De Romeinse Katakomben zijn in Valkenburg te vinden, wellicht het meest toeristische dorp van heel Zuid-Limburg. De Katakomben zijn een getrouwe kopie van de Katakomben in Rome. Voor het geval dat je denkt; katakomben, katakomben…wat waren dat ook alweer? Wel in Rome en omgeving werden in de vroeg christelijke tijd grafkamers uitgehakt waarin vervolgens burgers maar ook vooraanstaande Romeinen werden begraven.
In Valkenburg is in het begin van de 20e eeuw een replica gemaakt van de Romeinse katakomben. In 1910 zwaaiden de deuren open en sindsdien hebben heel, heel veel toeristen zich vergaapt aan dit ondergrondse gangenstelsel met graven links en rechts. Tegenwoordig kunnen we natuurlijk ook digitaal heel veel bekijken, maar in de jaren 50-60 van de vorige eeuw was een bezoek aan deze Katakomben een compleet uitje.
Onder leiding van een gids is het geheel te bezoeken en in een uurtje ben je een heel wat wijzer over een stukje Romeinse geschiedenis. En ook vandaag de dag kun je je hier nog steeds verwonderen.
Locatie/bereikbaarheid
De Romeinse Katakomben liggen aan de westkant van Valkenburg, een kleine wandeling van enkele honderden meters vanuit het centrum. Er is geen parkeergelegenheid voor de deur, maar wel vlakbij waarbij je dan nog een klein wandelingetje in de buitenlucht maakt voordat je de grotten induikt.
Plenkertstraat 55
6301 GL Valkenburg aan de Geul
https://www.katakomben.nl/
Geschikt voor
Het uitje is zeker geschikt voor volwassenen. Hele kleine kinderen hebben hier eigenlijk niks aan omdat het verhaal langs ze heen zal glijden en de Katakomben bepaald geen achtbaan of zwembad zijn. Voor wat grotere kinderen, vanaf een jaar of 8, kan het een bijzondere ervaring worden om een uur in het schemerlicht van kaarsen rond te dwalen. Er zullen er ook genoeg zijn die het allemaal veel te lang vinden duren, dus check wel even of er een goede match is tussen dit uitje en jouw kind(eren).
Oordeel
Hoewel het een uitgelezen plek is om zoiets te maken, blijft het toch een beetje gek, Romeinse Katakomben die zijn nagebouwd in het Nederlandse Valkenburg. Je moet er een beetje voor open staan en enige kennis van het christelijk geloof is zeker niet weg om het verhaal nog beter te snappen.
Wat ga je doen?
De Romeinse Katakomben, de naam zegt het al, zijn te vinden in Rome. De originele dan. In Valkenburg heeft een dikke honderd jaar geleden Jan Diepen, een telg uit een familie die rijk geworden was in de textiel, een replica laten maken in de mergelgroeven van Valkenburg. Deze familie bezat hier al een buitenhuis en landgoed, en onder de grond kon Jan zijn gang gaan. De familie vond het maar zo-zo. Ondertussen zijn de textielfabrieken allemaal verdwenen maar de Katakomben zijn er nog steeds. Het buitenhuis van de familie overigens ook; als je vanaf de Romeinse Katakomben naar het centrum van Valkenburg loopt kom je er vanzelf langs: Villa Alpha.
Het is niet mogelijk op je eentje rond te lopen in de Katakomben dus het is soms even wachten tot de volgende rondleiding begint. Die gaat overigens erg aardig van start met het onvermijdelijke introductiepraatje, maar bij de ingang krijgt ook iedereen een brandende kaars. Het draagt zeker bij aan de sfeer die in de Katakomben hangt.
De niet heel lange wandeling gaat vervolgens door verschillende ruimtes die nauwkeurig zijn nagemaakt onder leiding van architect Pierre Cuypers. Deze architect is het meest bekend van het Centraal station en het Rijksmuseum in Amsterdam, maar heeft ook vele kerken op zijn naam staan. Dit nabouwen van de Katakomben was dus wel een heel andere activiteit, hoewel ook hier wel weer een overduidelijke link het met katholieke geloof is te zien.
In de ruimtes zijn zoals gezegd nissen uitgehakt waar in Rome de doden in werden gelegd. In Valkenburg is overigens nooit iemand echt op deze manier begraven. Daarnaast zijn er op diverse plaatsen fraaie schilderingen, marmeren wanden met inscripties en beelden te zien. In een uur tijd ga je op deze wijze niet alleen zo’n 2000 jaar terug in de tijd, maar ben je voor je gevoel ook zo’n 2000 km van huis.
Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk
Op weg van Valkenburg centrum naar de Romeinse Katakomben, of andersom, passeer je de vuursteenmijn. Het is geen mijn waar je in kunt, hij ligt geheel langs de Plenkertstraat en is vanaf daar te zien. De balustrade van 53 meter geeft maar liefst 5000 jaar geschiedenis weer en het is de moeite waard hier even de pas in te houden. De achtergrond van deze mijn is best indrukwekkend, maar voor de meesten zal een relatief korte stop meer dan genoeg zijn. Gecombineerd met de Romeinse Katakomben is dat dus mooi meegenomen.
Laat maar zitten
Omdat het een vaste route is onder leiding van een gids is er niet veel te kiezen om te laten zitten. Toch zijn er wel ruimtes die je feitelijk snel gezien hebt. Met een goede gids en bijbehorend verhaal wordt het dan toch nog een aardig moment. Overigens is het goed te beseffen dat in vroeger tijd deze Katakomben op zichzelf een daguitje waren, dus je kunt wel nagaan hoeveel ongeduldiger we in de loop van de tijd zijn geworden.
Handige tips
Het is behoorlijk fris in de grotten waar de Katakomben zijn gemaakt, zo’n 11-12 graden. Zeker bij een warme dag lijkt dat lekker, maar omdat je een dik uur binnen bent wordt het echt onaangenaam. Je kunt zelf iets warms meenemen of bij de receptie een bodywarmer krijgen, dat is een mooie service.
Op de website kun je al een voorproefje zien van wat je in het gangenstelsel allemaal te wachten staat. Twijfel je dus of het wel zo’n geschikt uitje voor je is, check dan even de foto’s daar.
Kritische noot
Heb je niks met geschiedenis, hou je niet van een verhaal over de begintijd van het Christendom of heb je er gewoon een hekel aan om achter een gids aan te hobbelen, sla dit museum dan maar over. Ook als je er wel voor open staat, kun je best eens in bepaalde ruimten het gevoel hebben van “Waar sta ik hier nu eigenlijk naar te kijken”. Het zijn immers maar uitgehakte ruimten om doden te begraven en sommige ruimtes zijn nauwelijks meer dan dat.
Prijs
Volwassenen betalen Euro 12,50 en kinderen van 4 tot en met 11 jaar Euro 7,-. Kinderen tot en met 3 jaar zijn gratis, maar of deze ervan zullen genieten is maar zeer de vraag. De Museumkaart is geldig. Heb je die niet, maar wel een CJP, dan je ook korting waar je nog geen ijsje van kan kopen, maar alles is meegenomen moet je maar denken. Voor privé-rondleidingen, ook voor grotere groepen, gelden speciale prijzen.
Lengte bezoek
De Katakomben zijn alleen met een gids te bezoeken en de rondleiding duurt een dik uur. Let wel even op de starttijden, anders moet je misschien erg lang wachten tot de rondleiding begint.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Horeca en overnachtingsmogelijkheden biedt Valkenburg genoeg, maar in de Romeinse Katakomben is geen horeca en overnachten, als je er al over zou denken, is in de Katakomben ook echt niet de bedoeling.
Praktische info/openingstijden
Het museum is dinsdag t/m zondag tussen 10.30-17.30 uur geopend behalve op 25 december, 1 januari en tijdens de carnavalsdagen, we zijn hier immers in het Limburgse land.
Rondleidingen starten om 11:00, 13:00 en 15:00.
Kijk voor actuele prijzen en tijden altijd even op de website.
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 3 april 2020