Nederlands Tegelmuseum – Otterlo

Het Nederlands Tegelmuseum doet zijn naam eer aan; je kunt hier heel, heel veel tegels bewonderen. Van de late middeleeuwen tot, in beperkte mate, hedendaagse vernieuwende manieren om tegelwerk te creëren. Het museum is, een beetje apart, gelegen in een gewone woonstraat in Otterlo. Het toont in een aantal zalen zowel individuele beschilderde tegels als een groot aantal tableaus.

Locatie/bereikbaarheid

Het Nederlands Tegelmuseum ligt, een beetje verrassend, in een gewone woonstraat achter de N310 waar je al snel aan voorbij rijdt. Met de bus kun je overigens Otterlo vanuit Apeldoorn, Arnhem en Ede-Wageningen goed bereiken.

Eikenzoom 12
6731 BH Otterlo
https://www.nederlandstegelmuseum.nl/

Geschikt voor

Veel tieners en opgroeiende kleine kinderen zal je hier niet vinden, en dat is ook helemaal niet erg. De focus van het museum leidt ertoe dat de grootste aantrekkingskracht zal uitgaan naar mensen met grijzende of inmiddels uitvallende haren. Hoewel, een kinderfeestje waarbij kinderen zelf mogen schilderen….wie weet…

Oordeel

Nogal wat musea dijen in de loop van de tijd alle kanten op in hun collectie. Onder het motto “We hebben spullen dus we laten het zien” wordt het dan al snel een allegaartje, wat ernstig afbreuk doet aan het totaal. Dit museum heeft de focus goed weten te behouden: “Wat erop staat zit er ook in”. En dat is te waarderen. Betekent natuurlijk wel dat er ongetwijfeld mensen zijn die hier niets mee hebben en het museum links laten liggen. Maar voor de anderen…

Wat ga je doen?

Het Nederlands Tegelmuseum heeft een grote collectie Nederlandse wandtegels en -tableaus. Het strekt zich uit van de late Middeleeuwen tot (in beperkte mate) hedendaagse creaties van keramiek.

In het museum kun je ronddwalen en in de meeste ruimten zijn vitrines vol te zien met vele soorten met de hand beschilderde wandtegels. Gelukkig heeft het museum ze per type of thema bij elkaar weten te brengen. Bij de start, in de eerste zaal is ook te zien hoe dit soort tegels worden gemaakt.

Bijzonder is al meteen dat er tegels zijn die een voorstelling op zichzelf vertegenwoordigen, veelal ontleent aan het dagelijkse leven zoals de scheepvaart. Maar er zijn ook tegels die elk bijvoorbeeld een kinderspel uitbeelden. De schildering loopt dan niet over meerdere tegels heen, maar het effect is wel dat de individuele tegels elkaar versterken.

Door het hele museum heen zijn ook tegeltableaus te zien. Dat kan een tableau zijn van meerdere tegels die bij elkaar één voorstelling vormen in een schilderijlijst. Maar het kan ook de omhulling van een haard zijn of, ook bijzonder, het interieur van een oude slagerij waarbij de tegelwanden in zijn geheel fraaie en toepasselijke voorstellingen bevatten.

Verderop is een kleine opstelling van de werkruimte van een handwerker uit Makkum waar met de hand deze tegels werden beschilderd. Het is nu nauwelijks voorstelbaar meer dat op deze wijze zulke hoeveelheden tegelwerk is geproduceerd.

Nog weer verder zijn enkele kamers gewijd aan tegelwerk dat zeker in het begin van de vorige eeuw werd gemaakt. Bij het zoveel jarig bestaan van een fabriek was het niet ongewoon dat het personeel een tegeltableau aan de directie aanbood. In het tegelplateau werden dan vaak de gebouwen, producten, werknemers en het werk uitgebeeld.

Tot slot kom je in een bescheiden opstelling van hedendaags keramiek terecht. De grenzen van de beperkende vorm van tegels zijn hier opgezocht en al snel ontstaan daardoor meer driedimensionale afbeeldingen.

Handige tips

Otterlo is een plaatsje op de Veluwe en daarmee meteen heel aantrekkelijk. In Otterlo, vlak ten noorden van het museum, staat een charmant kerkje dat inmiddels vele eeuwen oud is. Daarnaast ligt een van de toegangspoorten tot het Kroller-Muller Museum hier vlakbij. Wil je gewoon wandelen, fietsen, mountainbiken of wat al niet op de Veluwe? Dan is Otterlo ook beslist een goede uitvalsbasis.

Het museum heeft een sterke focus. Toch kunnen sommige vitrines met wel heel veel tegelwerk wat overweldigend overkomen. Tip is om er dan eenvoudigweg enkele uit te kiezen en die de aandacht geven die ze verdienen. Teveel willen zien leidt er toe dat je uiteindelijk niets meer ziet, en dat zou jammer zijn.

Kritische noot

Er is vast en goede reden waarom het museum op de plek is waar het is, maar het blijft een beetje vreemd. Een mooiere plek in Otterlo of een wat grotere plaats hebben ze eigenlijk wel verdiend.

Prijs

Als volwassene dien je Euro 7,50 (prijspeil 2020) af te rekenen, tenzij je een museumkaart hebt, dan mag je gratis doorlopen. Kinderen t/m 12 jaar betalen Euro 3,50.

Lengte bezoek

Het is geen heel groot museum maar ze bezitten wel heel veel tegelwerk. En wil je dat de aandacht geven die het verdient, dan ben je zo een goed besteed uurtje verder.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Er is in het museum horeca waar je tegen zeer schappelijke prijzen een kopje koffie of thee met bijvoorbeeld cake of gebak kunt krijgen. Overnachten is in dit zeer toeristische gebied zeker geen probleem.

Praktische info/openingstijden

Het museum is open van dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 13.00 – 17:00 uur. Uitzonderingen zijn 25 dec. en 1 jan. maar bijv. maandag 2e pinksterdag is het museum dus open. Kijk voor de actuele openingstijden echter zeker even op de site van het museum zelf.

Meer…

Nog meer musea? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 13 februari 2021