Museum de Lakenhal is gevestigd in het oude Stadspaleis en hier staat de historie van Leiden en haar kunstenaars centraal. De gebouwen waarin het museum is ondergebracht zijn de moeite, maar uiteindelijk zijn het de drieluiken van Lucas van Leyden en schilderijen van Rembrandt en Jan Steen alleen al die het een bezoek waard maken. Daarnaast is er ruime aandacht voor de oorspronkelijke functie van dit gebouw; het keuren van laken. Een zaal volledig gewijd aan Leidens ontzet ontbreekt vanzelfsprekend niet en ook voor meer hedendaags werk van Leidse kunstenaars is een plekje ingeruimd. Al met al moet dit museum in Leiden concurreren met diverse andere, maar is het beslist een bezoek waard.
Locatie/bereikbaarheid
Museum De Lakenhal ligt aan de Oude Singel, midden in het oude centrum. Vanaf het treinstation is het een klein eindje lopen. Kom je met de auto dan is er een parkeergarage op een minuut of 5 afstand.
Oude Singel 32
2312 RA Leiden
https://www.lakenhal.nl/
Geschikt voor
Hoewel ze ook hier hun best doen een jong(er) publiek te trekken, is het aantal grijze haren ontelbaar. De collectie, maar ook de toch tamelijk traditionele manier waarop het geheel is tentoongesteld, zal er niet snel voor zorgen dat er drommen jongeren het museum overspoelen. De vraag is natuurlijk of dat nu zo erg is.
Oordeel
Alleen al de gebouwen waarin dit museum is gevestigd zijn na de grote verbouwing in 2017-2019 het aanzien meer dan waard. Maar ook de collectie is bijzonder. Dat ze hier een sterke link met de stad Leiden in het achterhoofd houden maakt dat enige kennis van de geschiedenis van de stad handig is voor een beter begrip. Al met al krijgt dit museum een dikke 8,5.
Wat ga je doen?
Alleen al voor de deur is het de moeite een moment stil te staan; het museum is gevestigd in het oude stadspaleis en het gebouw staat daarmee te stralen langs de Oude Singel. Loop je de poort onderdoor naar de binnenplaats dan wordt het alleen maar mooier. Daarna kun je rechtdoor naar de overdekte Achterplaats vanwaar je linksaf naar het Van Steijngebouw kunt waar tijdelijke tentoonstellingen zijn te zien.
De meeste bezoekers zullen rechtdoor koersen en meteen in de hoogtepunten van de collectie terecht komen. Onder andere zijn hier enkele drieluiken te zien zoals Het laatste oordeel van Lucas van Leyden. Tijdens de beeldenstorm in 1566 zijn heel veel van dergelijke drieluiken verloren gegaan. Gelukkig hier hebben enkele topstukken een mooie plek gekregen. Daarnaast zijn enkele schilderijen van Rembrandt te zien en is er een complete zaal gewijd aan Jan Steen.
Loop je verder naar achteren dan kom je in enkele stijlkamers terecht: de Arnhemse kamer en de Leidse kamer. Hoewel beslist een bezoekje waard, zijn er op andere plaatsen in Nederland wel fraaiere te zien. De imposante marmeren trappenpartij met gedichten van bekende Leienaren zie je dan weer zelden. Hier hangt ook wat meer recent werk van bekendere en onbekendere Leidse kunstenaars.
Loop je de trap op dan kom je in de Gouden eeuw van Leiden terecht. De stad werd letterlijk wereldwijd bekend vanwege zijn laken en in meerdere ruimtes wordt dat hier geïllustreerd. De nadruk die wordt gelegd op de strenge keuring die in deze stad plaatsvond, en absoluut bijdroeg aan het succes, is bijzonder. Dat er in die tijd heel veel geld werd verdiend is onder andere in de Gouverneurskamer goed te zien. Daarnaast is er een kleine bierbrouwerskamer want uiteindelijk draaide ook in Leiden niet alles om laken.
Ga je veder naar boven dan kom je in een volgend belangwekkend onderdeel van de Leidse geschiedenis; Leidens ontzet. In de jaren 1573-1574 raakte Leiden geheel omsingeld door Spaanse troepen. Door uithongering werd getracht de stad tot overgave te dwingen. De stad hield echter, tegen een heel hoge prijs, stand en op 3 oktober 1574 braken de Spanjaarden hun beleg op. Nog altijd is er in Leiden op 3 oktober een groot feest. Logischerwijs zijn er diverse schilderijen van deze overwinning gemaakt die hier zijn te zien. Een bijzondere versie is degene die door Erwin Olaf in 2011 is gemaakt met behulp van talloze lokale bewoners; werkelijk de moeite om uitgebreid te bewonderen. In een zijzaal is hier aandacht voor de Universiteit van Leiden, die in 1575 werd opgericht en daarmee de oudste in Nederland is.
Het laatste onderdeel belicht de kunsten van de laatste honderd jaar. In de Van Doesburgzaal staat, niet verbazingwekkend, De Stijl uit de periode tussen de twee wereldoorlogen centraal. Hoewel inmiddels dus alweer een eeuw oud doet het nog steeds modern aan. In de andere zalen is recenter werk van andere Leidse kunstenaars te zien, hoewel dit wel wat beperkt in omvang is.
Handige tips
Leiden is een stad waar veel meer is te doen dan alleen een bezoek aan de Lakenhal. Je kunt er hier dus met gemak een hele en aangename dag uit van maken in de historische binnenstad met meerdere musea, horeca en winkels. Zorg er wel voor dat je, bij bezoek aan de musea, niet oververzadigd thuiskomt. Je kunt tenslotte altijd nog eens terugkomen…
Kritische noot
Het museum kent verschillende thema’s waarvoor ze in het algemeen ook goed de ruimte hebben. Uitzondering hierop is de sectie hedendaagse kunst, die wel wat krap behuisd is. Het contrast met de rest van de collectie is ook wel groot. Het is dat Leiden al zoveel musea heeft, maar anders zou het helemaal geen gek idee zijn een apart museum in Leiden voor dergelijke kunst in te richten.
Prijs
Volwassenen betalen Euro 12,50 (2021), maar met een hele rits kaarten waaronder de Museumkaart mag je gratis naar binnen. Dat geldt ook voor iedereen tot 18 jaar.
Lengte bezoek
Dit museum focust op de geschiedenis en hedendaagse kunstenaars uit Leiden en heeft uiteindelijk een ruime collectie verzameld. Een uurtje of wat ben je absoluut zoet en als je alles de aandacht wil geven die het verdiend dan kan het zomaar oplopen tot 2-3 uur, inclusief een break in de bijbehorende horeca. En dan heb je je tijd bepaald niet verspild.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Direct tegen het museum, maar je kunt er ook zonder museumbezoek binnenlopen, is Café Laken te vinden. Je bent hier echter in de binnenstad van Leiden dus als je een paar honderd meter verder struikelt dan kom je bijna letterlijk om in de horeca. Ook overnachten is in Leiden vanzelfsprekend geen enkel probleem.
Praktische info/openingstijden
Het museum is open van dinsdag tot en met zondag, 10:00 – 17:00. Op Nieuwjaarsdag, Koningsdag en Eerste Kerstdag is het museum gesloten. Een bijzondere dag in Leiden is 3 oktober; dan staat de hele stad op zijn kop omdat dan Leidens ontzet wordt gevierd; op die dag maar dan in 1574 pakten de Spanjaarden hier hun biezen. Het museum is die dag tot 13:00 gratis geopend, maar daarna stort ook het personeel zich in het feestgedruis.
Meer…
Nog meer wandelen? Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 4 oktober 2021