Singer Laren – Laren

Museum Singer Laren is een kunstmuseum in het centrum van Laren. Het heeft een bescheiden omvang maar er worden jaarlijks meerdere tentoonstellingen georganiseerd met uiteenlopende thema’s. Naast het museum is in het complex ook de oude villa van de familie Singer te vinden waar werk van William Singer is te zien en een theaterzaal. Tevens omvat het complex een door Piet Oudolf ontworpen beeldentuin.

Locatie/bereikbaarheid

Het Museum Singer Laren is gevestigd in het centrum van Laren en via de A1, die langs Laren loopt, eenvoudig te bereiken. Parkeren kan op een parkeerterrein vlakbij het museum.

Oude Drift 1
1251 BS Laren
https://www.singerlaren.nl/

Geschikt voor

Singer Laren is in alles een museum zoals je het in de klassieke vorm verwacht en het publiek is daarvan niet uitgezonderd. Verwacht hier dus geen hippe multidimensionale installaties en opgroeiende kinderen hebben hier zeer weinig te zoeken. Voor het museumpubliek met (beginnend) grijzende haren is het een bezoek waard.

Oordeel

Het museum heeft een eigen vaste collectie en regelmatig aansprekende tentoonstellingen. Die zijn uiteenlopend van aard en daardoor is het wel wijs eerst te kijken wat er op het menu staat alvorens naar dit museum af te reizen. Verder krijgen de objecten in dit toch niet heel grote museum letterlijk de ruimte. Dat ze zich in kwantiteit zo weten te beheersen is te prijzen.

Wat ga je doen?

Singer Laren is een museum met een vaste collectie die is opgebouwd door het echtpaar Anna en William Singer. De villa genaamd “De wilde Zwanen”, die nog steeds het middelpunt vormt van het complex, werd gebouwd in 1911. In 1953 werden aan weerszijden een museum en concertzaal aangebouwd. Inmiddels is het museum wederom verbouwd en wordt een vleugel aangebouwd. De vaste collectie omvat zo’n 3000 werken van onder andere William Singer zelf, maar ook Albert Neuhuys, Eddy Roos Auguste Robin en Jan Sluijters.

De werken van William Singer zijn te zien in de oude villa waar je vrij doorheen kunt wandelen. Het is tevens een horecaruimte waardoor je er al koffie drinkend zicht op hebt. De meeste zalen in het museumgedeelte zijn bestemd voor tentoonstellingen die uiteenlopend van aard zijn. Zo zijn er de afgelopen jaren tentoonstellingen geweest van modernisten, de laatste impressionisten, Duitse expressionisten en geschilderde tuinen. Ook voor een tentoonstelling met de intrigerende titel “De ontdekking van het heden” schrikken ze hier niet terug.

Na een rondje in het museum staat de beeldentuin op het programma. De tuin is ontworpen door Piet Oudolf en de beelden hebben de verbinding tussen cultuur en natuur als thema. Blikvanger zijn de reuzen bramen van Maria Roosen, bijzonder is een boomtafel van Famke van Wijk. De tuin wordt bewaakt door twee schapen die als geharnaste ridders zijn afgebeeld. Het is een verwijzing naar de trieste diefstal van beelden in 2007, waaronder een afgietsel van De Denker van Rodin. Bij geschikt weer kun je op het terras bij deze tuin genieten van wat eten en drinken.

Handige tips

Beslist iets om niet over te slaan bij een bezoek aan dit museum is de gratis toegankelijke beeldentuin.

Naast het museumgedeelte omvat dit complex ook een theaterzaal, dus om er een compleet uitje van te maken kun je een bezoek aan het museum combineren met een hapje eten en een theatervoorstelling.

Kritische noot

Het Singer Museum is geen heel groot museum en een flink deel van de beschikbare ruimte wordt gebruikt voor tentoonstellingen. Die hoeven natuurlijk niet aan te spreken, dus een beetje goede timing voor een bezoek aan dit museum is wel verstandig.

Prijs

Voor volwassenen bedraagt de entreeprijs een stevige Euro 17,-. De meeste bezoekers zullen met de Museumkaart gratis doorlopen en ook houders van diverse andere kaarten kunnen datzelfde doen. Jongeren krijgen korting en tot en met 12 jaar is de entree tot slot ook gratis.

Lengte bezoek

Het museum is niet heel groot en met een halfuur tot, bij intense belangstelling, een uur heb je zeker een mooi rondje hier gemaakt. De horeca is hier van bovengemiddeld aangenaam niveau en daardoor kun je er beslist nog een behoorlijke tijdspanne aan toevoegen.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Singer Laren heeft een beeldentuin waar je bij goed weer ook op het buitenterras kunt neerstrijken en dat is beslist een aanrader. Bij minder goed weer is het binnen ook goed toeven.

Praktische info/openingstijden

Het museum is te bezoeken van dinsdag tot en met zondag. Om 10:00 zwaaien de deuren open en om 17:30 weer te sluiten. De beeldentuin en de horeca is nog een halfuurtje langer te bezoeken.

Meer…

Nog meer musea bezoeken? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 14 september 2021