Het Palthehuis is generaties lang, tot 1928, het woonhuis geweest van de welgestelde familie Palthe. Wil je de sfeer van die tijd bijna letterlijk voelen, dan is een bezoek aan dit museum beslist de moeite waard. Alle ruimtes hebben een eigen stijl en ze doen hier hun best je ook wat aardige extra informatie over het pand en de bewoners mee te geven.
Het Palthehuis kent aan de achterzijde een uitbouw waar in vogelvlucht de eeuwenlange geschiedenis van Oldenzaal wordt belicht. Hoewel het een totaal andere beleving kent dan de rest van het museum en relatief beperkt van omvang is, is het toch ook de moeite waard.
Locatie/bereikbaarheid
Het museum ligt in het centrum van Oldenzaal, vlakbij de Grote markt. Parkeren kan op een van de parkeerplaatsen vlakbij en het station voor bus en trein is een kleine tien minuten lopen.
Marktstraat 13
7571 ED Oldenzaal
http://palthehuis.nl/
Geschikt voor
Iedereen die in Oldenzaal of omgeving terecht is gekomen, met vakantie of gewoon een dagje uit. Ook voor bewoners van Twente is dit een zeer geschikt uitje. Waarschijnlijk zal de grijze haren brigade de grootste doelgroep vormen, maar voor kinderen is het met een spannend verhaal erbij toch ook best een interessant bezoek. Belangrijk voor jongeren: er lijkt hier geen wifi te zijn, maar 4G werkt wel in dit historische pand. Of je je mobieltje hier ook kan opladen is niet gecheckt maar waarschijnlijk zullen ze je in geval van hoge nood best willen helpen.
Oordeel
Dit museum is absoluut de moeite waard. Het woonhuis is interessant en met de informatie die wordt verstrekt komt het leven van de familie Palthe tot leven. In een aparte ruimte, achterin en via de entree apart te bereiken, is een mooi compacte stadpresentatie van Oldenzaal. Bij elkaar een dikke 8.
Wat ga je doen?
Denk je bij de naam Palthe meteen aan stomerijen? Dat is geen gekke gedachte, want inderdaad zijn die stomerijen in 1873 gestart door enkele leden van de familie Palthe en tot op de dag van vandaag zijn er vestigingen in heel Nederland. Midden in het centrum van Oldenzaal is een oud woonhuis van de familie Palthe te vinden. De buitenkant is al bijzonder fraai, net als de rest van de Marktstraat overigens.
Het voormalig woonhuis van de familie Palthe is niet bijzonder groot en nodigt uit om van de een naar de andere ruimte te dwalen. Elke ruimte heeft een eigen sfeer waardoor je elke keer weer verrast wordt. De ingang is sinds half juli 2018 aan de zijkant te vinden waardoor je nu aan de achterkant van het huis binnenkomt. Ga eerst naar rechts het huis binnen waar meteen een van de fraaiste ruimtes is te vinden; de zaal. Het is een ietwat vreemde naam, maar je zult er vast van onder de indruk zijn. De portretten van de eerste bewoners van dit pand hangen prominent aan de muur. Duik ook meteen rechts het Boekenkabinet in met boeken uit de 18e eeuw van onder tot boven. Het ziet er niet allemaal spik en span gerestaureerd uit en juist dat draagt alleen maar bij aan de juiste sfeer.
Neem vervolgens een kijkje in de kleine dameskamer en de tegenovergelegen keuken en opkamer. De keuken is vooral aardig om te zien met de ogen van nu: wat is er allemaal niet? Dat een magnetron ontbreekt is wel logisch, maar dat bijvoorbeeld een aanrechtblad ontbreekt is eigenlijk wel raar. Ook een grote vuurplaats in zo’n kleine ruimte zal op zomerse dagen niet al te prettig werken zijn geweest. Alles bij elkaar lijkt het er toch op dat het werk in de keuken geen makkelijke job was. In de opkamer is een tafereel te zien over het doen van de was, drogen ervan, persen met de linnenpers en het herstellen van kleding.
Door de gang kom je vervolgens in de slaapkamer die opvallend klein is. In veel kastelen zijn grote slaapkamers met grote bedden te zien, zoals bijvoorbeeld in het kasteel in het 20 km van Oldenzaal Bad Bentheim. Het Palthe huis was van een welgestelde familie, maar ook hier is een bedstee te zien die je eerder verwacht in een boerderij of arbeiderswoning. En zo te zien waren de familieleden niet al te groot ook.
Aan het eind van de gang links is nog een kleine ruimte te vinden, het Comptoir, waar vroeger de heer des huizes de administratie deed. De familie Palthe was grootgrondbezitter en hier werd daarvan de administratie bijgehouden. Overigens was de familie Palthe protestant, tamelijk bijzonder in het overwegend katholieke Oldenzaal. Door actief beleid werden zoveel mogelijk katholieke pachters vervangen door protestante.
Wandel naar de overzijde van de gang en aan de andere kant, ook voorin het huis, is de Salon te vinden. Deze ruimte is fraai ingericht en van deze ontvangstkamer is het behang misschien nog wel het meest in het oog springend. Was de eerste ruimte die je bezocht, de Zaal, heel groen, in deze ruimte overheerst rood en niet een klein beetje. De portretten zijn van Michgorius en zijn vrouw van Wulfften, die aan de overkant woonden en ook deel uitmaakten van de kring van vooraanstaande families in Oldenzaal.
Tot slot van de rondwandeling op de benedenverdieping is de eetkamer te vinden. Het geeft een aardig idee van de manier waarop voorname families de maaltijd gebruikten. Tegenover de eetkamer is de trap naar boven. Halverwege is een kleine slaapmaker te zien en boven is een educatieruimte waar ook wel wat kleding is uitgestald. Erg interessant is de bovenverdieping verder niet, het is aan te raden de ruimten die je het mees aanspreken nog even kort extra te bezoeken om met het beste gevoel dit pand achter je te laten.
In een aparte ruimte, achterin en via de entree apart te bereiken, is een mooie compacte stadspresentatie van Oldenzaal te zien. Het loopt van de Bronstijd in een slinger naar de bloeitijd van de fabrieken in Oldenzaal. Van elk tijdperk is een beperkt, maar kenmerkend aantal voorwerpen te zien zodat je in vlot tempo de lange geschiedenis van deze stad voorbij ziet komen. Het is een beetje vreemde overgang vanuit het andere deel van het museum, maar zeker de moeite waard.
Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk
Het hele museum is bepaald niet groot dus waarschijnlijk zul je overal even een kijkje nemen. De Salon, Zaal en het Boekenkabinet zijn wel hoogtepunten. Apart daarvan is de stadspresentatie van Oldenzaal een bezoekje waard; er is in Oldenzaal geen apart museum over de geschiedenis van de stad.
Laat maar zitten
Je zult allicht even via de trap naar boven lopen, maar erg indrukwekkend is het daar bepaald niet. Halverwege de trap is een kleine slaapkamer om even een blik in te werpen en helemaal boven is een grotere ruimte die voor educatie wordt gebruikt en waar je even rond kan kijken. Het doet eigenlijk een beetje afbreuk aan de fraaie benedenverdieping.
Handige tips
Het informatieboekje dat wordt verstrekt is niet iets om dicht te laten en thuis meteen bij het oud papier te stoppen. In de ruimtes zijn namelijk geen (storende) bordjes te vinden, maar in het prettig geschreven boekje staat alles per ruimte op een rij. Gek genoeg ontbreekt in het boekje wel een beschrijving van de bovenverdieping. Hoewel dat niet zoveel voorstelt maar toch. Ook een gemis is een korte beschrijving van de stadspresentatie. In die ruimte zijn overigens wel een aantal tekstbordjes te vinden die je letterlijk door de eeuwen heen helpen.
Kritische noot
Dit huis heeft geen echte ruimte voor tentoonstellingen, het is dus zoals het is. Ben je hier eens geweest, dan zul je niet snel nog een keer komen. Is dat erg? Tja…
Tot half 2018 was de entree aan de voorzijde wat eigenlijk een fraaiere ingang en logischer ingang tot het huis geeft. Het is wel te begrijpen dat het in verband met toegang voor minder validen de entree is aangepast, maar daardoor bezoek je het huis eigenlijk verkeerd-om en start je met het hoogtepunt van het huis, in plaats van ermee te eindigen.
Het informatieboekje is prettig geschreven, maar een beetje teveel van het goede. Het zou handiger zijn als het zou worden gehalveerd, dan zouden waarschijnlijk twee keer zoveel mensen het ook echt gebruiken.
Het is wel goed te bedenken dat de buitenkant in 1965 grotendeels is gerestaureerd en dus niet heel oud is. Het is wel zo goed gedaan dat het niet veel mensen zal opvallen.
Prijs
Volwassenen betalen Euro 6,-, kinderen tot 18 jaar de helft. Met een museumjaarkaart is de toegang gratis.
Lengte bezoek
Een half uur tot een uur ben je hier wel zoet. Ga je alle informatie, best heel interessant en vlot geschreven, bij elke ruimte direct lezen dan ben je nog wel wat langer onder de pannen.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
In het museum is geen horeca, maar in de directe omgeving is het er in overvloed. De Grote markt om de hoek is een aanrader.
Praktische info/openingstijden
Het museum is open van dinsdag tot en met zondag van 12:00 tot 17:00, op maandag blijft de deur gesloten. Kijk voor actuele informatie, met name praktische informatie zoals openingstijden, voor de zekerheid altijd even op de website.
Meer…
Er helemaal zin in gekregen? Nog meer musea? Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 17 maart 2020