Museumdorp Allingawier

Het Museumdorp Allingawier is gelegen in, hoe kan het ook anders, Allingawier (Friesland). Het grootste deel van het oude dorp maakt inmiddels onderdeel uit van dit museumdorp. Je springt hier een flink stuk terug in de tijd, tot zo rond 1900. In de oude boerderij, bakkerij, smidse, schilderswerkplaats en oude kerk hangt nog de sfeer uit die tijd. Met een beetje geluk zijn er een aantal vrijwilligers aanwezig die oude ambachten uitbeelden en leuke verhalen van vroeger kunnen vertellen.

Locatie/bereikbaarheid

Allingawier ligt tussen Bolsward en Makkum en is zonder kaart of routeplanner voor de meesten waarschijnlijk onvindbaar. Mét een routeplanner is het echter een makkie. De bus vanuit Bolsward stopt vlakbij het museumdorp, er is een bushalte niet ver van de ingang. Raadpleeg 9292 voor de mogelijkheden.

Meerweg 4
8758 LE Allingawier
https://www.hetfriesemuseumdorp.nl/

Geschikt voor

Ze doen hier echt hun best het ook voor kinderen leuk te maken. Een grote speeltuin helpt natuurlijk altijd wel en er is een kabouterpad voor de kleinsten en speurtocht voor de iets oudere jonge kinderen. Toch zal voor de meeste kinderen de aardigheid er vrij snel af zijn. Een smidse is nu eenmaal niet iets wat kinderen nog herkennen en dat geldt ook voor de meeste andere onderdelen. Wellicht zijn ze te porren voor een tochtje in een roeiboot. Verder is dit toch meer geschikt voor de pensionado’s en mensen die daar niet heel ver meer van verwijderd zijn.

Oordeel

Bij elkaar is het mooi dat hier een aantal gebouwen behouden zijn en geprobeerd wordt met behulp van vrijwilligers er letterlijk leven in te blazen. Dat is ook wel meteen het manco; niet altijd zijn deze vrijwilligers beschikbaar en dat geeft dan meteen juist een beetje “dode” boel. Bij elkaar verdient het een goede 7.

Wat ga je doen?

Het geheel heeft een beetje hetzelfde gevoel als het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen of het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, maar dan zonder dat je schoenen aan het eind versleten zijn. De schaal is hier beduidend kleiner en beter uit te drukken in meters dan in kilometers.

Middenin het museumdorp ligt een eeuwenoude boerderij; De Izeren Ko (De ijzeren koe). Binnen zijn de hokken van de koeien (nog geen twintig) en de paarden te vinden. Ook is in de kelder te zien hoe van melk werd opgeroomd om er karnemelk en boter van te maken die vervolgens in vroeger tijd in Bolsward op de markt werd verkocht. De opkamer, vroeger de mooie kamer, is ook vandaag de dag nog steeds een mooie kamer. De koeien waren overigens vanzelfsprekend van het bekende zwart-witte Friese model, waarvan de afstammelingen ook vandaag de dag nog in de weilanden tot in de verre omtrek rondlopen.

Het onderdeel waar je waarschijnlijk als eerste binnenloopt op het moment dat je via de brug het terrein betreedt is de bakkerij en grutterswinkel. In de bakkerij worden als je geul hebt verse drabbelkoeken gebakken en de zoete geur waait je dan al van verre tegemoet. Een stukje proeven mag altijd, hele pakken tegen betaling mee naar huis nemen ook.

Loop je een beetje door dan kom je bij de horeca en vervolgens langs een schuur met items die de brandweer zon eeuw geleden gebruikte om plaatselijke branden mee te lijf te gaan. Brandspuiten, pakken, slangen en gereedschap verdringen zich een beetje op de aandacht maar uiteindelijk heel erg aardig.

De kerk van het museumdorp is nog een beetje verhaal apart. Deze kerk staat op een terp en stamt uit 1635. Kerkdiensten worden er niet meer gehouden maar wil je er trouwen dan kan dat zeker wel. Overigens had Allingawier al voor het jaar 1000 een kerk, dus dit is beslist niet het eerste exemplaar op deze plaats. De kerk is protestants sober en de imitatie van het orgel dat nu te zien is verdiend eigenlijk wel vervanging door een betere poging. Of nog beter; er is vast een eeuwenoud orgel te koop van een van de kerken die in de afgelopen tijd zijn gesloten en wat hier dan een tweede, derde of vierde leven tegemoet kan zien.

De smidse is een volgend onderdeel op de rondtocht door museumdorp Allingawier. Het ziet er allemaal vervaarlijk uit en het mag een wonder heten dat niet in vroeger tijd niet elke dag de verbrande en afgerukte ledematen door de lucht vlogen. Heb je het gelukt dat de smidse aanwezig is, dan kun je de boel in bedrijf zien of mooie verhalen aanhoren. Anders is nog best voorstelbaar hoe de smid vroeger de paarden besloeg, landbouwwerktuigen repareerde, bootonderdelen maakte of het keukengerei van de boerin probeerde op te kallefateren.

Tot slot zijn in het dorp nog de schilderswerkplaats en schoenlapper te zien. De schilderswerkplaats geeft een indruk van de vroegere verkoop van pigmenten, penselen en verfblikken maar ook hoe niet alleen het rechttoerechaan verfwerk moet zijn uitgevoerd maar ook met creatieve hand reclameborden werden gefabriceerd.

Neem helemaal tot slot (of aan het begin) nog even een kijkje in het kerkje waar ook de entree in is gevestigd. Daar is doorgaans een expositie van een kunstenaar te zien en wie weet zie je de kunstenaar live aan het werk. Toegang is gratis, zie je wat leuks dan kom je wie weet tegen een mooie prijs met een nieuw werk voor boven de bank thuis.

Handige tips

Allingawier is voor het grootste gedeelte een museumdorp. Maar bijvoorbeeld het kerkhof van het kerkje valt erbuiten. Dat is zeker ook een kort bezoek waard. Je komt er door bij de ingang van het museum even de weg richting het oosten te volgen en de kerk en het kerkhof liggen dan aan je linkerhand.

Het Zuiderzeepad loopt letterlijk langs het Museumdorp Allingawier. Het is echt aan te raden een extra uurtje in de wandeling in te plannen om het museumdorp te bekijken. Bovendien staat de koffie hier natuurlijk klaar, ook niet onaantrekkelijk als je al een tijdje aan de wandel bent.

Toevallig een hond bij je? Dit is een van de weinige plaatsen waar je met hond en al naar binnen mag, al verwachten ze wel van je dat je eventuele hondenpoep even opruimt.

Kritische noot

Zonder verhalenvertellers en andere vrijwilligers die ambachten uitbeelden wordt het hier wel een erge “kijk”-beleving, en omdat het ook niet zo groot is wordt het een beetje beperkt uitje. Aan de ene kant is wel te begrijpen dat niet elke dag alles bemand is, aan de andere kant is er toch een behoorlijke entreeprijs waar je wel iets voor mag verwachten. Ben je in de buurt, dan is het toch al snel de moeite waard, moet je er een grote omweg voor maken, dan wordt dit museumdorp wel een twijfelgevalletje.

Prijs

Voor volwassenen wordt hier als entree Euro 5,50 gevraagd. Ben je onder de 13, dan mag je gratis naar binnen. Parkeren kan gratis tegenover het museum.

Lengte bezoek

Tja, ze zeggen van zichzelf dat het een leuk dagje uit is maar dat is wel erg lang. Het is gen heel groot complex, bepaald geen Zuiderzeemuseum. Toch, samen met een kopje koffie kun je hier zeker wel een uurtje of een paar uurtjes doorbrengen. Gaan de kinderen het water op, trek dan nog maar even wat extra tijd uit.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Er is behoorlijk uitgebreide horeca op het terrein van dit museumdorp te vinden. Overnachten moet je een stukje verderop doen, bijvoorbeeld in Makkum, Bolsward of, ook niet beroerd, Workum.

Praktische info/openingstijden

De openingstijden zijn 10:00 – 17:00, behalve op maandagen en in de winterperiode houden ze hier ook winterslaap. In juli en augustus gaan de deuren ook op maandagen open.

Meer…

Voor een overzicht van andere musea: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 27 januari 2020