Limburgs Museum – Venlo

Het Limburgs Museum is anders dan anders. Elke zaal is soort van tijdscapsule die je terugvoert naar bijvoorbeeld een prehistorische vuursteenmijn, een Romeinse dorpsplein of de kelder van een middeleeuws huis.

Locatie

Keulsepoort 5
5911 BX Venlo
077 3522112
Limburgs – museum

Introductie

Het Limburgs Museum is een van de drie provinciale musea die de provincie Limburg rijk is. Het stad- en streekmuseum bevindt zich in Venlo en is in 2000 geopend door H.K.H. Prinses Margriet. Het museum vervult een rol in het toegankelijk maken van het culturele erfgoed voor een breed publiek. Door het verleden te kennen en te begrijpen ontstaat een groter en beter begrip van het heden.

Absoluut doen

Er zijn 11 verschillende thema’s zoals: De eerste Limburgers, Keramiek, Romanisering, Heidense gebruiken, Kasteel valkenburg Zoutmaat en Schinkemenke, of de Franse tijd zijn in op de 3 verdiepingen te zien. De beamers die grote schilderijen tonen en de actievolle theatereffecten maken de ruimte ‘Historoscoop’ helemaal aangepast aan de huidige techniek.

Aanraders

De wisseltentoonstellingen, zoals die van 40 jaar pinkpop bijvoorbeeld, zijn erg interessant. Deze tentoonstelling is mede te danken aan Jan Smeets. Het betreft hier een erg leuk thema voor jong en oud. De tentoonstellingen zijn vaak met een leuke speurtocht te vinden en ook zijn er regelmatig kinderrondleidingen of speciale workshops mogelijk.

Ook leuk

Het gesloten gedeelte herbergt de vaste collecties en een verzameling van verschillende Limburgse kunsten.

Laat maar zitten

(geen adviezen)

Geschikt voor…

Voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m 18 jaar is er het meeste te doen en te beleven. Volwassenen kunnen hier het beste naar de galerij met oude schilderijen gaan kijken.

Ongeschikt voor…

Mensen die kinderen meebrengen die jonger zijn dan 4 jaar zullen al snel in de gaten krijgen dat dat niet zo’n goed idee is, omdat deze hele jonge kinderen zich erg snel zullen vervelen zodat er voor de volwassenen al gauw niks meer aan is.

Tips en trucs

Kies voor een rondleiding, weliswaar tegen betaling, of doe de speurtocht “Waar is het nest van Pieke?” voor 1 Euro.

Prijs oordeel

De prijs is niet zo hoog, maar je moet natuurlijk wel een liefhebber van tentoonstellingen, geschiedenis en oude schilderijen zijn, want anders is het al vlug veel te duur.

Lengte bezoek

In enkele uurtjes heb je het museum wel gezien en heeft het nog maar weinig geheimen voor je.

Goed om verder te weten

Het museum is ontworpen door de eerste vrouwelijke architect van Nederland.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Er is een eetgelegenheid, Grand Café Het Gouvernement en er is een winkeltje. Overnachten is niet echt van toepassing, maar als je het wilt combineren met andere dingen in de omgeving dan is er rondom Venlo volop mogelijk om een overnachting te regelen.

Praktische info

Het museum is elke dinsdag t/m zondag geopend behalve op eerste kerstdag, nieuwjaarsdag en tijdens carnaval. Het informatiecentrum is echter alleen open van dinsdag t/m donderdag. Voor de meest actuele stand van zaken is het slim om de website in de gaten te houden.

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 24 juli 2019