Museum de Hofnar – Oldenzaal

Carnavalsmuseum de Hofnar is een kleinschalig museum ontstaan na het 55-jarig bestaan van het carnaval in Oldenzaal. En carnaval vieren, dat kunnen ze in deze stad zeker. Het museum steekt daar een beetje schril bij af, maar wie weet dat dat in de toekomst nog verbeterd. Het is te vinden in een van de armenhuisjes in het centrum van Oldenzaal pal naast Museum de Pelgrim. De katholieke achtergrond delen ze met elkaar, verder is het een totaal andere beleving. Beide bij elkaar geeft een aardig beeld van het Roomse leven in Oldenzaal, hoewel carnaval daar tegenwoordig nog maar nauwelijks mee geassocieerd wordt.

Locatie/bereikbaarheid

Het museum is te vinden in het centrum van Oldenzaal, vlak naast de Hofkerk. Het museum deelt de entree met Museum de Pelgrim. Dat is weliswaar een totaal ander museum maar, afhankelijk van je belangstelling, een bezoek ook waard.

Hofmeijerstraat 5-7
7571 CH Oldenzaal
https://www.museumdehofnar.nl/

Geschikt voor

Tja, carnaval is iets dat je aanspreekt of waar je zo ver mogelijk bij weg wilt blijven. Voor dit museum geldt dat precies zo. Heb je niks met carnaval, dan is dit museum niet de moeite van een bezoek waard tenzij je als antropoloog in Oldenzaal terecht bent gekomen.

Oordeel

Het is dat dit museum zo’n bijzonder thema heeft, maar anders was dit geëindigd met een hele dikke onvoldoende. Zelfs als je veel affiniteit met carnaval hebt zul je hier niet zingend en hossend naar buiten komen. Het is allemaal erg statisch, terwijl carnaval juist een periode is waar letterlijk veel beweging in zit. Al met al een magere 5.

Wat ga je doen?

Carnavalsmuseum de Hofnar past wel in deze plaats. Oldenzaal is vanouds erg katholiek en het carnaval hier staat bekend als het mooiste en grootste boven de rivieren. Hoewel bijvoorbeeld een plaats als Raalte in Salland er ook wat van kan, pakt men in Oldenzaal heel, heel breed uit tijdens de carnavalsperiode. In die tijd wordt de stadsnaam overigens omgedoopt in Boeskoolstad en worden geel en blauw de hoofdkleuren. Met een optocht die wel 100.000 mensen trekt is het een evenement van formaat.

Het museum is nog niet oud; het initiatief is ontstaan in 2009-2010, na het 55 jarig jubileum van carnaval in Oldenzaal. In de jaren daarna met behulp van spullen uit privébezit uitgebouwd. Het omvat nu natuurlijk kostuums, steken en de niet te missen vaandels, schilden, ketens, buttons en foto’s.

Om en beetje indruk te krijgen van het carnaval in Oldenzaal is een online bezoek aan de verschillende carnavalsverenigingen geen gek idee:

Van alle verenigingen levert de eerste, de Kadolstermennekes, de Prins Carnaval. En dan is er ook nog genoeg carnavalsmuziek in Oldenzaal te beleven:

Kies zelf de leukste!

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Er zijn geen echte uitschieters. De kostuums en steken zijn wel het meest in het oog springend.

Laat maar zitten

Tja, voor haters van carnaval is het hele museum iets om met een hele grote boog omheen te lopen. Verder is het tamelijk bescheiden van opzet en dus de moeite alles te bekijken en alleen stil te staan bij de onderdelen die echt aanspreken.

Handige tips

Naast dit museum is Museum de Pelgrim te vinden. Hier zijn religieuze voorwerpen rondom de thema’s Kerst, Bedevaart, Curiosa en Beelden te zien. Totaal anders dan de Hofnar dus, maar wie weet interessant voor een (kort) bezoek.

Het wordt wel gezegd dat als je in deze gemeente iets gedaan wilt krijgen, je vooral via de carnavalsverenigingen en -feesten de juiste contacten moet leggen. Alternatief schijnt de plaatselijke voetbalclub Quick’20 te zijn. Dat je het weet.

Kritische noot

Hopelijk komen er nog eens flink wat filmbeelden bij van optochten door de jaren heen en het zou aardig zijn als een sfeer wordt gecreëerd die past bij de carnavalsperiode. In de beschikbare ruimte is vast geen plaats voor een grote carnavalswagen. Maar iets wat de sfeer oproept alsof je met zo’n wagen meerijdt tijdens de optocht of meeloopt in een van de groepen zou toch superleuk zijn. Ook het virtueel meehelpen met het bedenken en de bouw van een wagen zou toch moeten lukken, de techniek staat voor niets tegenwoordig. Of sfeerimpressies van de viering van carnaval met de pronkzitting, de grootschalige feestavonden in februari,… er is toch genoeg om te laten zien zou je zeggen.

Prijs

Toegangsprijs voor een volwassene is 4 euro, kinderen van 4-13 jaar betalen de helft. Een combinatiekaart met het naastgelegen Museum de Pelgrim kost 6 euro en met een museumkaart kun je zo doorlopen.

Lengte bezoek

Met een kwartier tot een half uur is het in dit museum echt wel gepiept. Voor inwoners van Oldenzaal, die verschillende voorwerpen wellicht herkennen uit gebruik in vroegere carnavalsvieringen, zal het bezoek nog iets langer duren. Al met al wordt het voor de meesten dus geen lang bezoek.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is ook buiten de carnavalsperiode ruimschoots te vinden in Oldenzaal. Vooral op de Grote markt, vlakbij het museum, is veel te vinden. In de straatjes er omheen zijn veel winkels maar ook daar is hier en daar horeca die de moeite van een extra loopje waard is.

Praktische info/openingstijden

Openingstijden zijn in de zomer van 13:00 tot 17:00 op vrijdag en zaterdag en zondag van 14:00 tot 17:00. In de wintertijd sluit het museum nog een uurtje eerder. Op feestdagen, waaronder carnaval (!), is het museum dicht.
Kijk voor actuele informatie, met name van openingstijden en prijzen, altijd even op de website van Museum de Hofnar.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer musea? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 21 maart 2020