Het Museum Vaassen Historie is een bescheiden, plaatselijk museum dat zijn naam eer aan doet. Toch is het ook voor toeristen en toevallige passanten beslist geen straf hier binnen te lopen en een kijkje te nemen in de vaste collectie die is ingedeeld in “Industrie en detailhandel”, “Vaasen tijdens de bezetting en na de oorlog” en het “Kruidenierswinkeltje”. Daarnaast is er meermalen per jaar een nieuwe tijdelijke tentoonstelling die, hoe kan het ook anders, altijd een relatie heeft met Vaassen.
Locatie/bereikbaarheid
Museum Vaassen Historie is te vinden in het centrum van Vaassen aan de Dorpsstraat. Het is gevestigd op de eerste verdieping boven een winkel maar tegenwoordig is de ingang duidelijk aangegeven. Parkeren is in Vaassen geen groot probleem. Met de bus is Vaassen in een klein halfuurtje bereikbaar vanaf station Apeldoorn.
Dorpsstraat 73
8171 BM Vaassen
https://www.vaassenhistorie.nl/
Geschikt voor
Hoewel ze er niet al te vaak schijnen binnen te lopen, is dit museum zeker geschikt en ook wel gericht op de plaatselijke bevolking. Ben je als toerist in de buurt dan is het ook een alleraardigst museum waar het meeste tentoongestelde ook zonder veel lokale kennis je niet in raadselen achterlaat.
Oordeel
Al met al blijft dit een museum van bescheiden omvang en topstukken zul je hier tevergeefs zoeken. Toch blijft het alleraardigst en gezien de zeer sympathieke entreeprijs is het beslist de moeite waard hier even binnen te lopen als je toch in de buurt bent. Het rapportcijfer komt uit op een 7.
Wat ga je doen?
Het museum kent een vaste collectie rondom de thema’s Lokale industrie en detailhandel, Vaasen in en na de oorlog en het Kruidenierswinkeltje. Daarnaast zijn er per jaar meerdere wisselende tentoonstellingen te zien.
Lokale industrie en detailhandel
Van de plaatselijke industrie is waarschijnlijk de inmiddels vertrokken chocoladefabriek van Venz waarschijnlijk het meest bekend. Daarnaast rinkelt bij oude plaatselijke bewoners nog een bel bij de naam Vulcanus. De naam is welgetroffen voor deze oude ijzergieterij. Daarnaast zijn nog te noemen de Aluminium Industrie Vaassen en wattenfabriek Utermöhlen.
Kruidenierswinkel
Het nabouwen van oude winkeltjes mag dan een opvallend veel beoefende hobby zijn van plaatselijke musea, het blijft toch heel aardig om zoiets te zien. De kruidenierswinkel die in dit museum is nagebouwd is beslist een nauwkeurige bezichtiging waard. Waar je ook kijkt, er is in elke hoe en elk gaatje van het winkeltje weer wat nieuws te zien. En dan te bedenken dat het nog niet zo heel lang geleden is dat winkels in dit dorp en elders in Nederland er werkelijk ongeveer zo uitzagen.
Vaassen tijdens de bezetting, oorlog en bevrijding
In de Tweede Wereldoorlog lag Vaassen op de route waar vliegtuigen uit Engeland richting Duitsland vlogen om aldaar hun bommenlast af te leveren. De Duitsers vonden dat uiteraard in die tijd geen goed idee en probeerden uit alle macht deze vliegtuigen op de heenweg, en als dat niet lukte op de terugweg, neer te halen. Daardoor zijn in de omgeving van Vaassen talloze vliegtuigwrakken teruggevonden en tot op de dag van vandaag komen onderdelen van vliegtuigen boven. Soms is dat spontaan bij het ploegen van het land, soms wordt er aan de hand van onderzoek gericht gezocht en gegraven.
In het museum in Vaassen zijn naast de talloze losse onderdelen van neergestorte vliegtuigen nog veel meer spullen uit de tijd van de Tweede Oorlog te zien; (valse) identiteitskaarten, voedselbonnen en verduisteringspapier, maar ook het “onderduikersspel” en spotprenten na het verlies van de oorlog door de Nazi’s. Natuurlijk ontbreken de uniformen, helmen en geweren niet. Alles bij elkaar geeft het toch een heel aardig beeld van hoe de Tweede Wereldoorlog ook in een kleine plaats als Vaassen diep ingreep in het dagelijks leven.
Wisselende expositie
Vanaf het ontstaan van dit museum in 2009 zijn er talloze tijdelijke exposities georganiseerd. Zo is er meermalen ene expositie geweest rondom de Molukse gemeenschap die hier in de jaren 50 en 60 in een apart gebouwde woonwijk woonde. Nog steeds is er een aanzienlijke Molukse gemeenschap in Vaasen, maar die leeft langzamerhand toch meer samen met de oorspronkelijke bevolking. Daarnaast zijn gebouwen, oude ambachten, scholen, zwembaden en zelfs hoedjes en toverlantaarns in de loop van de tijd onderwerpen van exposities geweest. Vaak met dank aan plaatselijke verzamelaars. Tot slot is ook de trein dankbaar onderwerp geweest; vroeger liep de zogenaamde Baronnelijn van Apeldoorn naar Zwolle onder andere door Vaassen. Een groot deel van deze spoorlijn is tegenwoordig overigens fietspad; ook een aanrader.
Handige tips
Het museum doet zijn best meermalen per jaar een nieuwe wisselende tentoonstelling in te richten. Dat is voor een dergelijk museum een prestatie op zichzelf en daardoor is, mocht je in de buurt wonen of zijn, meermalen een bezoek afleggen helemaal geen slecht idee.
Op de site van het museum is een uitgebreide fotocollectie te vinden. Op straatnaam/huisnummer zijn van heel veel panden foto’s uit het verleden en tegelijkertijd van recente datum te vinden. Grappig om te vergelijken!
Ben je toch in Vaassen, dan is een bezoek aan kasteel Cannenburgh en de tuin die er omheen ligt, een echte aanrader. Het kasteel ligt aan de noordzijde tegen Vaassen aan en je kunt er vanaf het centrum waar het museum ligt zo naar toe wandelen.
Kritische noot
Regelmatig is er een tijdelijke expositie met een wisselend, plaatselijk thema. Omdat de ruimte van het museum beperkt is wordt daarvoor van dezelfde ruimte gebruik gemaakt waar de vaste tentoonstelling over de lokale industrie en detailhandel wordt getoond. Dat zit elkaar toch wel een beetje in de weg. Het is niet anders gezien de ruimte, maar de vaste opstelling komt daardoor wel een beetje in de knel.
Prijs
Naast de collectie en opzet is ook de prijs van dit museum sympathiek: voor iedereen gratis. Wel wordt een vrije gift op prijs gesteld, dus aan het eind kun je doneren wat het je waard was.
Lengte bezoek
Op zichzelf is het museum niet groot, maar ze proberen je toch veel te laten zien. Bovendien kun je hier eenvoudig een praatje aanknopen met een van de vrijwilligers die graag ook een toelichting geeft op het tentoongestelde. Al met al kun je dus voor 10 minuten binnenlopen, maar je kunt er zomaar ook een half uur tot een uur blijven inclusief een kopje koffie.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Het is mogelijk in dit museum een kopje koffie of thee te krijgen. Verderop in Vaassen is meer horeca te vinden, onder andere in een molen ietsje ten noorden van het museum in de Dorpstraat.
Praktische info/openingstijden
Op donderdag en vrijdag is het museum in de middag open van 13:30 tot 16:30, op zaterdagen van 11:00 tot 16:00. De wintermaanden januari en februari blijven de deuren dicht maar op Hemelvaartsdag, Tweede Kerstdag en de jaarmarkt zwaaien de deuren juist extra open. Dat geldt ook voor de dagen dat in de zomer een braderie in Vaassen wordt gehouden.
Meer…
Voor een overzicht van andere musea: Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Laatste update: 21 december 2019