Rijksmuseum Twenthe – Enschede

Rijksmuseum Twenthe neemt in de culturele sector van Twente een vooraanstaande plaats in. De vaste collectie, die erg divers van aard is en meerder eeuwen beslaat en doorloopt tot zeer recent werk van verschillende kunstenaars, is al de moeite waard. Maar ze proberen er met rond de zeven tijdelijke tentoonstellingen per jaar nog interessante gezichtspunten en ervaringen aan toe te voegen.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV is Enschede prima met de trein bereikbaar. Daarna is het museum lopend een kleine kilometer richting het noordoosten te vinden. Voordeel is dat je op dat moment al flink op weg bent richting De Museumfabriek. Mocht je tenminste zin hebben in nog meer musea.

Met de auto is Enschede te bereiken via de A35, of via de A1 en dan de N737. Je rijdt via die laatste route meteen aan de noordzijde de stad binnen. En in die buurt moet je ook zijn.

Lasondersingel 129-131
7514 BP Enschede
https://www.rijksmuseumtwenthe.nl/

Geschikt voor

Tja, ondanks het aanbieden van gezinskaarten met best een flinke korting is het aantal grijze haren ook in dit museum ontelbaar. Met andere woorden; de gemiddelde leeftijd van bezoekers is in ieder geval anders dan op een gemiddeld popfestival. Dat geeft niet, de meeste mensen eindigen met grijze haren dus de doelgroep groeit van onderaf vanzelf aan.

Oordeel

De vaste collectie is al de moeite van een bezoek waard en met de tijdelijke tentoonstelling moet je het natuurlijk wel een beetje treffen, of een beetje opletten voordat je naar Enschede afreist. Bij elkaar verdiend het museum een 8, maar dat cijfer blijft toch wel een beetje afhankelijk van de tijdelijke tentoonstelling die in dit museum redelijk veel ruimte in beslag neemt. Tref je het hiermee niet, dan daalt het rapportcijfer gestaag…

Wat ga je doen?

Het museum noemt zich tegenwoordig het “Museum van de Verbeelding”; het bestudeert, presenteert en stimuleert de menselijke verbeelding. Immers: Met verbeelding geven we vorm en betekenis aan onze wereld. Aan de bezoeker het oordeel of ze daar goed in slagen, maar met zo’n 7 wisselende tentoonstellingen naast de vaste collectie doen ze hun best.

Bijzonder in dit museum is de combinatie van eeuwenoude kunst, keramiek en een grote collectie moderne kunst. Deels heeft dat te maken met het ontstaan van het museum en min of meer toevallige schenkingen. Het museum is ontstaan uit de collectie van de Oudheidskamer Twente en de verzameling van textielfabrikant van Heek. Deze laatste naam zoemt nog steeds in deze contreien rond, hoewel de hoogtijdagen van de textielindustrie al lang voorbij zijn en slechts hier en daar nog overblijfselen daarvan zijn te vinden.

Topstukken zijn onder andere schilderijen van Breitner, Brueghel, van Kleve en Jan Steen. Niet geheel toevallig komt ook de Gouden Eeuw van Twente aan bod.

Ook als je niet van plan bent iets te gebruiken in de horeca, loop dan toch even naar de binnentuin. Deze is heringericht en naast een niet bepaald beroerd uitgevallen uitbouw van de horeca zijn er diverse objecten te zien die het de moeite waard maken. Tenzij het regent dat het giet of je oren van je hoofd vriezen natuurlijk…

Na de tijdelijke tentoonstelling val je vanzelf met je neus in de zalen met keramiek en daarna loont het zeker de moeite de grote zaal binnen te lopen waar ook wel lezingen worden gehouden. Aan de wanden hangen grote wandtapijten en als je daarna de corridor naar het onderdeel van het museum met meer moderne kunst doorwandeld wacht je een buitengewoon fraaie verrassing van en op papier.

Hierachter zijn een aantal zalen te vinden waarin oude en hedendaagse kunst is gemengd. Een dergelijke vermenging geeft altijd een spanningsveld dat niet iedereen zal kunnen waarderen, maar soms natuurlijk zeer verrassend uitpakt. Ook de zalen die door hun inrichting onderdeel van het kunstwerk zijn geworden zijn bepaald spannend, en de zaal waar snel ronddraaiend garen een hallucinerende ervaring biedt laat zelfs ongeduldige jongeren opvallend lang stilstaan.

Handige tips

Het Rijksmuseum Twenthe ligt aan de noordzijde van Enschede, Roombeek. Vrijwel iedereen kent dat stuk van de stad door de vuurwerkramp in mei 2000. Inmiddels is het gedeelte van de wijk dat toen is weggevaagd weer opgebouwd en de moeite van een bezoek zeker waard. Niet alleen zijn er huizen met bijzondere architectuur te zien, je kunt er ook als je wilt naar de Museumfabriek.

Dit museum organiseert met grote regelmaat behoorlijk omvangrijke tijdelijke tentoonstellingen. Kijk even op de website van het museum dan kun je je bezoek wellicht nog beter laten aansluiten op je interesses. Gewoon binnenlopen en je laten verrassen is natuurlijk ook een idee.

Kritische noot

Het gebouw waarin het museum is gehuisvest past weliswaar in de buurt, maar het geeft het museum relatief weinig “smoel”. Voor hetzelfde geld heb je het gevoel een niet al te hip buurtcentrum binnen te lopen.

De toegangsprijs voor dit museum is zonder meer stevig te noemen. Hoewel de talloze bezoekers met een Museumkaart hier de pijn niet van zullen voelen.

De vaste collectie is erg divers en dat is een pré, omdat er vast werken te zien zijn die je enorm aanspreken. Aan de andere kant is het natuurlijk ook een risico; de kans dat je kunstvoorwerpen ziet die je ronduit afschuwelijk vind is bepaald niet gering. Bovendien is het risico voor het museum dat er wel erg weinig focus en samenhang is en het uitgestalde meer op een uitdragerij of Turkse bazaar lijkt dan een geheel met een achterliggend idee of verhaal.

Prijs

De entree bedraagt een niet geringe Euro 15,00 voor volwassenen maar tot en met 17 jaar is het gratis. Met de Museumkaart en nog een hele rits andere kaarten kun je eveneens gratis of met korting naar binnen. Tot slot, het zal vast niet de meest verkochte kaart zijn, is er ook een gezinskaart te verkrijgen waarbij je voor Euro 24,00 met je hele gezin het hele jaar kunt binnenlopen.

Lengte bezoek

In dit museum kun je met gemak een uurtje ronddwalen. En een kopje koffie met wat lekkers, of meer te happen en te snacken, kan het verblijf nog behoorlijk verlengen. Toch, je hoeft geen hele dag voor dit museum uit te trekken en in Enschede zijn nog genoeg andere dingen te doen.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is behoorlijk uitgebreid in het museum te vinden maar ook in de rest van Enschede zul je niet lang hoeven zoeken naar iets te eten of drinken.

Overnachten is in Enschede, of in de fraaie omgeving, zeker geen probleem. Woon je toevallig wat verder weg, dan is een bezoek aan dit museum wellicht de aanleiding voor een wat langer bezoek in deze regio. Twente staat niet voor niets tamelijk hoog op de toeristische agenda in Nederland. Vooral het Twentse coulissenlandschap spreekt veel mensen aan.

Praktische info/openingstijden

Je bent hier het hele jaar welkom op elke dag behalve maandag, eerste kerstdag en nieuwjaarsdag. Vanaf 11:00 zijn de deuren open, om 17:00 sluiten ze weer.

Meer…

Voor een overzicht van andere musea: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 8 april 2020