Kröller-Müllermuseum – Otterlo

Museum midden in Nationaal Park De Hoge Veluwe met een wereldberoemde collectie voornamelijk 19de en 20ste eeuwse beeldende kunst. Het schatrijke Rotterdamse echtpaar Kroller-Moller verzamelde in het eerste deel van de 20e eeuw kunst die in die tijd eigenlijk nog niet eens zo oud was. Hoogtepunt is de grote collectie schilderijen van Van Gogh. Maar onderschat de rest van de collectie niet. Ook de beeldentuin is beroemd met onder andere beelden van Auguste Rodin, Henry Moore en Armando en een uitgebreid bezoek meer dan waard.

Genoeg van de kunst hier? Dan kun je een leuke verdere fietstocht in het park maken waar de kans dat je herten kunt spotten, afhankelijk van het tijdstip van de dag, niet gering is. Aan de noordzijde van het park staat Jachtslot Sint Hubertus. Het bezoekerscentrum met het Museonder is op bijna een kilometer van Museum Kroller-Muller te vinden.

Locatie

Het museum ligt middenin Nationaal Park De Hoge Veluwe. Dat park kun je op drie plaatsen binnenkomen: in Otterlo, Hoenderloo en Schaarsbergen. Helaas is entree tot het park niet gratis. Je betaalt dus apart voor het park en voor het museum.

Houtkampweg 6
6731 AW Otterlo
0318 – 591241
Kröller-Müllermuseum

Introductie

Dit Nederlandse kunstmuseum bevindt zich in de mooie omgeving van Otterlo. Het museum toont kunst uit de 19de en 20ste eeuw met als hoogtepunt werken van Vincent van Gogh.

Absoluut doen

Centraal in dit museum staan de omvangrijke collectie werken van Vincent van Gogh en de beeldentuin. Loop de beeldentuin in en bekijk de interessante historische en nostalgische beelden die daar staan.

Aanraders

Je kunt er de bekendste schilderijen van Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Piet Mondriaan en anderen bezichtigen. Het museum ligt midden in het Nationale Park de Hoge Veluwe (www.hogeveluwe.nl). Het natuurpark beslaat 5.500 hectare bos, heidevelden, grasvlakten en zandverstuivingen én het leefgebied van herten, moeflons en wilde zwijnen. Met witte fietsen, die gratis zijn te krijgen aan de ingangen, kan het hele park worden doorkruist.

Ook leuk

De film ‘1984 and beyond’ is te zien in de videohoek. Er worden 3 korte films uitgezonden waar alles draait om de discussie tussen 12 science-fiction schrijvers. Het gaat er voornamelijk over hoe deze mensen dachten dat de wereld er na 1984 uit zou gaan zien.

Laat maar zitten

Als je nog tijd over hebt, bezoek dan nog even het schilderij ‘Zonder titel’ van Kurt Schwitters, of het ‘Bloeiend boompje I’ van Bart van der Leck. Beiden bieden weinig bijzonders, maar zijn toch ook weer de moeite waard om er eens wat meer tijd aan te besteden.

Geschikt voor…

Kunstliefhebbers en (jong) volwassenen die in de Nederlandse kunst zijn geïnteresseerd hebben hier voldoende materiaal om zich in te verdiepen.

Ongeschikt voor…

Voor (jonge) kinderen is dit museum geen aanrader. Er is voor deze groep echt weinig te doen. Zij zullen het dan ook al snel slaapverwekkend vinden.

Tips en trucs

Het openbaar vervoer is handig, want de bus rijdt door tot de Hoge Veluwe. Vanaf daar is het maar even lopen naar het museum. Er zijn drie verschillende plekken vanwaar het mogelijk is om een witte fietstocht te maken: De ingang van het Nationale Park de Hoge Veluwe bij Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen. (Bij het bezoekerscentrum of bij het Kröller-Müller Museum).

Prijs oordeel

De prijs is niet echt hoog te noemen. Zeker als je bedenkt dat het hier gaat om toegang tot het Park en het museum.

Lengte bezoek

Enkele uurtjes zijn genoeg om een duidelijk beeld van het geheel te krijgen.

Goed om verder te weten

Anton en Helène Kröller-Müller organiseren jaarlijks verschillende tijdelijke tentoonstellingen. Hier vind je kunstwerken uit de vaste Kröller-Müller collectie en kunst van nu. Deze zijn dan te zien tijdens een van de tijdelijke presentaties in de tentoonstellingsruimten.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Het museum heeft een klein winkeltje voor de souvenirliefhebbers. Verder is het mogelijk om te genieten van een broodje en een warme kop thee of koffie in het zelfbedieningsrestaurant. Overnachtingsmogelijkheden zijn er volop in de directe omgeving.

Praktische info

Het museum is 4 dagen per week open en op Nieuwjaarsdag zijn ze gesloten. Voor de meest actuele stand van zaken hieromtrent is het wijs om de website te raadplegen.

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021
Datum laatste update: 17 november 2021