Midden in het centrum van Leeuwarden is sinds 2018 het Museumhuis van Eysinga te bezoeken. Het is het oude woonhuis van van Eysinga, in vroeger tijd een grietman. Een aantal ruimtes in dit huis is weer ingericht in de sfeer van eeuwen geleden zodat je je zelf even een van Eysinga kunt voelen. Bijzonder aan dit museum is dat je niet je handen op je rug hoeft te houden; je mag laden en kasten openmaken en het meubilair staat er ook om te gebruiken. In de mooiste kamer van het huis krijg je een kopje koffie of thee geserveerd. Al met al duik je dus zoals in de meeste musea terug in de tijd, maar net even op een andere manier en dat is beslist een aardige ervaring.
Locatie/bereikbaarheid
Het Museumhuis van Eysinga staat in het centrum van Leeuwarden:
Koningsstraat 25
8911 KV Leeuwarden
https://www.museumhuizen.nl/nl/huis-van-eysinga
Geschikt voor
Museumhuizen trekken een publiek dat doorgaans ook in “normale” musea is te vinden. Toch kan het ook voor kinderen helemaal geen onaardig idee zijn eens in een woonhuis van eeuwen geleden rond te lopen. Ze krijgen dan vanzelf een idee over hoe er in die tijd door sommigen werd gewoond en geleefd.
Oordeel
Dit museumhuis is zeker de moeite waard, maar als je het vergelijkt met de overige panden die Vereniging Hendrick de Keyser in bezit heeft en openstelt voor publiek, wellicht toch een van de mindere. Dat komt vooral doordat helaas alleen de begane grond en kelderverdieping zijn te bezoeken. Het was mooi geweest als ook de bovenliggende verdieping nog in (redelijk) originele staat was geweest en bezoekwaardig.
De vrijwilligers voegen met hun kennis echt iets toe aan je bezoek. Werkelijk bijzonder is dat je hier, in tegenstelling tot een gewoon museum, juist overal (voorzichtig) aan mag zitten. Laden en kastjes mogen open, je mag voelen aan het behang, plaatsnemen op stoelen…en je proberen even te voelen als een van Eysinga eeuwen geleden. Een rapportcijfer van 7,5 is daarmee uiteindelijk verdiend.
Wat ga je doen?
Eind 18e eeuw werd dit herenhuis in Lodewijk XVI-stijl gebouwd in opdracht van van Eysinga. Deze van Eysinga was uiteraard niet zomaar iemand, hij was grietman (kantonrechter) en lid van Provinciale Staten van Friesland. Enkele kelders met kruisribgewelven onderin het pand stammen echter al uit de 16e eeuw. Uiteindelijk is er in en om het pand in de loop van de eeuwen veel verbouwd. Met name de tuin, die oorspronkelijk aan de linkerzijde van het pand lag, is op een binnenplaats na helemaal volgebouwd.
Bij binnenkomst is het meteen de moeite even naar de vloer te kijken; de vloerplaten zijn links en rechts geheel symmetrisch, in overeenstemming met de mode uit die tijd. Vervolgens is links de eetkamer waar je door een vriendelijke vrijwilliger ongetwijfeld naartoe wordt gedirigeerd. Het is niet alleen een fraaie ruimte, hoewel stevig gerestaureerd, maar er staat ook een schilderij van drie generaties van Eysinga. Dat is in die ruimte geschilderd, bijzonder.
Vanaf hier kun je via het trappenhuis naar de achterliggende tuinkamers. De eerste ervan laat je ervaren hoe het huis er een groot deel van het jaar bij stond: verlaten. De van Eysinga’s verbleven in de zomerperiode namelijk op hun landgoed buiten de stad en alle meubels werden dan afgedekt met grote doeken. In de wintertijd kwam er pas weer leven in de brouwerij. De achterste tuinkamer heeft tegenwoordig geen zicht meer op de oorspronkelijke tuin, maar op een binnenplaats omdat er hier met name in de 19e eeuw driftig is gebouwd. In de kamer staat niet het originele meubilair, maar qua stijl past het heel goed bij de periode waaruit het huis stamt.
Via het trappenhuis daal je af naar het souterrain, uiteraard ooit het domein van het huispersoneel. In de keuken zijn de marmeren vloer, de witjesbetegeling, de okergeel geschilderde balken met troggewelfjes, de schouw met gemetselde fornuizen en het lange aanrecht bewaard. Het moet hier bepaald heet geweest zijn, hoewel dat voor de bovenliggende eetkamer natuurlijk juist wel weer goed uitkwam. Je kunt ook een kijkje nemen in de ruimte waar de was werd gestreken en de ruimte waar voorraad werd opgeslagen.
De weg vervolgt terug naar boven, waar je nu de kamers aan de andere zijde van de hal gaat bezoeken. Dat zijn de hoekkamer, middenkamer en zaal. De middenkamer vormt feitelijk de toegang tot de fraaiste ruimte in het huis: de zaal. Kijk in de zaal gerust even naar boven want het stucplafond is rijk gedecoreerd met onder andere muziekinstrumenten, kransen en palmtakken. In de zaal staan verschillende zitjes waar je kunt plaatsnemen waarna een vrijwilliger je zal voorzien van een kopje koffie of thee. Zo kun je je, al is het maar voor even, een echte van Eysinga voelen.
De rondwandeling eindigt in de hoekkamer waar je kunt genieten van beschilderde behangsels met een Hollands landschap uit ca. 1806. Werp ook hier echter even een blik naar buiten; je bevindt je hier middenin het bestuurlijk hart van de provincie Friesland. De locatie van dit pand gaf van Eysinga daarmee extra aanzien.
Tot ver in de 19e eeuw was het huis een woonhuis maar in 1881 werd hier het Fries Museum geopend. Die functie heeft het behouden tot 2013, waarna het Fries Museum verhuisde naar een nieuw pand nog centraler in de stad. In 2018 is het pand als museumhuis heropend.
Handige tips
Bij de museumhuizen van Vereniging Hendrick de Keyser kun je niet zomaar binnenlopen. Ze zijn lang niet elke dag open en aangezien er maar een beperkt aantal bezoekers naar binnen mag is vooraf reserveren eigenlijk wel een must.
Kritische noot
Het is spijtig dat van het huis niet meer dan de begane grond en kelderverdieping zijn te bezoeken. Helaas was de rest van het huis niet meer in dusdanige staat dat terugrestaureren waarschijnlijk wel erg begrotelijk werd en is besloten er woonvertrekken van te maken. Geen verkeerde plek om te wonen in de 21 eeuw…
Prijs
Een volwassene mag na het afrekenen van Euro 8,- (prijspeil 2021) naar binnen, voor jongeren geldt korting en onder de 12 mag je gratis doorlopen. Er zijn diverse kaarten waarbij je ook korting krijgt of gratis naar binnen mag, maar bij dit museumhuis is de welbekende museumkaart niet geldig.
Lengte bezoek
Inclusief het verhaal van de vrijwilligers en het kopje koffie dat je tussendoor krijgt aangeboden kun je hier zomaar een halfuur tot uurtje zoet zijn.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Er is geen restaurant of café in het museumhuis, maar je krijgt in de mooiste kamer van het huis een gratis kopje koffie of thee geserveerd. Zo voel je je even zelf een van Eysinga…
Praktische info/openingstijden
Het museumhuis is open op woensdag, donderdag, zaterdag en zondag. Online kun je een tijdslot naar keuze reserveren en daarna zolang blijven als je wilt.
Meer…
Nog meer musea? Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 19 oktober 2021