Museum Joure – Joure

Museum Joure is een behoorlijk uit de kluiten gewassen museum op een oud bedrijfsterrein in het centrum van Joure. De collectie is geconcentreerd in vier thema’s. Allereerst, bijna vanzelfsprekend, is er de Douwe Egberts koffie- en theefabriek die op deze plek is ontstaan. Een tweede thema, ook verbonden met de activiteiten op deze plaats, is de metaalgieterij in de oude Metaalwarenfabriek Keverlin. Dit fraaie pand biedt ook onderdak aan de drukkerij, het derde thema. Tot slot zijn in nog weer twee aparte gebouwen de klokkenmakerij en een aantal fraaie exemplaren van staart- en stoeltjesklokken ondergebracht.

Locatie/bereikbaarheid

Het museum ligt op een oud industrieterrein in het centrum van Joure. Naast het museum is een groot en gratis parkeerterrein.

Museumstraat 2
8501 CD Joure
https://www.museumjoure.nl/

Geschikt voor

Dit museum trekt vanzelf een tamelijk doorsnee museumpubliek maar ze doen hier hun best ook voor jongere kinderen aantrekkelijk te zijn. Kinderen en musea blijven echter een moeizame combinatie…

Oordeel

Museum Joure pakt behoorlijk uit. Het is al meteen een mooie, historische locatie waar je door verschillende losse gebouwen kunt ronddwalen, en de verschillende thema’s komen goed tot hun recht. Ze hebben kennelijk voldoende weerstand kunnen bieden aan het fenomeen dat vaak speelt bij dergelijke musea: alles wat maar los en vast zit in de collectie, vaak verkregen uit giften, willen laten zien. Verwacht hier geen Rembrandts, maar voor een plaats van de omvang van Joure is dit museum echt tamelijk bijzonder. Samengevat: een hele grote omweg is het museum wellicht niet waard, maar een stop op de route zeker wel.

Wat ga je doen?

Het huidige concern Douwe Egberts is sinds 1753 onlosmakelijk verbonden met Joure. In Joure ontstond de eerste fabriek en winkel terwijl ook het woonhuis hier stond. Vanaf de Midstraat, de centrale winkelstraat van Joure, loop je zo De Witte Os binnen, de museumwinkel van het museum. Het is grotendeels nog in authentieke staat. Daarnaast vind je meteen de Salon C.J. de Jong. Deze heer zorgde ervoor dat Douwe Egberts van een regionaal bedrijf uitgroeide tot een bekend koffiemerk.

Als vanzelf passer je nu de kassa voor de entree en het museumcafé. Bij goed weer is het eigenlijk leuker om een kopje (gratis!) koffie en thee in de museumtuin te nuttigen. Die ligt achter het vroegere pakhuis en je komt er tijdens je bezoek aan alle 10 de gebouwen van dit museum vanzelf langs. Aan de achterzijde verlaat je nu dit pand en steek je de Museumstraat over naar het oude pakhuis. In het oude pakhuis wordt je wederom eerst opgevangen en daarna kun je op de begane grond een expositie over koffie zien. Onder andere maak je kennis met de verschillende soorten koffiebonen, maar voor bezoekers van zekere leeftijd zijn de handkoffiemolens die vroeger de keukenwand sierden zeker nog herkenbaar. Datzelfde geldt wellicht voor de verschillende serviezen en koffiepotten, hoewel die zo te zien niet altijd voor dagelijks gebruik waren bestemd.

Op de bovenverdieping verschuift de aandacht van koffie naar thee, waarbij bijzondere theeserviezen en theepotten zijn te zien maar je onder andere ook een eigen zakje thee in elkaar kunt frutselen. Naar keuze met slechts een soort thee of een melange. In een hoekje is er ook een en ander te zien over tabak en snuif. Het is wat bescheiden, zeker gezien het belang dat Douwe Egberts ooit bij deze producten had, maar in de huidige tijd wellicht maar beter. In het gebouw eindig je in de ruimte waarin plek is voor wisselende exposities.

Een gebouw verderop kom je in het geboortehuisje van Egbert Douwes, de grondlegger van DE. Het bedrijf is vernoemd naar zijn zoon: Douwe Egberts. Hoewel de twee huisjes tegenwoordig binnendoor met elkaar verbonden zijn blijft het geheel benauwend klein. Om nog even in koffiesferen te blijven kun je hierna de museumtuin inlopen en een kopje koffie of thee krijgen. Opdrinken kan al rondzwaaiend op een van de schommels daar.

Helemaal verfrist? Dan wordt het tijd om in het volgende gebouw de klokkenmakerij te bekijken. Allereerst zie je een aantal klokwerken, hoewel je later nog een aantal fraaiere exemplaren zult zien. De klokkenmakerij staat natuurlijk stijf van de fijnmechanica, maar ook het beschilderen van de wijzerplaten is er onderdeel van. Enigszins in het verlengde ligt een ruimte waar diverse soorten zilverwerk bijeen zijn gebracht.

Inmiddels bevind je je op het terrein in de Geelgietersstraat en kom je in het gebouw terecht waarin in het markante pand van voormalige Metaalwarenfabriek Keverlin een flink aantal gietmallen, half- en eindproducten zijn te vinden. Opvallend veel hang- en sluitwerk, maar ook beeldjes en sierwerk is te zien. Uiteraard van gegoten koper. Een zaal verder val je in de drukkerij waar onder andere een degelpers en verschillende regelzetmachines en flinke ladenkasten met letters zijn te zien. Naast deze zaal is een ruimte waar kleinschalig in een expositie diverse vormen van drukwerk zijn te zien.

Het gebouw dat het verst op het terrein is gelegen biedt onderdak aan wellicht de mooiste collectie; de Friese staartklokken, stoeltjesklokken en staande horloges. Bij sommigen is het mechaniek te bewonderen en enkele hebben ook een fascinerend tafereeltje dat zich op de wijzerplaat afspeelt.

Er rest je nog een laatste gebouw; de koperslagerij. Alweer op weg naar de start van deze rondwandeling kom je er langs de vaart van de Geelgietersstraat vanzelf. Ook hier is weer een link met Douwe Egberts te maken; koperslager Dijkstra maakte hier talloze geschenkartikelen die met de beroemde DE-punten en soms wat bijbetaling konden worden gekocht.

Handige tips

Veel musea zijn op de maandagen dicht. Dit museum is daarop een uitzondering en het is dus een buitenkansje als je toevallig op een maandag hier in de buurt bent.

Het museum kent een tiental gebouwen verspreid over het terrein. Hoewel de afstanden tussen de gebouwen niet groot zijn maakt een beetje lekker weer een bezoek hier toch net even een streepje plezieriger.

Ben je dan toch in Joure, neem dan zeker ook een kijkje op het kerkhof met kerktoren Westermeer aan de zuidoostzijde van het centrum. In de Midstraat staat onder andere de kerk Hobbe van Baerdt Tsjerke te glimmen.

Kritische noot

Erg veel is er niet aan te merken op dit museum. Wat wel opvalt is dat er relatief weinig ruimte is voor tijdelijke exposities; veruit de meest ruimte wordt ingenomen door de vaste collectie. Kom je hier dus meermalen terug, dan is de verrassing waarschijnlijk bepaald niet groot.

Prijs

Volwassenen betalen hier Euro 8,50 (2021) hoewel de meesten met de Museumkaart in de hand gratis zullen doorlopen. Jeugd krijgt korting en ook groepen kunnen rekenen op een iets lagere rekening.

Lengte bezoek

Natuurlijk kun je ook in dit museum door de gebouwen, zalen en collectie heen racen. Dat is spijtig. Inclusief het aangeboden kopje koffie of thee en een relaxte rondgang ben je hier zo tussen de 1 en 2 uurtjes zoet. Voor minder geduldige kinderen is er een gereedschapskistje beschikbaar waardoor die letterlijk aan het werk worden gezet. Ook dat haalt het tempo er wel uit…

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In de tuin van het museum staat een gezellige wagen waar je gratis een kopje koffie of thee krijgt. Dat kun je dan vervolgens op het terras opdrinken, maar er zijn ook schommelbanken die door volwassenen kunnen worden getest. Is het minder aangenaam weer of heb je zin in iets anders, dan is er ook nog een museumcafé.

Praktische info/openingstijden

Het museum is het hele jaar open, behalve op 1e Kerstdag, 31 dec. en 1 jan. Op zon- en feestdagen en maandagen gaan de deuren om 13:00 open, op andere dagen ben je vanaf 10:00 welkom. Rond 17:00 is het de bedoeling dat je weer buiten staat. Kijk voor actuele openingstijden voor de zekerheid altijd even op de website van het museum.

Meer…

Nog meer musea bezoeken? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 24 september 2021