Kasteel Cannenburch is met recht een kasteel en voorzien van een lange historie. Het is mogelijk door de verschillende ruimten heen te dwalen die grotendeels weer zijn ingericht met de inboedel van voorheen. Het creëert binnen een sfeer die vast lijkt op die van vroeger tijd, je waant je als bezoeker nog net geen eigenaar. Naast het kasteel is de tuin en de watermolen ook een bezoek c.q. blik waard.
Locatie/bereikbaarheid
Kasteel Cannenburch ligt aan de noordzijde van Vaassen. Vaassen ligt aan de oostrand van de Veluwe, niet ver van de IJssel.
Maarten van Rossumplein 4
8171 EB Vaassen
https://cannenburch.glk.nl/
Geschikt voor
Kasteel Cannenburch is geschikt voor alle leeftijdscategorieën. Enige punt is wel dat vanwege de (best steile) trappen je zeker redelijk goed ter been moet zijn anders eindigt het feest direct bij de ingang. Om de juiste snaar bij kinderen te raken zijn er kleurplaten, een kijkdoos, een ontdekkingstocht met kinderaudiotour en een wandelquiz beschikbaar.
Oordeel
Kasteel Cannenburch mag er iets minder stoer uitzien dan bijvoorbeeld het Muiderslot, een echt kasteel is het zeker wel. Ook binnen ervaar je de sfeer van voorbije eeuwen en dat maakt dit kasteel beslist een bezoek waard. Een rapportcijfer 8,5 is verdiend.
Wat ga je doen?
Kasteel Cannenburch kent vele eeuwen historie. Al in 1365 wordt er over gesproken, maar in 1543 is er van het kasteel niet veel meer over. Maarten van Rossum, een beroemd Gelders veldheer, koopt het geheel en bouwt het uit tot drie verdiepingen. Daarna wordt in 1750 nogmaals flink verbouwd en sindsdien is de hoofdvorm gebleven zoals hij is.
De entree is in een bijgebouw waar je na de formaliteiten eerst een introductiefilm kunt bekijken en een tentoonstelling bezoeken. De tentoonstelling heeft vanzelfsprekend een link met het kasteel maar ook met de agrarische omgeving die er natuurlijk ook aan moest bijdragen dat de boel betaald kon blijven worden.
Na de wisselde expositie kom je vanzelf via het trappenhuis beneden in een slaapkamer, keuken en woonkamer waarna het de hoogste tijd is om naar het hoofdgebouw te wandelen. De entree is niet erg glorieus want in plaats van dat je via de fraaie hoofdingang naar binnen mag is een steile trap naar beneden de bedoeling, als ware je de slagersknecht die het dagelijkse vlees komt afleveren.
Je bent na het afdalen wel meteen in de gewelven van het kasteel waar weer een balie is maar ook een enigszins rommelig geheel van tafels, stoelen, waterpijpen, een oude wringer voor de was en wat al niet. De daarnaast gelegen kasteelkeuken is dan weer wel een interessante ruimte. Laat je je ogen ronddwalen, dan vallen steeds meer dingen op. Onder andere het fornuis is hier een plaatje.
De trap op kom je meteen in de eetkamer die feestelijk gedekt staat te zijn. Het kasteel was in de vorige eeuw uiteindelijk geheel leeg omdat de inboedel was verkocht, maar een flink deel is gelukkig inmiddels teruggekeerd en nu hier te zien. Vanaf hier gaat de tocht verder naar de slaapkamer met hemelbed en daarna naar de ontvangsthal, de mooiste ruimte in het kasteel.
De ontvangsthal is de ruimte waar gasten in vroeger tijd vanaf de voorzijde meteen in terecht kwamen. En hoogstwaarschijnlijk behoorlijk geïmponeerd waren, aan de wanden hangen nog steeds manshoge portretten. De route vervolgd door respectievelijk de Herenkamer, Boudoir en Jachtkamer met uiteraard de nodige geweren en jachttrofeeën aan de muur. De benedenverdieping wordt afgesloten met de Salon, weer aan de zuidzijde van het kasteel.
De trap op naar boven kom je vervolgens aan de rechterzijde in een kamer die niet geheel is gerestaureerd. Hieraan is te zien hoe het kasteel er voor de restauratie in de jaren 70 van de vorige eeuw aan toe was. De bovenzaal, recht boven de ontvangstzaal, is ook weer rijkelijk voorzien van schilderijen en meubels en daarnaast is de Rode kamer beslist ook de aandacht waard. Uiteindelijk rest nog de katholieke kapel met onder andere rijk gedecoreerde stoelen.
Is het kasteel al beslist de moeite waard, de tuin rondom het kasteel is dat ook. Je kunt er vrij doorheen wandelen en neem zeker een kijkje aan de verre noordoost zijde, waar de watermolen van een kleine afstand is te zien. Wil je meer wandelen dan is het mogelijk de tuin aan de westzijde te verlaten en langs sprengen de tocht flink wat kilometers aangenaam te verlengen.
Handige tips
Er is een audiotour beschikbaar die je op je eigen mobiel kunt afspelen. Handig!
De Cannenburger molen staat aan de uiterste noordoost hoek van het park. Je kunt er echter via het park niet komen maar alleen door het hek bewonderen. Wil je toch dichterbij de molen bewonderen dan moet je terug naar de Julianalaan en daarna via het Kersendijkje aan de andere kant van het hek naar de molen lopen.
Ze zijn hier best trots op de link die het kasteel heeft met Maarten van Rossum, voor het kasteel kun je met hem op de foto.
Kritische noot
Er is niet veel kritiek op dit kasteel uit te oefenen. Het is een bezoek meer dan waard en het geheel is behoorlijk samenhangend.
Prijs
Volwassenen betalen in 2020 Euro 11,50, kinderen van 4 t/m 18 jaar Euro 5,-. Er is korting voor CJP-houders en heb je een museumkaart in je zak dan mag je kosteloos naar binnen. De tuin is gratis toegankelijk.
Lengte bezoek
Met een bezoek aan het kasteel, inclusief expositie, ben je zo een welbesteed uur zoet. Een wandeling door de tuin, ook een aanrader, voegt daar zo een halfuur tot uur aan toe en als je dan ook nog bij de horeca neerstrijkt ben je zo een dagdeel aangenaam bezig hier.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Overnachten in middeleeuwse sferen lijkt heel aantrekkelijk maar is helaas niet toegestaan. Horeca is hier ruimschoot voorhanden; in het rechter koetshuis is Restaurant “Bij Maarten in ’t Koetshuis” gevestigd. Daar kun je koffie en ander drinken, lunch en diner krijgen. Het heeft logischerwijs aanzienlijk ruimere openingstijden dan het kasteel.
Praktische info/openingstijden
Kasteel Cannenburch is open van woensdag tot en met zondag van 12:00 tot 17:00. Op Koningsdag, de Kerstdagen en Oud&Nieuw blijven de deuren dicht, op andere feestdagen zwaaien ze open. Kijk voor actuele openingstijden altijd even op de website van het museum.
Meer…
Er helemaal zin in gekregen? Nog meer musea? Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 15 oktober 2020