Nederlands Bakkerij Museum – Hattem

Het Nederlands Bakkerij Museum is gevestigd in het historische centrum van Hattem, vlak achter de oude kerk aldaar. In twee oude stadsboerderijen die verbonden zijn met een ondergrondse doorgang is heel veel van het bakkerijbedrijf te vinden, met name van de afgelopen twee eeuwen. Leukste in dit museum zijn de activiteiten die op zaterdagen voor en met kinderen worden georganiseerd. Wil je liever met je familie, collega’s van het werk of vriendengroep hier aan het bakken slaan? Dan ben je zeker ook van harte welkom.

Locatie/bereikbaarheid

Parkeren kan het best op De Bleek, een parkeerterrein bij de IJssel. Daar vandaan loop je in een paar minuten het oude centrum van Hattem in waar ook het Nederlands Bakkerij Museum is gevestigd. Kom je met het OV? Vanaf Zwolle rijdt er een bus naar Hattem en Zwolle is vanuit heel Nederland per trein bereikbaar.

Kerkhofstraat 13
8051 GG Hattem
https://www.bakerijmuseum.nl

Geschikt voor

De naam doet het niet direct vermoeden maar ze doen hier hun best kinderen, en dan vooral in de basisschoolleeftijd, te vermaken. Op de bakdagen, zaterdags en in de schoolvakanties, lukt dat ook zeker goed. Buiten die dagen is het toch meer een “kijk”- dan een “doe”-museum, en van alleen maar kijken zullen juist die kinderen snel tabak van hebben. Wie weet zijn ze nog wel te lijmen met wat lekkers dat hier in de horeca van het museum volop te krijgen is. Verder zie je hier veel bij de kinderen behorende ouders of grootouders. Ben je tiener, twintiger of dertiger en net verliefd? Dan is dit niet de plek waar je de meeste indruk op je nieuwe aanwinst zult maken.

Oordeel

Alles bij elkaar doen ze hier hun uiterste best er een leuk uitje van te maken. Toch, de opzet van het museumgedeelte is erg statisch en daar heb je al snel de buik vol van. Juist dat is niet zo handig als je daarna de heerlijke geuren van de horeca en bakovens opsnuift… Bij elkaar een 7.

Wat ga je doen?

Het Nederlands Bakkerij Museum is gevestigd in twee oude stadsboerderijen aan weerszijden van de Kerkhofstraat in de oude binnenstad. Daarnaast is er nog een winkel in oude stijl waar je overigens ook zonder museumbezoek zo kunt binnenlopen.

Je wandelt in het eerste gebouw van ruimte naar ruimte waar een dappere poging wordt gedaan duidelijk te maken hoe brood wordt gemaakt. In diverse diorama’s wordt het verbeeld waarbij opvalt hoeveel achter glas zit. Teveel last van nieuwsgierige kinderhandjes hier? Die verbonden zijn aan kinderen die iets te vaak met hun handen kijken in plaats van met hun ogen? Het lijkt er wel op, hoewel aan veel voorwerpen toch pas met moeite veel te slopen is.

De twee gebouwen waarin het museum is ondergebracht zijn verbonden met een ondergrondse gang waarin onder andere een grote hoeveelheid wafelijzers is te zien. Daarnaast zijn in het onderaardse gewelf de drie patroonheiligen uit de bakkerijwereld terug te vinden. Hoewel je in eerste instantie die link misschien niet maakt en denkt dat je in de kelder van de nabijgelegen kerk terecht bent gekomen. Kom je aan de andere kant weer boven dan kom je in de wereld van het banket terecht.

In verschillende ruimtes wordt getoond hoe met behulp van vormen banket wordt gemaakt, maar ook hoe na de komst van machines de schaalvergroting zijn intrede deed. Wandel je aan de voorzijde de trap op dan kom je in een ruimte geheel gewijd aan Droste. Voor de ouderen heel herkenbaar, voor de jongeren en stukje van het museum om weer snel rechtsomkeert te maken.

Leukste in het tweede deel van het museum is het theater waar bij tijd en wijle shows worden gegeven die voor zowel jong als oud werkelijk leuk zijn. Natuurlijk mogen de kinderen meehelpen tijdens deze maar liefst drie kwartier durende presentatie, maar voor de ouderen zijn er genoeg vileine grappen in het geheel verwerkt. De bakker zou het ook niet gek doen als stand-up comedian in een theater in Amsterdam. Daarnaast zijn een uitgebreide horecaruimte en gelagkamer te vinden. De walmen die op deze plek de keuken uitslaan zullen ervoor zorgen dat kinderen hier als een magneet naartoe worden getrokken en pas weer van zins zijn verder te wandelen als er genoeg lekkers naar binnen is gewerkt.

Het derde onderdeel van het museum, maar ook zonder kaartje en apart te bezoeken, is de winkel die in de stijl van rond 1900 is ingericht. Hier is genoeg te koop om nog dagen of weken herinnerd te worden aan dit uitje. Ook als je van plan bent thuis verder te gaan bakken en daarvoor ingrediënten nodig hebt helpen ze je hier graag verder.

Handige tips

Op zaterdagen en tijdens de schoolvakanties kunnen kinderen hun eigen baksels maken. Rond Pasen staat de Paashaas op het menu, in de Sinterklaastijd worden speculaaspoppen gemaakt. Een echte bakker houdt de boel zo goed en zo kwaad als dat kan op de juiste koers. Het is waarschijnlijk het allerleukste onderdeel van het museum voor de wat kleinere kinderen, je bent er ook zo een paar uurtjes mee onder de pannen. Ideaal voor als het in de vakantie wat slechter weer is en ook als kinderpartijtje geen beroerd idee.

Kritische noot

Het museum is gevestigd in een paar gebouwen die niet echt als museum zijn ontworpen. Het is daardoor een behoorlijk onoverzichtelijk geheel waar je al heel snel het gevoel hebt rond te dwalen. Een plattegrond en een looproute waardoor je als vanzelf alle onderdelen van het museum aandoet zou geen slechte zaak zijn.

Het is een museum dat ook aantrekkelijk is voor kinderen in de basisschoolleeftijd; brood en banket spreken veel kinderen wel aan. Er wordt dan ook elke zaterdag brood gebakken en er is een heel leuke show. Zonder die twee dingen is het echter maar een dode boel hier; er is veel te kijken maar niets te doen. En daar hebben kinderen toch heel snel genoeg van. Wat meer interactie en bijvoorbeeld virtueel brood bakken op schermen, ovens stoken, een bakkerswinkel runnen of wat dan ook zouden het museum ook op de “niet-bakdagen” een stuk aantrekkelijker maken.

Naast het brood bakken kunnen kinderen ook meedoen aan een speurtocht die in het museum is uitgezet. Het leidt er wel toe dat er nogal wat kinderen rondrennen door het hele museum om maar zo snel mogelijk de puzzel opgelost te hebben. Nu hoeft een dergelijk museum niet de uitstraling van een nonnenklooster te hebben, maar veel rustiger wordt het er op deze manier niet van.

Een verdere kritische noot zou kunnen zijn dat de periode die wordt bestreken in dit museum relatief kort is; zo rond de 19e eeuw tot in de eerste helft twintigste eeuw. Hoe daarvoor brood werd gebakken en gegeten, de rol van brood en banket in het dagelijks leven maar ook bij de rijken tijdens bijvoorbeeld de tijd van de VOC of in de middeleeuwen…het blijft ook in dit museum in de lucht hangen. En bovendien; hoe is eigenlijk brood ontstaan, wie heeft het uitgevonden? Tot slot is het het Nederlands Bakkerijmuseum maar een klein uitstapje naar de rest van de wereld ter vergelijking zou zeker meer inzicht geven in brood door de eeuwen en over de wereld heen.

Prijs

Een volwassene betaalt Euro 8,00 om naar binnen te mogen, kinderen van 4 tot en met 12 jaar krijgen Euro 1,50 korting en 65+ een korting van maar liefst 50 hele eurocenten op deze prijs. Wel weer prettig is dat de museumkaart hier geldig is. Op de zaterdagen kunnen kinderen hun eigen broodvormen maken en bakken en dat kost helemaal niets extra.

Lengte bezoek

Afhankelijk van de dag loop je gewoon rond om alles te bekijken of gaan de kinderen zelf actief aan de slag en schuif je letterlijk aan bij een show die wordt gegeven. In het laatste geval ben je met de kinderen zo een paar uur onder de pannen. Loop je alleen rond en bekijk je alles wat er uitgestald staat, dan en je in een half uur tot een uur letterlijk wel uitgekeken.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Overnachten naast de ovens is hier niet de bedoeling, maar lekker smikkelen en smullen kan hier uitstekend. Zeker op de zaterdagen wanneer kinderen zelf ook aan het bakken slaan waaien de geuren je in het hele museum tegemoet. De horeca pakt hier dan ook flink uit. Nog niet genoeg? Dan kun je ook in de in oude stijl ingerichte bakkerswinkel nog heel wat kopen om mee te nemen naar huis.

Praktische info/openingstijden

Het Nederlands Bakkerij Museum is open van dinsdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00. In de schoolvakanties is het museum ook op maandag open. De bakker viert feestdagen zoals 1e Kerstdag, Oudejaarsdag, Nieuwjaarsdag etc. met zijn familie zodat ook dan de deuren hier niet open gaan.

Meer…

Voor een overzicht van andere musea: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Laatste update: 23 november 2019