Nationaal Jenevermuseum – Schiedam

Schiedam heeft een geschiedenis van jeneverstokerijen. En dat waren er niet weinig. In het Nationaal Jenevermuseum laten ze zien hoeveel stokerijen en merken er wel niet waren en hoe de productie in zijn werk ging. Het pand waarin nu het museum is gevestigd was al in vroeger tijd een jeneverstokerij en op de begane grond staan nog steeds de ketels waarin jenever wordt gestookt. Uiteraard eindig je in dit museum in de winkel waar je een heel scala aan verschillende jenevers kunt kopen.

Locatie/bereikbaarheid

Het Nationaal Jenevermuseum is gevestigd in het centrum van Schiedam. Vanaf het treinstation is het een kleine wandeling, voor parkeren moet je zeker in het zomerseizoen wel rekenen op een kleine zoektocht naar een parkeerplek op redelijke afstand.

Lange Haven 74
3111CH Schiedam
https://www.jenevermuseum.nl/

Geschikt voor

Schiedam staat wijd en zijd bekend vanwege zijn jeneverstokerijen. Hoewel de bloeitijd allang voorbij is en de meeste stokerijen gesloten, houden de molens en het museum in deze plaats de herinnering levend. Ben je dus in Schiedam en wil je meer weten over deze plaats en ook hoe mensen leefden samen met die stokerijen die overal te vinden waren en tot veel werk maar ook veel overlast leiden, dan is dit museum een prima idee.

Oordeel

Het museum is echt een aanrader voor iedereen die in Schiedam op bezoek is en meer wil weten over de geschiedenis van deze plaats, die nauw verbonden is met de jeneverstokerijen. Die interesse is er doorgaans meer bij bezoekers van ietwat gevorderde leeftijd. Het museum is buitengewoon fraai ingericht en middels verhalen wordt de geschiedenis leven ingeblazen. Al met al verdient het museum als rapportcijfer een mooie 8.

Wat ga je doen?

Het museum is gevestigd in een pand dat al van buiten een blik meer dan waardig is. Hoewel de hoofdingang aan de stadszijde zit, is juist de setting aan de andere kant, aan de gracht, het fraaist. Het pand is de voormalige moutwijnbranderij en distilleerderij De Locomotief waar de ketels op de begane grond nog steeds aanwezig zijn. Er wordt moutwijnjenever gestookt volgens de Oud-Hollandsche methode en naar receptuur uit 1700. 

Het Jenevermuseum heeft 2 vaste tentoonstellingszalen. In deze tentoonstellingszalen wordt ingegaan op de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen, die er werken en de maatschappelijke betekenis van deze industrie voor Nederland en de rest van de wereld. Op de bovenste verdieping zijn talloze gereedschappen te zien die werden gebruikt in het hele proces.

Op de eerste verdieping loop je vanzelf tegen een grote scheidingswand aan die bestaat uit de grote hoeveelheid verschillende jenevers in flessen die in Schiedam zijn gebotteld. Met enige kennis van die wereld zul je er de nodige herkennen, en anders is de diversiteit bepaald imponerend. Het is goed te bedenken dat de verschillende stokerijen niet alleen zich probeerden te onderscheiden door de vorm van flessen en etiketten, maar vooral ook door de talloze variaties in smaak.

Verder is de eerste verdieping vooral leuk door de korte verhalen die je kunt beluisteren van werknemers en anderen die bij de productie van jenever betrokken waren. Voor je bezoek heb je wellicht een romantisch beeld van de productie van jenever, maar het leidde tot enorme overlast vanwege het afval dat in de stadsgrachten werd gedumpt. En bovendien werd het personeel vooral zoet gehouden door een gedeelte van de productie dagelijks ter beschikking te stellen. Met als gevolg dat feitelijk alcoholisme, hoewel dat in die tijd vast niet zo werd gezien, een breed verspreid fenomeen was.

De wisseltentoonstellingen hebben vanzelfsprekend ook allemaal een relatie met jenever. Zo is er een wisseltentoonstelling geweest over jeneveretiketten waar duidelijk is te zien dat grafisch ontwerpers zich behoorlijk konden uitleven. Ook is er een wisseltentoonstelling over jenever en de rest van de wereld waar duidelijk wordt gemaakt dat jenever, een echt Hollands product, zich over de hele wereld heeft verspreid.

Handige tips

Natuurlijk is het museum bij lange na niet groot genoeg om de hele collectie te laten zien. Daarom kun je online, op https://collectie.jenevermuseum.nl/, verder rondsnuffelen in alle objecten die dit museum in beheer heeft.

In de bij het museum horende winkel zijn opmerkelijk veel verschillende soorten jenever te koop. Waarschijnlijk een stuk meer dan je vooraf had bedacht. Je kunt er rustig tussen snuffelen en ze hebben, voor het geval je echt niet kunt kiezen, proefpakketten te koop. Hoewel op IsDitLeuk.nl zelden dit soort commerciële nevenactiviteiten worden aangeprezen, is zo’n pakket werkelijk zo gek nog niet.

Niet ver van het museum staat aan het water Museummolen De Walvisch. Zeker ook een bezoek waard en er zijn voordelige combitickets te koop.

Kritische noot

Het museum is smaakvol ingericht en middels verhalen wordt getracht de geschiedenis leven in te blazen. Toch blijft het op de verdiepingen een beetje een “kijk”-museum en tja, zoveel is er niet te kijken aan flessen jenever.

Prijs

De entree voor iedereen boven de 12 jaar is Euro 12,50 (2021). Onder de 12 of met Rotterdampas, Museumkaart of Vriendenpas is entree gratis. Er zijn diverse combitickets te koop, zie https://www.jenevermuseum.nl/bezoek-ons.html voor verdere info.

Lengte bezoek

Het Jenevermuseum is een relatief bescheiden museum maar omdat je eindigt met een demonstratie bij de ketels die hier op de begane grond staan, ben je toch zo een uurtje verder.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Hoewel het in dit museum draait om drank en je in de winkel meer soorten jenever kunt kopen dan je vooraf had bedacht, is het toch niet de bedoeling dat hier uitgebreid achterover te slaan. Niet getreurd, je bevindt je hier in de binnenstad van Schiedam en er is op heel korte afstand veel horeca te vinden. Ook overnachten in Schiedam, mocht dat nodig zijn, is geen probleem.

Praktische info/openingstijden

Het museum is open van di t/m zo van 11.00 t/m 17.00 uur. Echter, op de volgende feestdagen is het gesloten: Koningsdag, Eerste en Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede Pinksterdag, Eerste en Tweede Kerstdag en Nieuwjaarsdag. Kijk voor actuele openingstijden altijd even op: https://www.jenevermuseum.nl/bezoek-ons.html

Meer…

Nog meer musea? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 26 november 2021