Museum Nagele

Museum Nagele heeft de architectuur van dorp Nagele als centraal thema. In de jaren 1947-1954 werd door architectengroepen De 8 en Opbouw in vele tussenstappen Nagele ontworpen en dat is in deze permanente expositie mooi te volgen. Daarnaast is een film van een half uur over de Noordoostpolder te zien en is het open grasveld rondom het museum een bescheiden beeldentuin. Een wisselende tijdelijke expositie waarin steeds de link met Nagele en de omgeving wordt gezocht maakt dit museum compleet.

Locatie/bereikbaarheid

Museum Nagele is gevestigd midden in dorp Nagele. Parkeren is gratis en kan net niet helemaal voor de deur. Het parkeerterrein is echter heel dichtbij. Met het OV is Nagele per bus bereikbaar vanaf Dronten, Urk en Emmeloord.

Ring 23
8308 AL Nagele
https://museumnagele.nl/

Geschikt voor

Het museum is eigenlijk wel een beetje een must voor iedereen die geïnteresseerd is in de architectuur van dorp Nagele. Ook hier is de grijze golf prominent aanwezig maar architectuurstudenten weten dit museum ook te vinden. Waardoor de gemiddelde leeftijd van alle bezoekers bij elkaar behoorlijk naar beneden gaat.

Oordeel

De permanente expositie tracht een beeld te geven van de ontwerpfase van Nagele. Die ontwerpfase heeft maar liefst 7 jaar in beslag genomen en het wordt hier wel duidelijk hoeveel er in die jaren door architecten is geproduceerd. Iets teveel van het goede misschien wel. Wat meer een overview en de details bewaren voor de ware geïnteresseerden zou geen kwaad kunnen. Toch blijft Nagele, en daarmee dit museum, best bijzonder. Alles bij elkaar krijgt Museum Nagele daarom een 7,5.

Wat ga je doen?

Het belangrijkste onderdeel van het museum is de permanente expositie die als hoofdthema het ontwerp van Nagele heeft. En dat thema is hier letterlijk wel op zijn plek zo midden in Nagele in de voormalige, maar ook in stijl ontworpen rooms-katholieke kerk.

De kubus in het midden vormt de filmzaal waar een film over de Noordoostpolder en Nagele wordt vertoond. Hoewel een en ander pas een jaar of 60 geleden plaatsvond oogt het alsof je naar iets uit een ver, heel ver verleden zit te kijken. Het naoorlogse optimisme spat er bij tijd en wijle vanaf.

De permanente expositie die een groot deel van de voormalige kerk in beslag neemt toont het ontwerpproces dat meerdere jaren in beslag heeft genomen. Nagele is ontworpen door de architectencollectieven De Opbouw en De 8. Tot deze groepen behoorden bekende architecten als Gerrit Rietveld, Aldo van Eyck, Cornelis van Eesteren, Jaap Bakema, Lotte Stam-Beese, Mien Ruys en Alexander Bodon.

Mooi is te zien in hoeveel fasen het uiteindelijke ontwerp van Nagele tot stand kwam: een centrale, groene, middenruimte met daarin drie scholen en maar liefst vier kerken. Daaromheen een rondweg en daar weer omheen lagen de woningen in hoven. Per hof was er ook weer een stukje groen voorzien en het totaal werd weer omsloten door brede bosranden. Winkels waren bij elkaar bedacht zodanig dat alle bewoners ongeveer dezelfde fiets- of loopafstand voor de boeg hadden.

Naast de vele tekeningen en detailtekeningen is ook veel documentatie en correspondentie aanwezig. Alles doornemen is wel erg veel van het goede, maar correspondentie over bijvoorbeeld de luifels van de scholen doen vanaf nu gezien toch wel een beetje aandoenlijk aan.

De film en de permanente expositie maken een bezoek aan dit museum al de moeite waard, maar wie weet is de tijdelijke expositie een mooie kers op de taart. Wat de tijdelijke expositie inhoudt? Daarvoor kun je het beste even op de website van het museum kijken. Of je gewoon laten verrassen bij je bezoek, dat kan ook.

Handige tips

Starten met de film is geen gek idee. Het geeft meteen een goed beeld van de ontstaansgeschiedenis van de Noordoostpolder en Nagele in het bijzonder.

De buitenbeelden in het gras vormen aardige silhouetten. Het is goed voorstelbaar dat er bij het zien ervan niet meteen een bel bij je rinkelt. Er bestaat echter een relatie tussen deze beelden en gebeurtenissen uit de jaren 60-70 van de vorige eeuw. Ter verheldering: https://museumnagele.nl/application/files/1215/5951/1156/Diet_Wiegman.pdf

Kritische noot

Het museum bestaat feitelijk grotendeels uit één grote open ruimte met een kleine zaal, de P. Smith zaal, die een verlengstuk vormt voor de tijdelijke exposities. De grote open ruimte wordt visueel doorbroken door de in het midden geplaatste kubus die als filmzaal dienstdoet. Toch zorgt deze vorm er wel voor dat in deze ene ruimte alles samenkomt; kassa, leestafel, oude orgel, permanente en tijdelijke expositie…als je rondkijkt zie je wel heel veel verschillende elementen door elkaar.

Prijs

Volwassenen betalen 5 euro entree, kinderen tot 13 jaar zijn gratis. Voor groepen gelden speciale tarieven. Tot groot verdriet van het museum, en waarschijnlijk ook van de kaarthouders, is de museumkaart in dit museum niet geldig.

Lengte bezoek

De, aan te raden, film duurt ongeveer een half uur. De permanente expositie bevat zeer veel informatie. Wil je alles lezen dan redt je dat vast niet in één openingsmiddag, maar de meeste bezoekers van dit museum zullen rondkijken en alleen hier en daar wat lezen. Wel zo verstandig. Bij elkaar ben je hier zo een uurtje zoet, en dat had je bij binnenkomst vast niet verwacht.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is zeer beperkt in dit museum, er wordt uitsluitend koffie en thee verkocht. Overnachten kan vanzelfsprekend goed in de omgeving.

Praktische info/openingstijden

Museum Nagele is open van donderdag tot en met zondag van 13:00 tot 17:00. Op nieuwjaarsdag, eerste paasdag, Koningsdag, eerste en tweede kerstdag is het museum gesloten.

Nog meer musea

Nog een museum pakken? Klik hier
Meer dingen doen in Nagele: Klik hier
Meer in de Noordoostpolder ondernemen: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 11 augustus 2019