Museum Hildo Krop – Steenwijk

Hildo Krop is een kunstenaar die in zijn leven een enorme hoeveelheid beeldhouwwerk heeft geproduceerd. Het meeste kun je vinden door in Amsterdam rond te lopen en huizen en bruggen eens aandachtig te bekijken. Een goede kans dat het beeldhouwwerk dat daar op of aan is aangebracht van de hand van Hildo Krop is. Oorspronkelijk is deze kunstenaar in Steenwijk geboren en om die reden is na zijn dood hier een museum opgericht.

Locatie/bereikbaarheid

Museum Hildo Krop is gevestigd in het souterrain van Villa Rams Woerthe. Die twee musea combineren is dus een goed idee, hoewel ze qua aard enorm van elkaar verschillen. Met de trein is Steenwijk te vinden tussen Zwolle en Leeuwarden. Vanuit de trein loop je vervolgens dwars door het historische centrum en direct aan de andere kant van de oude stadswal vind je Villa Rams Woerthe en daarmee ook Museum Hildo Krop. Met de auto is Steenwijk via de A32 te bereiken en parkeren in de buurt van het museum kan hier behoorlijk goed.

Gasthuislaan 2
8331 MX Steenwijk
https://hildokrop.nl

Geschikt voor

Tja, de meeste haren van bezoekers komen qua kleur opmerkelijk goed overeen met de kleur van het beeldhouwwerk van Hildo Krop. En dat is niet gek; voor kinderen is dit museum al heel snel meer een bezoeking dan een bezoek. toch, als je op details let kan het ook voor kinderen nog wel enigszins interessant zijn. In sommig beeldhouwwerk zijn verwijzingen naar de “moderne tijd” terug te vinden, zoals telefonie. De moderne tijd van lang geleden dan wel te verstaan…en dat er telefoons bestonden waar een draad aan zat, en dat dat best een heel moderne manier van communicatie was, tja…daar zijn sommige kinderen dan toch een beetje stil van.

Oordeel

Het is een museum zeer specifiek gewijd aan het werk van Hildo Krop. Dat moet je aanspreken; heb je niets of niet veel met beeldhouwwerk, dan is een bezoek eigenlijk niet erg geschikt en het is dan zeker niet verstandig speciaal voor dit museum naar Steenwijk af te reizen. Toch, als je nu eindelijk wat meer van de herkomst van al dat beeldhouwwerk in de openbare ruimte van Amsterdam wilt weten, of hier toevallig toch bent, dan is een bezoekje de moeite waard. En voor oprecht geïnteresseerden in Hildo Krop en zijn werk, is dus uiteraard een niet te missen plaats.

Wat ga je doen?

Hildo Krop werd geboren in Steenwijk en dat is ook precies de reden dat in deze plaats een museum voor hem is ingericht. Een deel van de collectie is afkomstig uit zijn atelier dat na zijn dood moest worden ontruimd. Langzamerhand is de collectie via giften verder uitgebreid. Hildo Krop werd geboren als zoon voor een banketbakker en was ook bijna voorbestemd om in zijn vaders en opa’s voetsporen te treden. Toch heeft hij al vrij jong gekozen voor het kunstenaarschap en uiteindelijk heeft hij maar liefst 40 jaar voor de Gemeente Amsterdam gewerkt. Hij kreeg daar uiteindelijk de eretitel Stadsbeeldhouwer van Amsterdam.

Opvallend aan deze kunstenaar is zijn enorme productie gedurende zijn lange leven. Ergens in een stukje film zegt hij zelf “ik vind houtsnijwerk leuk omdat ik dan ook in mijn vrije tijd wat te doen heb”. Met andere woorden, het lijkt of deze man altijd aan het werk was. Ten tweede was hij in dienst van Gemeente Amsterdam en de voortdurende stroom nieuwe gebouwen, bruggen en wat al niet meer werd opgesierd met beeldhouwwerk van Hildo. Op die manier was dus ook de vraag naar zijn werk groot. Toch, het vrije werk en andere werk in opdracht, bijvoorbeeld ontwerpen voor keramiekfabrieken zoals de in Steenwijk gevestigde ESKAF…het is allemaal niet gering.

Er zijn in de benedenverdieping drie ruimtes te vinden waar permanent werk van Hildo Krop ten toon wordt gesteld. In de ene ruimte is keramiek te zien en in de andere ruimte het beeldhouwwerk. Vooral de ruimte met beeldhouwwerk staat overvol en iedereen die in Amsterdam wel eens heeft opgelet bij het passeren van een brug of het wandelen door een park herkent waarschijnlijk de stijl meteen.

De derde ruimte is een ruimte om er letterlijk eens goed voor te gaan zitten. Hier worden naar eigen keuze stukken film vertoond over het leven en werk van Hildo Krop. Hij is zelf regelmatig te zien met soms best bijzondere uitspraken over de manier waarop hij werkte.

In de vierde ruimte is een wisselende tentoonstelling te zien waarin elke keer een ander aspect van Hildo Krop voor het voetlicht wordt gebracht. Een voorbeeld hiervan is de tentoonstelling Faun waarin de invloed van de Romeinse god Faunus in het werk van Hildo Krop wordt getoond. Met de link naar deze god van de natuur wordt de soms wat raadselachtige vormgeving van sommige beelden verklaard.

Op de begane grond, tegenover de trap waarmee je naar het souterrain kunt afdalen, is nog een ruimte te vinden waar werk van Hildo Krop is te zien.

Handige tips

Bezoek in ieder geval ook meteen de rest van Villa Rams Woerthe. Hoewel een compleet andere ervaring dan het beeldhouwwerk van Hildo Krop, is het zeer de moeite waard.

Vanuit Villa Rams Woerthe loop je zo de oude binnenstad van Steenwijk binnen met onder andere een imposante kerk, marktplein, nog een museum (stadsmuseum, en als je van wandelen houd kun je een rondje over de oude stadwallen van Steenwijk maken. Ze zijn er nog maar voor een gedeelte, maar alleraardigst. Met andere woorden; geniet naast Museum Hildo Krop ook van de rest van Steenwijk.

In het Stadsmuseum Steenwijk zijn producten te zien van de ESKAF, een aardewerkfabriek die ooit in Steenwijk stond. Hildo Krop heeft voor deze fabriek diverse ontwerpen gemaakt en de producten die daaruit ontstonden zijn hier te zien.

Kritische noot

Het is wel spijtig dat er maar zo weinig ruimte is voor het werk. Daardoor staat alles nogal dicht op elkaar en krijgt eigenlijk een kunstwerk nauwelijks de ruimte die het verdient. Maar ja, ruimte erbij toveren op deze locatie is niet zo eenvoudig…

Prijs

Entree is voor volwassenen Euro 8,-, Jongeren van 12 tot en met 26 (sic!) betalen Euro 5,-, tot 12 jaar of met een kaart als de museumkaart (maar er zijn er meer) in je broekzak mag je gratis doorlopen en met CJP krijg je korting. Kijk voor alle (actuele) prijzen en geldige kaarten even op de website van het museum.

Lengte bezoek

Ales bij elkaar omvat het museum van Hildo Krop slechts een beperkt aantal ruimtes, die echter wel heel wat te bekijken werk van Hildo Krop herbergen. Samen met een bezoek aan de rest van Villa Rams Woerthe ben je zo een uur tot een paar uurtjes zoet zonder je te vervelen.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In Villa Rams Woerthe is het de gewoonte om al het bezoek een kopje koffie of thee aan te bieden en te serveren in de salon. Je voelt je op dat moment bijna als de bewoners die hier ooit ook van hun thee genoten. In Museum Hildo Krop is verder geen horeca. Het centrum van Steenwijk is maar op enkele minuten lopen en daar is genoeg te vinden.

Praktische info/openingstijden

Op dinsdag, woensdag, donderdag en in het weekend ben je van harte welkom tussen 11:00 en 16:00. Ook veel feestdagen is het museum gewoon open, alleen op 1e en 2e Kerstdag en Nieuwjaarsdag blijven de deuren dicht.

Meer…

Een overzicht van andere musea: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Laatste update: 29 september 2019