Museum De Laarman is een museum waar het landbouwbedrijf van de vorige eeuw wordt getoond en de oude functie van het gebouw: een mengvoederfabriek, nog steeds goed is te zien. Onder andere hebben ze ook een fraaie collectie oude tractoren. Educatief wordt ingezoomd op de herkomst van voedsel en getracht duidelijk te maken dat dat toch echt niet de supermarkt is.
Locatie/bereikbaarheid
Museum De Laarman is gevestigd aan de rand van het centrum van Luttenberg in een oude mengvoederfabriek.
Butzelaarlaan 60
8105 AR Luttenberg
https://delaarman.nl/
Geschikt voor
Dit museum is niet alleen geschikt voor het klassieke museumpubliek, maar kinderen kunnen zich hier ook best vermaken. Er zijn talloze “doe”-elementen in het museum te vinden en dat zal veel kinderen, zeker in de basisschoolleeftijd, aanspreken. In de leeftijd daar net boven wordt het waarschijnlijk wat lastiger en veel Instagram-waardige plaatjes zijn hier niet te schieten. Ben je juist toe aan je eerste date en wil je hem of haar (of x) verrassen, dan is een bezoek aan dit museum een gewaagde optie.
Oordeel
De Laarman is een museum dat perfect past in deze omgeving. Waar komt voedsel vandaan, hoe komt er uiteindelijk iets op je bord? Die essentie kunnen zowel volwassenen als kinderen hier niet alleen zien maar er wordt dapper gepoogd je het ook te laten ervaren. Alles bij elkaar is het de moeite van een bezoek zeker waard, het rapportcijfer een 7,5.
Wat ga je doen?
De entree geeft meteen toegang tot een ruim opgezette ruimte met koffie en thee. In de hoek is het meteen mogelijk een virtueel ritje op de tractor te maken. Zeker voor kinderen een magneet, maar de nodige volwassenen laten die kans ook niet aan zich voorbij gaan.
Op de eerste verdieping is een gedeelte van de oude menginstallatie te zien. In dit gebouw werden verschillende grondstoffen gemend tot veevoer en nu kun je gevaarloos overal je hoofd insteken. Daarnaast zijn werktuigen te zien die in de vorige eeuw op het land werden gebruikt om te zaaien of te eggen. Onder enkele koeien is iets verderop te zien hoe het melken met toen nog enigszins primitieve melkmachines eraan toeging. En niet te vergeten, in melkbussen afgevoerd naar de fabriek.
Nog een verdieping hoger kom je in een kleine ruimte vanwaar je een aardig uitzicht hebt op de omgeving. Het meest aardig hier is de collectie tijdschriften en boeken uit vroeger tijd. Neus er gewoon even in rond en verbaas je niet alleen over de inhoud van de artikelen, maar ook over de advertenties en de lay-out die met de ogen van vandaag toch bijzonder aandoet.
Helemaal naar beneden, in de kelder, vervolgt het museum met een wand vol met blikken. Hoewel de relatie met het thema van het museum ietwat ver weg is is het een collectie die zeker voor oudere bezoekers herkenbaar is. Ook een beetje een buitenbeentje zijn de hiernaast ingerichte huiskamer en wasruimte. Uit nostalgische overwegingen is het de moeite waard en ook dit stamt uit de tijd waar de rest van het museum op is gefocust. De rest van de kelderruimte is gericht op het oorspronkelijke doel van het gebouw; de aanvoer van grondstoffen om deze te verwerken tot veevoer, landbouwwerktuigen en weegtoestellen van klein en groot formaat.
De trap op kom je in het achterliggende gedeelte van het museum waar je allereerst in een educatieve ruimte terecht komt met de veelzeggende titel Voedselland. Op vijf eilanden wordt getoond waar het eten op ons bord eigenlijk vandaan komt. En het antwoord is dan natuurlijk niet: uit de supermarkt. Het is vooral gericht op kinderen en die zullen er ongetwijfeld op afduiken.
Het achterste deel van het museum is het domein van oude tractoren. De trots hier is een fonkelende Thomassen dieselmotor uit 1933. Tevens zijn in deze ruimte een smederij en timmerwerkplaats nagebouwd. In vroeger tijd onontbeerlijk om de werktuigen aan de praat te houden. En daarmee zit een hopelijk interessant rondje landelijk georiënteerde thema’s in dit museum erop.
Handige tips
Luttenberg heet niet voor niets Luttenberg: De “berg” ligt precies ten zuiden van Luttenberg en pal achter het museum loop je zo de berg op, het bos in. Het wordt absoluut een aardige wandeling.
Kritische noot
De focus van het museum is duidelijk: Het leveren van een bijdrage aan de bewustwording bij bezoekers waar voedsel eigenlijk vandaan komt. Dat komt zeker tot zijn recht, hoewel het educatieve gedeelte kinderen beslist meer zal aanspreken dan volwassenen. Toch leidt het museum met name in de kelder ook wel aan het effect “We hebben dingen (gekregen) en we laten ze zien”; de blikken, woonkamer en waskamer vallen hier werkelijk, hoe mooi ook, uit de toon.
Prijs
De prijs in 2020 is een alleszins schappelijke Euro 5,- per persoon voor volwassenen. Met een museumkaart krijg je nog een euro korting ook. Kinderen tot en met 12 jaar betalen half geld.
Lengte bezoek
Al met al kun je zo een uurtje rondbrengen in dit museum, zeker als kinderen de nodige aangeboden activiteiten zelf willen uitvoeren en je na afloop neerstrijkt voor een kopje koffie of thee.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Er is enigszins bescheiden horeca in het gebouw. Even verderop in Luttenberg is nog wat meer horeca te vinden. Slapen tussen de oude machines en tractoren, hoewel dat voor het oppikken van de sfeer helemaal geen gek idee is, is toch niet de bedoeling.
Praktische info/openingstijden
De Laarman is geopend van woensdag tot en met zondag. De deuren gaan om 13:00 open en de bedoeling is dat je om 16:00 alles gezien en (vooral voor kinderen) gedaan hebt. Of niet, maar dat je in ieder geval weer buiten staat.
Meer…
Er helemaal zin in gekregen? Nog meer musea? Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 13 oktober 2020