Museum Het Oude Raadhuis is gevestigd in het oude centrum van Urk en heeft de lange geschiedenis van Urk, meer dan duizend jaar, als hoofdthema. Opvallend in dit museum is de soberheid van inrichting en tentoongestelde voorwerpen; je zult hier geen voorbeelden van grote rijkdom vinden zoals bijvoorbeeld in Kampen wel het geval is. Op Urk was het vrijwel altijd sappelen en dat wordt in dit museum goed voor het voetlicht gebracht. Talloze aspecten van Urk komen voorbij; van klederdracht tot een oud winkeltje of kapperszaak en natuurlijk is er veel aandacht voor de visserij en de aanleg van de Noordoostpolder. Hoogtepunt is het volledig ingerichte vissershuisje dat naast het oude raadhuis staat maar binnendoor is te bereiken.
Locatie/bereikbaarheid
Museum Het Oude Raadhuis ligt in het centrum van Urk, vlakbij de Bethelkerk. Urk is te bereiken per bus vanuit Emmeloord en met de auto vanaf de A6 en vervolgens de N352.
Wijk 2-2
8321 EP Urk
https://www.museumopurk.nl
Geschikt voor
Bij dit museum zullen vooral oudere bezoekers binnenlopen. Toch zie je hier ook gezinnen met wat jongere kinderen die zich in beperkte mate zullen vermaken. Het is geen modern interactief “doe”-museum, maar met enige toelichting van de ouders moet het mogelijk zijn er ook voor kinderen iets van te maken. Alles bij elkaar is het Museum Het Oude Raadhuis vooral geschikt voor mensen die op een vlotte manier meer van de geschiedenis van Urk te weten willen komen.
Oordeel
Museum Het Oude Raadhuis is werkelijk geen onaardig museum met zeker interessante voorwerpen en ingerichte ruimtes. Het is een echt “kijk”-museum; interactieve elementen zijn er eigenlijk niet en zelf dingen doen of ervaren is hier ook niet mogelijk. Toch, bij elkaar geeft het museum een goed beeld van Urk in vroeger tijden en dat is ook precies de doelstelling. Bij elkaar is een 7 een verdiend rapportcijfer.
Wat ga je doen?
Urk kent een heel lange geschiedenis. Al meer dan duizend jaar geleden werd het dorp in geschriften genoemd. Vele eeuwen heeft het bestaan van Urk vooral in het teken gestaan van de visserij. En dat was vaak een armoedig bestaan. Dat weten ze in dit museum goed te raken; in de meeste musea is het vooral pracht en praal wat de klok slaat maar dat is in Museum Het Oude Raadhuis beslist niet het geval. Het dagelijkse bestaan in vroeger tijd is hier te zien en voelen.
Bij de balie, die overigens wordt gedeeld met Tourist Info Urk, krijg je een kaart met toelichting mee en die geeft ook meteen een indicatie van de route die je kunt lopen. Het is bepaald geen ingewikkeld gebouw met feitelijk de meeste tentoonstellingsruimtes aan weerszijden van een lange gang. Vergeet in ieder geval niet ook op de bovenverdieping een kijkje te nemen. Het wordt op de routekaart als laatste genoemd maar het is beslist geen gek idee daar juist mee te starten. Vervolgens laveer je van de ene naar de andere ruimte waarbij je elke keer weer met een nieuw aspect van het Urker leven in aanraking komt.
Op de benedenverdieping kom je eerst langs vitrines met gebruiksvoorwerpen en kleding zoals deze tot nog niet eens zo heel lang geleden werd gedragen. Nog steeds is er jaarlijks, aan het begin van het najaar, een Nationale Dag van de Klederdracht waarin de Urker klederdracht, samen met die van andere oude Zuiderzeestadjes, in een soort modeshow wordt gepresenteerd. Daarna dwaal je door verschillende zalen waarin bijvoorbeeld de sluiting van de dijk van de Noordoostpolder wordt getoond waarbij de toenmalige burgemeester en Lemmer elkaar hartelijk de hand schudden. Dat ziet er allervriendelijkst uit maar eerst de aanleg van de Afsluitdijk en daarna de Noordoostpolder hebben toch immense gevolgen gehad voor het leven op Urk.
Visserij was en is een belangrijk onderdeel van het leven op Urk en in verschillende zaken en opstellingen worden de verschillende werkwijzen bij visvangst gepresenteerd, maar kun je tussendoor ook een kijkje nemen in een vissersbootje waar claustrofobie niet ver weg is. Het meest fraaie onderdeel bevindt zich de gang uit lopend helemaal achterin. Via een verbindingsgangetje kom je in een oud vissershuisje dat helemaal is ingericht zoals vroeger. De ruimtes zijn bepaald niet groot en behalve dat hier een groot gezin in moest leven hingen en hangen de netten boven te drogen en werden ze hier ook nog eens gerepareerd.
Een beetje een buitenbeentje in dit museum is de ruimte waarin een kapperszaak is nagebouwd. Het is alleraardigst om te zien, zeker omdat de kapperszaak kennelijk moeiteloos overging in de verkoop van tabak, pijpen en aanverwante artikelen. Hoewel het niet veel met de rest van het museum te maken heeft toch alleraardigst ingericht.
Ander, ook behoorlijk afwijkende zaal is de oude raadszaal, nu ook nog wel in gebruik als trouwzaal. Het museum is niet voor niets gevestigd in het oude raadhuis, en deze ruimte is grotendeels nog in authentieke staat. Aan de wanden hangen hier schilderijen van kunstenaars die in Urk woonden of tijdelijk leefden. Urk had in vroeger tijd namelijk nogal een aantrekkingskracht op kunstenaars vanwege het relatieve isolement waarin de gemeenschap hier leefde.
Bijna weer terug bij de ingang is links nog een ruime te vinden waar een oud Urker winkeltje is nagebouwd. De achtergrond van dergelijke winkeltjes was niet altijd even positief; als een visser op zee was gebleven moest de achterblijvende weduwe toch ergens inkomsten mee genereren. De schappen van de winkel staan vol met spullen die sommige bezoekers, tot hun grote schrik, nog wel zullen herkennen. Daarnaast wordt in deze ruimte kunst van een plaatselijke kunstenaar tentoongesteld en is er een klein tafereel waarin, hoe kan het bijna anders, de visserij weer centraal staat.
Handige tips
De entree van het museum wordt gedeeld met de Tourist info. Dat is handig, want dan kun je alle andere informatie over Urk ook meteen vragen of uit de folderrekken halen. Bij de balie is ook de Ginkiestocht, een rondwandeling door de steegjes van Urk, te boeken. Een aanrader!
Sla in ieder geval de bovenverdieping niet over. Het is op de kaart die je meekrijgt bij de balie het laatste onderdeel, maar het is echt geen gek idee om er juist de rondtour mee te starten.
Hoogtepunt van het museum is het naast het oude raadhuis gelegen vissershuisje. Je kunt er binnendoor naar toe lopen via een verbindingsgang tussen het oude raadhuis en dit huisje. De verbindingsgang vind je aan het einde van de lange gang in het oude raadhuis.
Kritische noot
Het museum omvat veel facetten van Urk. En daarmee ontstaat het effect dat je, lopend door de verschillende ruimtes, wel erg heen en weer wordt geslingerd van het ene naar het andere onderwerp. Van klederdracht sta je binnen 5 seconden naar het dichten van de dijk van de Noordoostpolder te kijken en even later sta je in de oude kapperszaak. Aan de ene kant charmant, aan de andere kant krijg je als bezoeker het gevoel van een pingpongballetje.
Prijs
Volwassenen mogen voor Euro 5,- naar binnen, kinderen van 6-12 jaar betalen 2,70. Tot en met 5 jaar is toegang gratis en dat is ook het geval als er een museumkaart in je zak zit. Daarnaast zijn er nog voordeeltjes als je ouder dan 65 bent of met een groep of gezin komt. Kijk op de website van het museum voor alle prijzen of ga gewoon naar het museum en laat je verassen. Online kaartjes kopen is niet mogelijk.
Lengte bezoek
Dit museum is niet vreselijk groot maar heeft wel een grote diversiteit aan voorwerpen en zalen. Al met al kun je hier, afhankelijk van je belangstelling, wel een aangenaam en interessant halfuur tot een uur doorbrengen.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Horeca en overnachten is op Urk, ook vlakbij het museum in het centrum, geen probleem. Als je wilt kunnen ze je bij de balie een prima (vis!)restaurant aanbevelen.
Praktische info/openingstijden
Let op: de zondagsrust wordt in Urk nog met hoofdletters geschreven dus is op zondag dit museum op Urk gesloten. Dat geldt ook voor feestdagen en Hemelvaartsdag. De overige dagen is het museum open van 10:00 tot 16:00. Van april tot en met oktober blijven doordeweeks de deuren een uurtje langer open.
Nog meer musea
Voor een overzicht van andere musea: Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Laatste update: 5 september 2019