Rijssens museum – Rijssen

Bezoek het Rijssens museum met een collectie van de Romeinse tijd tot vrij recent. Onder andere kom je meer te weten over de klederdracht in Rijssen en de jutte- en baksteenindustrie. Maar ook als je meer wilt weten over wassen, strijken, mangelen en verstellen zit je hier goed. Het museum ligt broederlijk naast het Internationaal Brandweermuseum en een mooi park om beide maakt het helemaal af.

Wil je in de buurt nog wat meer doen dan kun je natuurlijk het centrum van Rijssen binnenlopen, maar de Sallandse heuvelrug is vanaf hier ook niet ver en daar ligt voor dagen wandel- en fietsvermaak op je te wachten, inclusief de bijbehorende horeca.

Locatie/bereikbaarheid

Het Rijssens Museum is gevestigd in Havezate De Oosterhof in Rijssen. Parkeren is hier in de buurt geen probleem, al kun je je auto niet helemaal voor de deur zetten. Vanaf het treinstation Rijssen is het ongeveer 15 minuten lopen.

Kasteellaan 1B
Rijssen
https://www.rijssensmuseum.nl/

Geschikt voor

De modale museumbezoeker: Hoogstwaarschijnlijk voorzien van grijze haren en geïnteresseerd in de geschiedenis van Rijssen. Ook als je geen inwoner bent is het heel aardig hier wat van op te pikken maar de kans dat een puber hier met een stralende lach en tevreden gevoel naar buiten komt is niet bepaald groot.

Oordeel

Al met al is het zeker geen onaardig museum en de locatie is bepaald fraai. Totaal een rapportcijfer 7.

Wat ga je doen?

Het Rijssens Museum is gevestigd in een Havezate die in de afgelopen eeuw flink is gerestaureerd. De twee bijgebouwen zijn nog tamelijk recent, in 1969 respectievelijk 1996, herbouwd. Samen met de omliggende tuin is het een aangename start van het bezoek. Ga eerst naar het (vanaf de hoofdingang gezien) linker bijgebouw, daar is de receptie en bij goed weer een buitenterras. Je zult al snel een of meerdere vrijwilligers tegen het lijf lopen die je verder wegwijs maken. Vervolgens kun je naar het hoofdgebouw lopen om de collectie van het Rijssens museum te bekijken. Ook kun je eerst in het bijgebouw het Internationaal Brandweermuseum en op de onderste verdieping een compacte tentoonstelling van de industrie van Rijssen bezoeken.

Ga je eerst naar het hoofdgebouw, dat in de huidige vorm vooral uit de 18e eeuw stamt maar al eeuwen eerder was ontstaan, kijk dan meteen na binnenkomst even rond in de centrale hal. Daar is onder andere de kwartierenstaat van de Familie van Ittersum te zien met de wapenschilden die van generatie naar generatie overgaan en daarbij soms van vorm veranderen.

In de kelder is een verzameling stenen en fossielen afkomstig uit de omgeving te zien. Onder andere Romeinse munten geven aan dat er al lang geleden bewoning in deze contreien was. In de opkamer, aan de linkerzijde te bereiken, is een collectie zakhorloges en zilveren voorwerpen te zien. Een staand horloge, hoewel een beetje een contrast met de rest van de voorwerpen, is in deze kamer ook interessant.

Ga via de trap naar boven en bekijk ondertussen zeker de schilderijen die hier aan de wand hangen. Het zijn stadsgezichten maar ook zeer landelijke tafereeltjes die vandaag de dag nog steeds precies zo in de omgeving te zien zijn. Aan de achterzijde is de Achterkamer te vinden waar het een beetje een ratjetoe is van tentoongestelde voorwerpen. Zo is hier een maquette te zien van Rijssen meer dan 100 jaar geleden, maar ook brieven uit kamp Westerbork en herinneringen aan de tabaksindustrie. Niet iets om lang te blijven hangen. De volgende ruimte, aan de andere kant van het trappenhuis dus je moet even een stuk naar beneden en weer naar boven, is de Pauwenkamer. Deze stijlkamer is zeker de moeite waard en geeft ook een goede indruk van de kleding van de adel in de 18e eeuw.

Langs de Gangkamer, waar wisselende exposities te zien zijn, kom je in de Trappenkamer waar de klederdracht van Rijssen te zien is. Tot vrij recent werd deze dracht in Rijssen gewoon gedragen. Zoals bijvoorbeeld ook in Zwolle nog incidenteel iemand in klederdracht is te zien, met name als er daar stoffenmarkt is. Behalve de kleding is in deze ruimte de linnenkast met het strak opgerolde linnengoed ook erg mooi.

Via de trap naar boven kom je op de zolder die geheel gewijd is aan wassen, strijken, mangelen en verstellen. Met name de zeer grote hoeveelheid strijkijzers is bijzonder. Het is aardig op te zien op welke verschillende wijzen strijkijzers in de loop van de tijd werden verwarmd, tot aan letterlijk levensgevaarlijke exemplaren toe. De ruimte is buitengewoon aardig vormgegeven en er is ook mooie toelichting op de diverse onderdelen zodat je niet helemaal verloren rondloopt.

Ben je uitgekeken in het hoofdgebouw, dan is in het bijgebouw op de onderste verdieping nog een ruimte waarin de industriële geschiedenis van Rijssen wordt getoond. Het concentreert zich op turfsteken, de baksteenindustrie en het maken van jute-producten. De baksteenindustrie floreerde in de 19e eeuw in de omgeving van Rijssen en de leemkuilen zijn daar nog steeds een overblijfsel van.

Ook in die tijd was de textielindustrie, en met name de fabricage van jutezakken, een belangrijke werkgever in Rijssen. Inmiddels is van beide industrietakken niets meer over. Nog steeds is Rijssen wel een plaats van bezige mensen; aan de noordzijde van Rijssen strekt zich een heel groot industriegebied uit.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

De zolder van de havezate bevat het meest bijzondere onderdeel van de collectie; alles draait hier rondom wassen, strijken en mangelen. Je ziet het hoogstzelden in een museum. Het wordt in een fraai vormgegeven ruimte ten toon gesteld.

Kinderen kunnen zich in dit museum verkleden en daarna gaan rondlopen. Of ze het super-interessant vinden is zeer de vraag. Zeker kinderen in de basisschoolleeftijd zullen het Internationaal Brandweermuseum waar je zelf een brandje mag blussen veel leuker vinden.

Laat maar zitten

Tja, de maquette van het stadscentrum van Rijssen aan het begin van de 20e eeuw zal niet veel mensen bekoren. Eigenlijk zou een maquette die verder teruggaat in de tijd, waarin Rijssen nog maar net een stad was met gracht er omheen, aardiger zijn. Ook verder is het soms een beetje rommelig met voorwerpen, zoals bijvoorbeeld oude reisboekjes met informatie over rondreizen in Marokko die zonder context opeens in een vitrine liggen.

Handige tips

Op het terrein is ook het Internationaal Brandweermuseum gevestigd. Iets totaal anders, maar ook een bezoek waard. Voor kinderen is dit museum een stuk interessanter dan de havezate omdat er leuke interactieve onderdelen in dat museum zijn te vinden, het is dus zeker niet alleen maar “kijken”.

De musea worden gerund door vrijwilligers die maar al te graag vertellen over wat er allemaal te zien is. Je kunt een rondleiding krijgen, maar ook voor een losse vraag kun je bij hen terecht. Ga je op het terras zitten dan kun je ook nog heel wat te weten komen over hedendaags Rijssen zoals alle verschillende kerkgenootschappen, de afsplitsingen vanwege soms maar één geloofsartikel of een predikant die met een deel van zijn kudde een nieuwe kerk begint…je zult het niet elke dag horen.

Kritische noot

In dit museum schiet je van de archeologie en de Romeinse tijd moeiteloos naar de 19e en 20e eeuw. Terwijl Rijssen in 1243 stadsrechten heeft gekregen en het oude ronde straatpatroon doet vermoeden dat er tussentijds toch het nodige is gebeurd. Het is een wel heel groot gat en het is jammer dat er van de tussenliggende eeuwen niet meer is te zien of te weten te komen.

Verder ontbreekt het nogal eens aan tekstbordjes of andere kleine verklarende teksten. Daardoor loop je een beetje verloren rond en mis je soms spannende details. Met een rondleiding krijg je natuurlijk wel genoeg aanvullende informatie en is er ook een mogelijkheid om vragen te stellen.

Prijs

De entree voor volwassenen van Euro 6,50 geeft ook toegang tot het Internationaal Brandweermuseum. Met een Museumkaart heb je gratis toegang, als donateur ook, en

Lengte bezoek

Het Rijssens Museum is een bezoek van één tot een paar uur waard. Samen met het Internationaal Brandweermuseum, een wandeling door het omliggende park en een bezoek aan het centrum van Rijssen kun je er een leuk dagdeel van maken.

Goed om verder te weten

Let er vooral op dat musea, dus ook het Rijssens Museum, in Rijssen op zondag gesloten zijn. En niet alleen de musea. Het geeft direct aan in welk gebied je terecht bent gekomen.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Bij de musea is koffie en thee met wat lekkers te krijgen. De prijzen zijn hier zeer schappelijk.

Praktische info/openingstijden

Opening is dinsdag-vrijdag van 10:00 – 17:00, zaterdag vanaf 13:00. In juli/augustus is het museum ook op zaterdag vanaf 10:00 open. Op maandag én zondag is het museum gesloten! Dat geldt ook voor christelijke feestdagen en Oud/Nieuw.

Kijk voor actuele prijzen en openingstijden van het Rijssens Museum voor de zekerheid altijd even op de website.

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 12 augustus 2020