat middenin Oudeschild. Het is gevestigd in een niet te missen opvallend modern gebouw uit 2012. Achter dit gebouw is het openlucht museum te vinden dat bij Kaap Skil hoort.

Heemskerckstraat 9
1792 AA Oudeschild
https://www.kaapskil.nl/

Geschikt voor

Dit museum is nu eens geen museum voor alleen bezoekers met grijs, wit of geen haar met bijbehorende ver tot zeer ver gevorderde leeftijd. Ook kinderen kunnen zich hier best vermaken, hoewel het tempo van rondwandelen wellicht iets omhoog moet. Alleen met tieners wordt het misschien een wat lastiger verhaal, maar met het vooruitzicht op Ecomare of het strand van De Koog zijn ze vast te porren voor een bezoek aan dit werkelijk fraaie museum.

Oordeel

De waardering voor dit museum is in het algemeen hoog. Heel hoog. En dat is terecht; op een aangename, toegankelijke wijze wordt de geschiedenis van Oudeschild met vooral de VOC-tijd voor het voetlicht gebracht. Maar ook de meer recente tijd wordt, gezien alle uitgestalde voorwerpen die aan de kust zijn verzameld, niet vergeten. Elk jaar weer vallen containers op de Noordzee overboord waarna op de stranden van de Waddeneilanden de meest vreemde voorwerpen aanspoelen.

Wat ga je doen?

Voordat je binnenloopt is het gebouw op zichzelf al een blik waard. Het is in 2012 gebouwd naar een ontwerp van Mecanoo. Het hout dat is hergebruikt van het Noordhollandsch kanaal geeft het museum een heel aparte aanblik. Het meest verrassende eraan is echter het effect binnen; doordat het hout niet tegen elkaar aan is geplaatst zijn de ruimtes binnen opvallend licht. Overigens is niet iedere lokale bewoner gelukkig met het toch wat modern uitgevallen bouwwerk.

In het hoofdgebouw is op de begane grond natuurlijk de onvermijdelijke winkel, kassa en uitgebreide horeca. De benedenverdieping wordt voor het allergrootste deel in beslag genomen door een maquette van De Reede van Texel. In de VOC-tijd lagen vele schepen voor Oudeschild te wachten op gunstige weersomstandigheden om de reis naar de Oost aan te vangen. Dat is hier heel mooi gevisualiseerd. Aan één zijde van de maquette zijn nog extra ruimtes te vinden die bijvoorbeeld een opsomming geven van alle schepen die vanaf 1699 tot aan eind 18e eeuw zijn vertrokken vanaf de Reede van Texel. Laat de enorme lijst zeker even op je inwerken. Een andere lijst, een kamer of wat verderop, is minstens zo interessant; wie gingen er eigenlijk allemaal mee op zo’n schip?

Zelf zijn ze bij Kaap Skil bijzonder trots op kledingstukken die afkomstig zijn uit een in de 17e eeuw gezonken schip. Een complete garderobe kwam letterlijk boven water en de staat van de kleding bleek bijzonder goed. Een van de japonnen is te bezichtigen, de andere zijn onderwerp van onderzoek.

Op de bovenverdieping van het hoofdgebouw is, niet geheel logisch, nog veel meer te zien onder de noemer “Archeologie Onder Water”. Schier eindeloze hoeveelheden tabakspijpen, messen, serviesgoed, potten en vazen, heel en in stukken, verroest of niet, zijn hier in vitrinekasten ondergebracht. Wellicht is het een idee niet te proberen alles te bekijken maar enkele exemplaren te kiezen en die de aandacht te schenken die het verdient.

Op het buitenterrein kun je een heerlijk rondje lopen langs alle gebouwen die er staan. De Molen De Traanroeier staat prominent in het midden en is van buiten zeker een mooi exemplaar. Hij is in 1727 in Zaandam gebouwd en pas in 1902 naar Texel verhuisd, zoals overigens wel met meer molens gebeurde in vroeger tijd. Bijzonder is dat de molen enige tijd voor elektriciteit op Texel heeft gezorgd. Helaas was de opgewekte stroom net even te duur.

Achter de molen staan graanpakhuizen met een wisselende tentoonstelling en zijn veel spullen binnen en buiten te vinden die afkomstig zijn van jutterij. Op de Texelse stranden spoelen, ook vandaag de dag, nog steeds wonderlijke spullen aan. Heel grappig om doorheen te neuzen.

Achterop het terrein is een scheepswerkplaats met een oud schip te vinden en een Dinghy, een reddingcapsule die zeevarenden moest redden in geval hun schip naar de kelder verdween. Je kunt er in gaan zitten en beeld je dan eens in hoe dat gevoeld moet hebben bij een storm met windkracht 12.

Aan de andere kant van het terrein zijn een aantal kleine vissershuisjes te vinden. Echt klein. Zelfs als bezoeker moet je je best doen om niet helemaal klem komen te zitten, laat staan hoe hier vroeger toch niet bepaald kleine gezinnen geleefd moeten hebben. Naast woonruimten zijn ook een bakkerij en smederij te zien, erg aardig.

Tot slot is er op het middenterrein een plek waar bijvoorbeeld een demonstratie touwslaan wordt gegeven. Of visroken, spinnen of het luisteren naar verhalen uit de tijd van de VOC. De online agenda van het museum geeft aan wat er elke dag te doen is.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Werkelijk niet te missen, maar als je niet oppast mis je het dus wel, is de benedenverdieping van het hoofdgebouw. Daar is een enorme maquette van de Reede van Texel te zien met allemaal schepen uit de VOC-tijd die voor Oudeschild liggen.

De Jutterij, dus alles wat in de loop der tijd op de kust van Texel is verzameld, is ook de aandacht waard. Het zijn soms voor de hand liggende, maar ook echt gekke voorwerpen. Daarnaast is bijvoorbeeld een ton vol met spijkers te zien waarbij inmiddels het houten vat is vergaan en alleen een groot verroeste metalen klomp is overgebleven. En zo kom je op een heel aardige manier in aanraking met de geschiedenis van Oudeschild.

Laat maar zitten

Als dan toch iets moet worden gezegd over een tegenvallend onderdeel, is het de molen. Van buiten is hij fraai, maar binnenin is het rommelig en weinig interessant. Terwijl de molen toch een best bijzondere geschiedenis heeft.

Handige tips

Vergeet niet bij de kassa, nadat je entree hebt betaald, even naar boven te kijken. Je ziet aan het plafond heel Texel hangen, in wol uitgevoerd. Bijzonder fraai.

Is het toevallig wat slechter weer, of buiig? Natuurlijk is alles mooier met een lekker zonnetje, maar Kaap Skil heeft veel binnen-kijk-dingen, dus met minder weer is een bezoek aan dit museum geen slecht idee.

Als je toch in Oudeschild bent, neem dan ook een kijkje in de haven en loop/fiets langs de oude huizen langs de De Ruyterstraat. Deze loopt vanaf het centrum in zuidelijke richting, dicht langs de dijk. Een straatje dat al eeuwen bestaat en beslist de moeite waard is.

Het juttersgedeelte spreekt veel mensen wel aan. Vind je het leuk om allerlei voorwerpen te zien die in zee of op het strand zijn teruggevonden? En heb je er na Kaap Skil nog niet genoeg van? Er is op Texel nog een tweede museum dat dat soort spullen verzamelt en tentoonstelt, vlakbij De Koog en Ecomare: Schikbreuk- en Juttersmuseum Flora aan de Pontweg 141a.

Kritische noot

De molen staat wel prominent op het terrein met een gezicht van “kijk mij eens”, en de buitenkant ziet er ook mooi uit. De binnenzijde is een stuk minder interessant, rommelig en je staat waarschijnlijk al snel in het gebouw ernaast. Meest spijtige van het geheel is nog dat je ook niet op de omgang mag, waarvan je waarschijnlijk en heel mooi uitzicht zou hebben.

Prijs

Volwassenen betalen Euro 9,25, voor kinderen van 4 tot 14 jaar moet Euro 6,75 worden afgerekend en de kleintjes tot 4 mogen gratis mee. De museumkaart is hier geldig.

Tip 1: Ben je ook van plan naar Ecomare te gaan, dan kun je een voordelig combiticket kopen.
Tip 2: Online kaartjes kopen levert 5% korting op. Zelfs als je voor de deur staat, je online boekt en het bij de kassa meteen op je mobiel of tablet kunt laten zien. Toch mooi meegenomen.

Lengte bezoek

In dit museum kun je wel een paar uurtjes zoet brengen zonder je te vervelen. Zeker als je bij demonstraties of in de horeca blijft hangen vliegt de tijd hier voorbij.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Overnachten kun je in Oudeschild en op de rest van Texel buitengewoon goed. Horeca is in Oudeschild ruimschoots voorhanden maar in Museum Kaap Skil zelf is ook een behoorlijk uitgebreide horeca te vinden.

Praktische info/openingstijden

Van maart tot en met oktober is het museum dagelijks open van 10:00 tot 17:00. Daarbuiten is het op de maandagen gesloten en ook op 25 dec. en 1 jan. kun je, voor het geval je dat van plan was, hier niet terecht.

Nog meer musea

Voor een overzicht van andere musea: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 28 februari 2020