Museum de Fundatie – Zwolle

Museum de Fundatie is een museum in het historische centrum van Zwolle dat tegenwoordig weer sprankelt en per jaar grote aantallen bezoekers trekt. Met name de regelmatig wisselende tentoonstellingen zijn de grote magneet van dit museum. Hoewel de ene tijdelijke tentoonstelling je meer kan aanspreken dan de andere, is dit voor veel bezoekers de belangrijkste aanleiding voor een bezoek.

Locatie/bereikbaarheid

Museum De Fundatie is gevestigd in de oude binnenstad van Zwolle. Vanaf het treinstation is het een kleine 10 minuten lopen. Daarnaast is er nog een locatie in Heino / Wijhe: Kasteel het Nijenhuis. Deze tweede locatie is geheel anders van karakter en voor een bezoeker is de link tussen beide daarom niet heel erg interessant. In onderstaande beschrijving wordt ingezoomd op locatie Zwolle.

Blijmarkt 20
8011 NE Zwolle
https://www.museumdefundatie.nl

Geschikt voor

Musea trekken sowieso veel mensen van middelbare en oudere leeftijd en Museum de Fundatie is geen grote uitzondering. Toch proberen ze met bijvoorbeeld een project als Sticks, waarbij live muziek wordt gemaakt die niet op cd, digitaal of lp wordt vastgelegd en dus alleen op dat moment bestaat, een jongere doelgroep te trekken. Uiteindelijk is het aantal grijze haren toch ook hier ver bovengemiddeld.

Oordeel

In het algemeen wordt dit museum erg gewaardeerd door bezoekers en dat blijkt ook wel uit het aantal dat per jaar hier over de drempel stapt. En niet zelden vaker per jaar. Een dikke 8 is hier een verdiend rapportcijfer.

Wat ga je doen?

Museum de Fundatie is al van buiten een blik waard. Het oorspronkelijke gebouw met zijn karakteristieke zuilen stamt uit 1838-1841. Meest opvallende is echter de uitbreiding in 2013: er is op het dak van het gebouw een gigantisch ei terecht gekomen. De bouw ervan is niet al te soepel verlopen en nog steeds vinden sommigen het een geslaagde uitbreiding en anderen afschuwelijk maar het is in ieder geval het meest in het oog springende onderdeel van het gebouw. Binnen geeft het een van de meest gewaardeerde ruimtes in het museum. Behalve wisselende exposities die hier letterlijk “lucht” krijgen is er ook horeca te vinden met gratis uitzicht over de historische binnenstad.

De begane grond en eerste verdieping van het gebouw zijn tamelijk symmetrisch van opzet. Je wandelt door de grote zalen die aan weerszijden zijn te vinden en de kleinere zalen die daar omheen zijn gedrapeerd. In dit deel van het museum is naast een wisselende tentoonstelling, en soms wel een paar tegelijkertijd, ook de vaste collectie te vinden. Deze vaste collectie omvat werken van Mondriaan, van Gogh, Rauch, Israëls, Appel, Canova, Marc, Pechstein, Turner, Jan Cremer en Paul Citroen. Wel zijn van deze schilders vaak maar een of enkele werken te zien wat het soms een beetje rommelige aanblik in een zaal geeft.

Handige tips

In het museum worden met regelmaat nieuwe tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd. Omdat die toch wel een flink percentage van het totaal opslokken is het wel verstandig even te kijken naar de actuele tentoonstellingen. Spreekt het niet aan? Dan hoef je doorgans niet lang te wachten tot een nieuwe tentoonstelling van start gaat.

Ben je toch in Zwolle, dan is de rest van de stad een bezoek zeker waard.

Kritische noot

Erg veel kritiek verdient dit museum niet, integendeel. Dit museum weet opvallend veel bezoekers te trekken, die ook nog eens vaker terugkeren. De vele tijdelijke tentoonstellingen dragen daar zeker aan bij. Dat is meteen natuurlijk ook wel een punt; de tijdelijke tentoonstellingen zijn tamelijk dominant in dit museum en die moeten je natuurlijk wel aanspreken.

Er lijkt in dit museum een voorkeur te zijn voor het werk van Jeroen Krabbé. De meningen daarover zijn toch wel verdeeld. Is er dus (weer eens) een tentoonstelling van deze schilder, en ben je daar niet zo van gecharmeerd, dan is het wellicht beter om je bezoek nog even uit te stellen.

Prijs

Het museum is niet goedkoop; pas na betaling van een stevige Euro 14,- mag je als volwassene doorlopen. Met CJP of als student kost het echter nog maar 6 euro. Ben je jonger dan 19 of in het bezit van een museumkaart of een kaart van ICOM, Vereniging Rembrandt, BankGiro VIP-KAART of ben je Vriend, dan is de entree gratis.

Lengte bezoek

Museum De Fundatie wordt door veel mensen gewaardeerd, en terecht. Erg groot is het niet en omdat ze kunst hier de ruimte geven zijn er relatief weinig objecten te zien. Met een uur kun je tamelijk rustig een leuk rondje maken. De horeca bovenin, op misschien wel het mooiste plekje in het museum, kan het bezoek natuurlijk kortere of langere tijd verlengen.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca in Museum de Fundatie is een aanrader. Bij veel musea kun je beter een ommetje maken en buiten het museum een veel leukere locatie vinden. Bij dit museum is de koffie/thee en wat al niet meer juist bovenin te vinden met een buitengewoon fraai uitzicht over de oude binnenstad. Een aangename plek kortom. Slapen is hier (helaas) niet de bedoeling, maar ook dat kan in Zwolle en omgeving heel goed.

Praktische info/openingstijden

Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10:00 in de ochtend tot 17:00 in de middag. Ook op feestdagen is het museum doorgaans open, uitgezonderd Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag. Let echter op: er zijn meermalen per jaar herinrichtingsperiodes, waarin tijdelijke exposities worden afgebroken of opgebouwd. Tijdens dergelijke periodes is een flink deel van het museum niet toegankelijk en een bezoek niet bepaald een aanrader. Kijk op de website van het museum voor de actuele stand van zaken.

Meer…

Voor een overzicht van andere musea: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 30 juni 2020