Museum No Hero – Delden

De collectie bestaat uit vijf eeuwen kustgeschiedenis uit vijf werelddelen en is daarmee erg breed. Het past maar net in het gebouw dat op zichzelf al een blik buiten en binnen waard is. Je kunt in dit museum binnen luttele meters van een schilderij uit de middeleeuwen vervallen in conceptuele kunst van de decennia. Ook in de tuin zijn diverse sculpturen te zien. Ben je klaar met de rondwandeling dan is hier ook een uitnodigend terras te vinden.

Locatie/bereikbaarheid

Museum No Hero is gevestigd in een oud pand net buiten het centrum aan de oostzijde van Delden. Parkeren kan in beperkte mate naast de deur en anders is er iets verderop een groot parkeerterrein.

Hengelosestraat 2/4
7491 BR Delden
https://museumnohero.nl/

Geschikt voor

Veel musea in Nederland trekken een vrij specifiek, niet al te jong en niet al te divers publiek. Dat zal hier niet anders zijn gezien de collectie en soort tentoonstellingen. Is dat erg? Nou, iedereen wordt ouder, dus hoewel het gros van het huidige museumpubliek over enkele tientallen jaren zal zijn uitgestorven, vindt aan de onderkant van de leeftijdspiramide op natuurlijke wijze aanwas plaats. En proberen een museum te creëren dat een zeer breed en divers publiek aanspreekt…wat voor museum krijg je dan?

Oordeel

Het museum bestaat pas sinds 2018 maar doet zijn uiterste best boven de middenmaat uit te stijgen. Grootste probleem is hier toch het formaat van het gebouw; er is eenvoudigweg geen ruimte om groots uit te pakken met tentoonstellingen, zeker niet als je meer tegelijkertijd wilt hebben en dan ook nog een vaste collectie wilt tonen. Bij elkaar blijf je dus elke keer na één of twee zalen achter met het gevoel; “Is dit alles?”. Het museum is de moeite van een bezoek zeker waard, maar wat meer focus, scherpere keuzes maken, zou een goede zaak zijn.

Wat ga je doen?

Al voor je het museum binnenloopt is het de moeite de buitenkant van dit gebouw te bewonderen. Het pand is bijna 300 jaar oud en is in de loop der tijd van alles geweest; van rechtbank tot hotel. Van 1840 tot 1993 was het de rentmeesterij van Kasteel Twickel, pachters van dat landgoed kwamen hier om hun pacht te betalen. In de periode 2015-2017 is het groots verbouwd om het geschikt te maken als museum. In de gang is het rijk gestuukte plafond nog een overblijfsel van het oude huis, dus kijk daar zeker even omhoog.

De collectie die hier sinds 2018 is te zien bestaat uit vijf eeuwen kustgeschiedenis uit vijf werelddelen. Deze collectie is ontstaan door privé verzamelaar Geert Steinmeijer en vormt de basis van de collectie in Museum No Hero. Het wordt aangevuld met bruiklenen uit andere collecties. Museum No Hero probeert plezier in kunst te stimuleren door de verbinding te zoeken, nadrukkelijk te kijken naar het “nut”, de zin van kunst en wat kunst te zeggen heeft, en tot slot “groei”; hoe kun je je eigen grenzen verleggen.

In het museum, dat bestaat uit twee verdiepingen, kun je eerst op de begane grond van ruimte naar ruimte dwalen. Erg groot is het niet dus verdwalen is hier schier onmogelijk. Ook het museumcafé is hier gevestigd en daarnaast is de deur naar de tuin, waar ook de nodige beelden zijn te vinden. Wat je te zien krijgt in de diverse ruimtes is sterk afhankelijk van de tentoonstellingen van het moment, maar in ieder geval, en dat is alvast een dikke plus van dit museum, is het geen streek- of stadsmuseum waarin de plaatselijke klederdracht en historie centraal staan.

Wandel je de trap op dan kun je vervolgens letterlijk een rondje maken door de diverse ruimten van de eerste verdieping. Zowaar kun je hier opeens oog-in-oog staan met schilderijen van eeuwen her terwijl je misschien nog geen twee minuten geleden een video-installatie stond te bewonderen. Enige flexibiliteit wordt er dus van bezoekers wel gevraagd.

Ben je eenmaal weer op de begane grond beland, dan is de tuin beslist een bezoekje waard. De historie spat er vanaf, maar verspreid in de tuin zijn de nodige bezienswaardige objecten te vinden. Achterin vormt een drie meter hoog beeld van de Chinese kunstenaar Sui Jianguo (1956), Legacy Mantle, een verrassende afsluiting. Veel bezoekers zullen het herkennen als een “mao-jasje”. De omvang en plek zijn buitengewoon goed getroffen.

Tot slot zal ondertussen het museumcafé of, bij goed weer het terras buiten, nu wel heel erg aantrekkelijk lonken. Je bent het inmiddels een paar keer gepasseerd en hoewel het nabije centrum van Delden zeker ook een aantrekkelijk aanbod heeft, is de plek bij Museum No Hero absoluut aangenaam. En niet te vergeten, horeca is een belangrijke inkomstenbron voor veel musea dus mocht je dit museum nog wat extra’s gunnen dan is dat nog een extra reden hier neer te strijken in plaats van elders.

Handige tips

Precies aan de overkant van de drukke N346 ligt het buitengewoon fraaie landgoed Twickel. Je kunt daar uitstekend wandelen, en die combinatie maakt het waarschijnlijk een leuk uitje. Natuurlijk kun je ook het historische, maar wel heel kleine, centrum van Delden nog even binnenlopen.

Kritische noot

Het gebouw is aan de ene kant heel fraai en het verdient een pluim dat het op deze wijze een nieuwe bestemming heeft gekregen. Aan de andere kant voelt het als een te krappe jas. Zeker nieuwere musea ademen ruimte en hier kom je op nogal wat plekken bijna in ademnood.

Prijs

Als volwassene betaal je Euro 12,50 (prijspeil 2020), maar met een museum- of studentenkaart wordt die prijs verlaagd naar Euro 8,-. Tot en met 12 jaar kost de entree niets en ben je 13 – 18 dan zijn de kosten Euro 6,50.

Lengte bezoek

Het museum is niet al te omvangrijk, maar de aparte objecten zijn natuurlijk wel de nodige aandacht waard. Bij elkaar ben je zo tussen de half uur en uur aangenaam onder dak.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Het museum heeft een museumcafé dat is ontworpen door Jan des Bouvrie. In de zomermaanden is een zonnig buitenterras met uitzicht op de tuin geopend. Je kunt overigens alleen in het café komen via het museum; een kopje koffie komen drinken zonder entree te betalen is dus niet mogelijk.

Praktische info/openingstijden

Museum No Hero is elke week geopend van dinsdag tot en met zondag van 11:00 tot 17:00. Uitzonderingen zijn 25 en 31 dec en 1 jan., maar ook soms een hele week i.v.m. inrichting van nieuwe tentoonstellingen/exposities. Kijk daarom altijd even op de website van het museum voor de actuele dagen/tijden.

Meer…

Nog meer musea? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 12 maart 2021