Het Nationaal Biermuseum De Boom is gevestigd in de oude gelijknamige brouwerij en laat 200 jaar bierhistorie aan de hand van gereedschappen en machines zien. Daarnaast hangen natuurlijk veel reclameborden aan de wanden, daar blonken bierbrouwerijen in vroeger tijd al snel in uit. Verder barst het hier van de oude bierflesjes, biervaten en uiteenlopende soorten bierglazen. Pronkstuk in het museum is de uit 1780-1830 stammende bar van de Leidse Studentensociëteit Minerva. Hij is hier weer opgebouwd. Dorst gekregen na een rondje door het museum gelopen te hebben? Dat is op te lossen in het ondergelegen proeflokaal.
Locatie/bereikbaarheid
Het Nationaal Biermuseum De Boom is te vinden vlakbij het Waagplein waar in de zomer de beroemde kaasmarkt wordt gehouden. Vanaf trein/busstation Alkmaar is het een kwartiertje lopen maar de wandelroute gaat wel dwars door de oude binnenstad en is bepaald niet heel vervelend.
Houttil 1
1811 JL Alkmaar
https://www.biermuseum.nl
Geschikt voor
Tja, een biermuseum lijkt nu niet de meest logische plaats voor geheelonthouders. Toch, eigenlijk is het voor meerdere doelgroepen best geschikt; ouderen zullen de oude reclames zich nog kunnen herinneren, jongeren hebben waarschijnlijk meer associaties met de talloze kleine brouwerijen die de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten. En voor de geheelonthouders is er in het proeflokaal ook alcoholvrij voldoende keuze, dat is tegenwoordig gelukkig helemaal geen probleem meer.
Oordeel
Al met al is het museum een verzamelplaats van objecten die met elkaar gemeen hebben dat er een link is met bier, maar aan de andere kant word je al rondlopend heen en weer geslingerd tussen objecten waarmee je bier kunt maken, verpakken en vervoeren, en opeens weer te maken hebt met marketing/promotie of het simpelweg nuttigen van het gerstenat. De focus is er dus wel, maar een beetje Winkel van Sinkel gevoel krijg je er wel bij. Alles bij elkaar een leuke 7.
Wat ga je doen?
Over enkele verdiepingen maak je kennis met talloze aspecten van bier. Het begint meteen bij de balie al met vitrines vol bijzondere glazen en bierflesjes, niet in de laatste plaats van voormalig Stoom-Bierbrouwerij De Burg. Al snel daarna kom je in het brouwproces terecht en sta je oog in oog met een blinkende bovenkant van een ketel. Helaas is een en ander niet meer in werking te zien, daarvoor moet je tegenwoordig naar een brouwerij zoals de Texelse bierbrouwerij.
Oude kasboeken en foto’s geven een goed beeld van hoe zo’n 100 jaar geleden in Alkmaar bier werd gebrouwen. Ook de verpakking van bier komt aan bod. Naast natuurlijk de flesjes, waarbij de brouwerijen hun uiterste best doen de vorm en uitstraling zoveel mogelijk te laten aansluiten bij de belevingswereld van de afnemer, zijn ook fusten te zien die meer professioneel worden ingezet maar tegenwoordig toch ook een leuke look-and-feel hebben. Minst romantisch is natuurlijk te weten dat veel bier tegenwoordig met tankauto’s naar de cafe’s gaat en daar in grote tanks wordt opgeslagen.
Waar bierbrouwers ook om bekend staan zijn hun grote inspanningen op het gebied van reclame. In het museum zijn de nodige email borden te zien waar de reclamebureaus van weleer waarschijnlijk hun beste beentje voor hebben gezet. Ook fotoreportages van bierbrouwerijen uit allerlei tijdperken fleuren de wanden op.
Langs nog heel veel meer verschillende glazen en bierflesjes en uiteindelijk bierblikjes kom je uiteindelijk bij een fraai hoogtepunt van het museum van het museum terecht: de oude bar van de Leidse Studentensociëteit Minerva. Deze stamt uit de eind 18e, begin 19e eeuw. Je ziet de studenten hier nog bijna zitten met kaarslicht en ongetwijfeld ook toen al veel gebral en slechte grappen.
Hoogste tijd om zelf wat te gaan nuttigen!
Voor de kinderen
In het museum lopen muizen. Niet geheel onrealistisch overigens. Mocht je ze hebben gevonden en een raadsel opgelost, dan krijg je een presentje.
Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk
Het museum is niet al te groot en als je de route volgt kom je vanzelf overal langs. De truc is wat langer stil te staan bij de dingen die je interesseren en de andere sneller te passeren.
Laat maar zitten
Wel zin in het museum maar niet in het proeflokaal na afloop? Het is geen verplichting, en je kunt ook elders in Alkmaar op een terras neerstrijken of iets heel anders gaan doen. Andersom kan trouwens ook: je kunt van buitenaf zo het proeflokaal binnenlopen en juist het museum laten voor wat het is.
Handige tips
De vitrines met glazen, flesjes etc. staan wel erg vol. En daardoor heb je juist eerder de neiging er aan voorbij te lopen. Wat heel aardig kan zijn is in een dergelijke vitrine zo snel mogelijk iets te ontdekken waar je zelf een actieve herinnering aan hebt. Anders ervaar je het al snel als overkill en zie je juist niets meer in plaats van misschien best wel iets verrassends.
Bij de entree is een kortingsbon voor een proefbiertje inbegrepen. Echter, niet op vrijdag dus de vrijmibo zul je tegen normale kosten moeten doen.
Heb je er helemaal zin in gekregen? Bij de balie is een wandelkaart te krijgen waarbij je in ongeveer 1,5 uur langs alle oude brouwerijen van Alkmaar loopt.
Kritische noot
De setting in een voormalige brouwerij is mooi, maar wel heel jammer is dat je het echte proces van bierbrouwen niet kunt meemaken. Het is daarmee toch een echt “kijk”-museum en dat is voor de huidige tijd van musea wel een gemiste kans. Als je ziet hoe eenvoudig het is om eens een keertje voor de lol zelf thuis bier te brouwen, dan zou dat hier toch ook een mooie toevoeging kunnen zijn.
Prijs
Voor volwassenen bedraagt de entree Euro 5,-. Voor kinderen van 7 t/m 12 jaar is het halfgeld en BAV-leden, wat dat ook mogen zijn, betalen Euro 3,-. Jonge kinderen en bezoekers met een Museumkaart of Alkmaar pas in hun zak mogen gratis doorlopen.
Lengte bezoek
Met een half uur ben je hier door het hele museum heen. Doe je heel rustig aan, dan kan het bezoek nog wat worden opgerekt. Andersom kan het tempo moeiteloos worden opgeschroefd zonder dat je de essentie van dit museum verliest.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Tja, een biermuseum zonder bier zou toch wel een beetje gek zijn. Hier is het dan ook goed geregeld; als je helemaal uitgeput het museum hebt verlaten, rol je zo het ondergelegen café binnen waar je de nodige verschillende biertjes kunt proberen.
Praktische info/openingstijden
Het museum is open op maandag tot en met zaterdag van 13:00 tot 16:00. Is er kaasmarkt dan openen de deuren al om 11:00. Het seizoen van de kaasmarkt loopt van april tot eind september maar check dat altijd even online. Het proeflokaal is overigens veel langer open; tot 24:00 en in het weekend word je pas om 02:00 of 02:30 de deur uitgeveegd.
Meer…
Voor een overzicht van andere musea: Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 13 maart 2020