Museum MORE – Gorssel

Museum MORE is een nog tamelijk nieuw museum, geopend in 2015, met een sterke focus op Realistische kunst. Doorgaans wordt een selectie uit de eigen collectie van meer dan 1000 werken getoond. Daarnaast zijn er tijdelijke tentoonstellingen waarbij het Realisme zeker ook de boventoon voert. Daarmee is het feitelijk een tamelijk gespecialiseerd museum dat gezien de bezoekersaantallen een juiste snaar weet te raken.

Locatie/bereikbaarheid

Museum MORE staat in het centrum van het bescheiden Gorssel, net onder Deventer.

Hoofdstraat 28
7213 CW Gorssel
https://www.museummore.nl/

Geschikt voor

Dit museum heeft een sterke focus en dat is te prijzen. Er zijn al genoeg musea die een allegaartje als collectie hebben en dat zonder gene uitstorten over nietsvermoedende bezoekers. Daartegenover staat dan natuurlijk wel dat je enige affiniteit moet hebben met Realisme, een kunststroming waar de meningen nogal verdeeld over zijn. Ook voor opgroeiende kinderen en tieners is dit museum al snel meer een bezoeking dan een interessant uitje.

Oordeel

Het gedeelte waar de tentoonstellingen zijn te zien van Museum MORE is als museum gebouwd en dat is te merken. De objecten komen tot hun recht en als bezoeker heb je ook de ruimte ondanks het feit dat je hier doorgaans niet alleen bent. Uiteraard moet het tentoongestelde je aanspreken maar is dat het geval, dan zit je in dit museum letterlijk goed. Wil je nog meer, dan kun je in zustermuseum Kasteel Ruurlo nog meer bekijken.

Wat ga je doen?

Gedurende rond de 20 jaar verzamelde Dirk Scheringa, bekend van de DSB die in 2009 failliet ging, een collectie Realistische kunst. Uiteindelijk bestond het uit ongeveer 1500 werken die na het faillissement voor een groot deel zijn gekocht door miljardair Hans Melchers. Dat bood de kans twee nieuwe musea te stichten die meteen konden beschikken over een samenhangende collectie. Museum MORE in Gorssel opende als eerste in 2015 de deuren en enigszins verrassend liep binnen een jaar al de honderdduizendste bezoeker binnen.

Museum MORE is gevestigd in het oude gemeentehuis waarachter een nieuw gedeelte is aangebouwd. De ruimten in het gemeentehuis worden gebruikt voor horeca en bijeenkomsten en zijn vrij toegankelijk. Het nieuwe gedeelte bestaat uit totaal zeven zalen verdeeld over twee verdiepingen. Een gedeelte van de ruimte wordt gebruikt om een selectie uit de eigen collectie te tonen en daarnaast zijn er altijd wel een of twee tijdelijke tentoonstellingen. Een ding is zeker, het is altijd de stijl van het Realisme wat hier de klok slaat. Daar moet je natuurlijk wel enigszins of heel erg van houden. De tijd dat Realisme totaal “not-done” was ligt inmiddels wel achter ons maar het blijft een uitgesproken kunststroming die niet iedereen op prijs stelt.

De eigen collectie waar uit wordt geput bestaat uit werk van onder anderen Carel Willink, Jan Mankes, Pyke Koch, Dick Ket, Raoul Hynckes, Wim Schuhmacher, Charley Toorop, Jan Beutener, Co Westerik, Barend Blankert, Philip Akkerman, Erwin Olaf en Annemarie Busschers. Tijdelijke tentoonstellingen zijn er bijvoorbeeld (geweest) van Pat Andrea, Jan van Herwijnen, Isabella Werkhoven, Marlene Dumas, Johan Polet en, gedurfd in een museum, Bob Ross.

Handige tips

Gorssel en omgeving lenen zich prima voor een wandel- of fietstocht. Wil je liever stadse geluiden om je heen, dan zijn Deventer en Zutphen niet ver en echte aanraders.

In Gorssel is een oud ooievaarstation. Dat is opgeheven, maar het barst hier in het seizoen nog van de ooievaars die hun nesten bouwen op palen maar ook in bomen, op silo’s bij boerenbedrijven en tot verdriet van de NS ook in bovenleidingsmasten langs het spoor. De meeste zijn te zien net ten zuidwesten van het kerkhof van Gorssel langs de N348, sla daar de Kolkweg in.

Heb je Museum MORE bezocht en ben je nog lang niet klaar met dit type kunst? Dan kun je doorrijden naar Ruurlo waar in een heus kasteel onder andere het leven en werk van magisch realist Carel Willink wordt getoond. 

Kritische noot

Gorssel ligt voor sommigen naast de deur maar als je de kaart van Nederland pakt dan is het voor flink wat mensen toch een eind rijden. Het is het privilege van een miljardair zullen we maar zeggen, om een privaat museum te stichten niet te ver van waar je zelf woont.

Prijs

Volwassenen betalen een behoorlijk pittige Euro 19,50 (2021), maar met een museumkaart is entree, bijzondere toeslagen daargelaten, gratis. Van 5 tot en met 18 jaar betaal je een zeer schappelijke Euro 5,50 (2021).

Lengte bezoek

Museum MORE is een middelgroot museum waar je zo een aangenaam uurtje zoet bent.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Het museum heeft behoorlijk uitgebreide horeca. Wil je liever buiten het museum terecht, dan is schuin naast het museum en elders in Gorssel ook enige horeca te vinden. Nog niet tevreden? Dan is Deventer met zijn Brink en heel veel keuze niet ver weg.

Praktische info/openingstijden

Museum MORE is open van dinsdag tot en met zondag van10:00 tot 17:00. Kijk voor actuele openingstijden voor de zekerheid altijd even op de site van het museum: https://www.museummore.nl/bestel-tickets

Meer…

Nog meer musea? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 10 november 2021