Nationaal Tinnen Figuren Museum – Ommen

Het Nationaal Tinnen Figuren Museum heeft een werkelijk gigantische hoeveelheid beschilderde tinnen figuren in huis. Een flink aantal ervan is te zien in diorama’s (voorstellingen) waarbij de thema’s zeer uiteenlopen; van Egypte tot kabouters. Opvallend veel diorama’s hebben een link met het militaire bedrijf; de ene na de andere veldslag komt voorbij waaronder een klank en lichtspel bij de Slag bij Waterloo. Kinderen en volwassenen kunnen zelf een poging doen een tinnen figuur te beschilderen en er worden demonstraties tingieten gehouden.

Locatie/bereikbaarheid

Het Nationaal Tinnen Figuren Museum is gevestigd in het oude gemeentehuis van Ommen. Dat gebouw staat karakteristiek aan de Vecht midden in het centrum van Ommen te pronken.

Markt 1
7731 DB Ommen
https://www.tinnenfigurenmuseum.nl/

Geschikt voor

Musea trekken doorgaans vooral grote hoeveelheden grijze haren. Dit museum doet zijn best ook voor jongere kinderen aantrekkelijk te zijn. Zo kunnen ze tinnen figuren beschilderen en de kleinsten onder hen kleurplaten kleuren. Ook zijn er best enigszins spannende demonstraties tingieten.

Oordeel

Het museum doet zijn naam meer dan eer aan en er zijn genoeg tinnen figuren te zien waar je zonder twijfel verbaasd bent over de precisie van de beschildering. In de diorama’s is de massaliteit heel kenmerkend en de diversiteit is groot. Toch is het risico wel dat het een beetje teveel van het goede wordt. De drang om zoveel mogelijk te laten zien is kennelijk maar moeilijk te beheersen. Toch zou het goed zijn om echte topstukken meer ruimte te geven en de prijs, meer in het depot, is het waard. Alles bij elkaar krijgt het museum een 7,5.

Wat ga je doen?

Direct na de entree kom je, heel handig, meteen bij de kassa en in de winkel terecht. Daarna kunnen de jongste kinderen, en verder iedereen die dat wil, aan de slag met het beschilderen van tinnen figuren. Wie weet, als je het heel verdienstelijk doet, wordt het resultaat meteen in de collectie opgenomen.

Daarna volgen de eerste van een aantal vitrinekasten vol met tinnen figuren waarvan je soms bijna niet kan geloven dat het met de hand is beschilderd. Heel vaak zijn het mensfiguren die in een setting als bijvoorbeeld een havenkade worden getoond. Maar het kan ook een groepje kabouters met fantasiefiguren zijn of een vrouwfiguur op een bank. Met andere woorden: de diversiteit is groot. Gaandeweg het museum zal je wel veel militaire tafrelen in de diorama’s voorbij zien komen.

Hoewel een aantal tinnen figuren al van wat oudere leeftijd zijn, is op de begane grond tamelijk recent werk te zien van Mike Taylor die zich toelegde op miniatuur schilderkunst. Het zijn zondermeer bijzondere exemplaren van heel precieze beschilderingen, die sommigen zullen verleiden tot de vraag: zou mij dat ooit lukken?

Ga je door het beschilderde trappenhuis naar boven dan is daar de plek waar onder andere demonstraties tingieten worden gegeven. In de naastliggende zaal is een groot diorama met als titel “Ommen 80 jaar platgelopen” te zien. Het is een verbeelding van de 80 jarige oorlog waarin Ommen, als stad op de route van Zuid- naar Noord-Nederland, meermalen letterlijk door legers werd overlopen en geplunderd. In 1624 brandde zelfs heel Ommen af. Was de ellende daarna voorbij? Niet bepaald…

In de vitrines langs de wanden zijn wederom grote hoeveelheden tinnen figuren te zien. Van apen tot adellijke figuren en van legers te paard, Chinese figuren en gebouwen, een stierengevecht tot aan arbeiders die druk in de weer zijn met een tinnen stoomlocomotief. Met andere woorden: elke vitrine een volgende verrassing.

Op de zolderverdieping zijn kleinere en oude diorama’s te zien met nog originele teksten erbij. Zo is er bijvoorbeeld een die de kruisiging van Jezus verbeeld, maar ook een diorama met roofridders, een Egyptische haven en het beleg van ‘s-Hertogenbosch in 1629. Ook op de zolderverdieping, pal naast het klokwerk dat dit voormalig stadhuis aan de buitenzijde siert, is een tentoonstelling van miniatuurfiguren met klederdracht uit bekende Nederlandse plaatsen als Spakenburg, Huizen, Arnemuiden en Cadzand.

Een van de hoogtepunten is de slag om Waterloo die in werkelijkheid in 1815 werd uitgevochten en in dit museum met een klank- en lichtspel wordt verbeeld. Ook hier gaat Napoleon ten onder…

Handige tips

Het museum staat in Ommen en dat is een aantrekkelijke plaats in het Vechtdal. Loop zeker even door naar het aardige centrum, bekijk kerken en bezoek molens en als je zin hebt kun je een tochtje over de Vecht maken. Liever iets meer rust en natuur? In de direct omgeving zijn landgoederen zoals het Laer en bossen waar je kleine en grotere wandel- en fietstochten kunt maken.

Kritische noot

Het museum bezit een dusdanig grote collectie dat zelfs bij het tentoonstellen van een deel ervan hele wanden vol staan. En wel van heel hoog tot heel laag. Omdat de figuren letterlijk heel klein zijn word je daardoor letterlijk op je knieën gedwongen om de onderste delen te zien, en zelfs dan is het behelpen.

Prijs

In 2020 betalen volwassenen Euro 7,-, kinderen van 5 t/m 12 jaar en rolstoelgebruikers de helft daarvan. Onder de 5 jaar mogen kinderen gratis doorlopen of, als ze dat nog niet lukt, naar binnen rollen.

Lengte bezoek

Het museum bezit 120.000 tinnen figuren waarvan ongeveer een kwart wordt geëxposeerd. Wil je elk van die figuren apart grondig bekijken, trek dan gerust een maand uit. Gelukkig worden de meeste figuren in een diorama bij elkaar tentoongesteld zodat de tijd beperkt kan blijven tot ongeveer een à anderhalf uur.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Het museum is gevestigd in Ommen waar horeca te over is en ook overnachten is hier geen probleem.

Praktische info/openingstijden

Van april tot en met oktober is het ’s middags open van dinsdag tot en met zaterdag en feestdagen (behalve nieuwjaarsdag en 1e kerstdag) van 13:00 tot 17:00. Dezelfde openingstijden gelden voor schoolvakanties. Van november tot en met maart is het op zaterdagen, zondagen en feestdagen ook ’s middags van 13:00 tot 17:00. Check de actuele openingstijden altijd even op de website van het museum zelf.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 29 september 2020