Museum Staphorst

Museum Staphorst geeft een goede indruk van het culturele leven en werken in Staphorst en Rouveen. In een oude boerderij vind je een ingerichte woonkamer, opkamer en kelder. Het achterhuis is ingericht met oude karren, een uitgebreid overzicht van kledij uit deze omgeving en versierselen die hierbij gedragen konden worden. Voor de kleinere kinderen is in een bijgebouw een speelruimte.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV is Staphorst vanuit Zwolle per bus te bereiken. Deze rijdt echter op zondag wegens bezwaren van bewoners van Staphorst en gebrek aan klandizie niet. De trein rijdt sinds 1935 op volle snelheid door Staphorst heen, maar wellicht dat daar de komende jaren verandering in komt. Met de auto is Staphorst zeer eenvoudig te bereiken; de A28 loopt strak langs het centrum.

Gemeenteweg 67
7951 CE Staphorst
https://museumstaphorst.nl/

Geschikt voor

Het museum is er typisch een die vooral wat ouderen zal aanspreken of jongeren die vanuit een geloofsovertuiging een en ander herkennen. In zijn algemeenheid zullen jongeren en kinderen het hier vrij snel gezien hebben, hoewel ze in dit museum toch hun best doen kleinere kinderen in een apart gebouw te vermaken met bijvoorbeeld een verkleedpartijtje.

Oordeel

Bij elkaar krijg je hier best een aardig goed beeld van wat Staphorst (en het naastgelegen Rouveen) bijzonder maakt. Omdat je niet zomaar in Staphorst of Rouveen achter de voordeur terecht komt is dit je kans toch een indruk te krijgen. De inrichting van het museum doet wel vermoeden dat het niet de armste inwoners van Staphorst als voorbeeld voor de inrichting is gekozen…

Wat ga je doen?

Middenin in het centrum van Staphorst in in een oude boerderij het Museum Staphorst te vinden. Na de ontvangst door vriendelijke gastheren en -vrouwen word je door een van hen op weg geholpen in het museum waarna je kriskras het gebouw kunt verkennen.

Je komt eerst in het woonkamer terecht waar de wanden zijn voorzien van Makkumer tegels en het serviesgoed in de kasten langs de wand staat te pronken. Ook langs de wand zijn een paar bedstedes te zien. In de naastgelegen opkamer, boven de kelder, zijn nog een paar bedstedes in de wand ingebouwd. In de kelder, onder de opkamer, was het veel koeler en werden groenten en vlees bewaard. Overigens is dit interieur beslist niet overgenomen van het armste Staphorster gezin.

In het achterste gedeelte is nog meer te zien van het Staphorster leven. Allereerst een aantal handkarren, maar ook kleding en zilveren versierselen worden uitgebreid getoond. Aan de achterzijde is een werkplaats van een goed- en zilversmid te zien, die in vroeger tijd niet om werk verlegen zat. Hoewel om geloofsredenen iedereen werd geacht niet al te veel om uiterlijkheden te geven, glommen de sierraden op vele vrouwenhoofden. Ook een stoffenwinkel met voor deze streek karakteristieke stoffen is hier te zien.

In een volgend deel van de schuur is, enigszins beperkt, een en ander te zien van het boerenbedrijf: onder andere gereedschappen voor het maken van klompen en melken.

Tegenover het hoofdgebouw is in een klein bijgebouw een ruimte die vooral bestemd is voor de wat kleinere kinderen. Ze kunnen zich hier vermaken met een verkleedpartijtje en spelletjes. Uiteindelijk kom je weer in het voorste hoofdgebouw terug, waar ook de ontvangstruimte is. Hier kom je als vanzelf in de ruimte waar het een en ander is te nuttigen en heb je nog vragen, dan vind je hier ook wel weer een gastheer- of -vrouw.

Handige tips

Als je hier dan toch bent neem dan de kans waar uitgebreid het dorpsbeeld van Staphorst en Rouveen te bestuderen. De keurig opgeschilderde boerderijen, keurig in het gelid langs de weg maar ook achter elkaar gebouwd op de kavels, zijn werkelijk bijzonder. Onderweg kom je vanzelf de nodige kerken tegen van allerlei jaartallen en omvang. Tegenover het museum staat meteen al de grootste: in deze immense kerk passen met gemak 2000 personen.

Kritische noot

Het museum geeft een prima indruk van de uiterlijkheden zoals die in Staphorst feitelijk tot voor kort heel gewoon waren en nu in beperktere mate nog wel zijn. Echter het museum slaagt er niet in het “gevoel” van de grote rol die geloof nog steeds speelt in deze gemeenschap over te brengen. Juist dat leidt bij buitenstaanders vaak tot onbegrip; het is niet de speciale kledij die tot commotie leidt, maar wel bijvoorbeeld dat midden in een Covid-epidemie de kerkdeuren wagenwijd blijven openzwaaien. Hoe dat zit, daar kom je hier helaas niet achter.

Prijs

Als volwassene betaal je Euro 6,- (prijspeil 2020) tenzij je in het bezit bent van een Museumkaart, dan is het gratis. Kinderen van 6-12 jaar betalen Euro 4,- en als rolstoelgebruiker Euro 3,50.

Lengte bezoek

Doe je het een beetje rustig aan, dan ben je hier zo letterlijk een uur onder de pannen. En dan kun je daarna nog blijven hangen voor wat lekkers te eten of te drinken. Heb je maar een halfuurtje, dan is het zeker ook nog de moeite van een bezoekje waard.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In het museum kun je koffie / thee met daarbij een typisch Staphorster versnapering krijgen.

Praktische info/openingstijden

Van 1 november t/m 27 maart is het museum open op woensdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur. In de zomerperiode, van 1 april t/m 31 oktober zijn de openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Op kerkelijke dagen, ook doordeweeks, is het museum beslist gesloten. Kijk voor de meest actuele openingstijden altijd even op de website van het museum.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer musea? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Datum laatste update: 16 januari 2021