In het Sint-Jansmuseum de Bouwloods is een tentoonstelling van de bouw en vooral restauratiewerkzaamheden van de Sint-Jan te zien. Meest interessante zijn de originele onderdelen die van het dak van de Sint-Jan afkomstig zijn en zijn vervangen door nieuw exemplaren. Het vele zandsteen is in de loop der jaren zo aangetast dat soms nog maar nauwelijks is te zien wat het ooit geweest moet zijn.
Locatie/bereikbaarheid
Het Sint-Jansmuseum de Bouwloods is vlak naast de Sint-Janskathedraal te vinden. Vanaf de Parade gezien is het precies aan de andere kant. Indien de Sint-Jan is geopend is de eenvoudigste route dwars door de Sint Jan heen: vanaf de entree aan de zijde van de Parade recht oversteken, langs het altaar, en aan de andere kant de Sint-Jan weer verlaten. De bouwloods ligt dan meteen aan de linkerzijde. Om de Sint-Jan heen is niet veel langer, maar je hebt dan het gevoel dat je een terras oploopt. Gewoon negeren en doorlopen richting de tuin die aan de zijkant van de Sint-Jan ligt. Vlak ervoor aan de linkerzijde staat het museum.
Parkeren kan in de parkeergarage Sint-Jan en vanaf het treinstation is het maar enkele minuten lopen.
Torenstraat 16
5211 KK ‘s-Hertogenbosch
https://www.sint-jansmuseum.nl/
Geschikt voor
De Sint-Janskathedraal is een katholieke kerk vol pracht en praal waar je moeiteloos kinderen naar binnen kunt slepen. Zelfs tieners en jongvolwassenen kunnen hier meer dan een splitsecond vertoeven zonder het “death by boredom” syndroom te beleven. Het bijbehorende museum is echter een heel ander verhaal. Is je haar net zo grijs als de in de hier tentoongestelde beelden, dan zit je aardig goed. Maar veel jonger dan dat moet het echt niet worden.
Oordeel
Al met al is de bouwloods een heel aardige aanvulling op een bezoek aan de Sint-Jan. Vooral het feit dat je de beelden die op het dak van de St. Jan te vinden zijn hier van dichtbij kunt bekijken is wel van waarde. Toch, de algehele vormgeving van het gebouw en de opstelling van alle objecten is eigenlijk meer iets om een traantje voor weg te pinken. En niet van geluk. Al met al een magere 7.
Wat ga je doen?
Op de begane grond start je met een presentatie van de bouw en vooral uitbouw van de Sint-Jan. Het aantal uitbreidingen is ronduit verbazingwekkend en vooral de veranderende stijl valt op; van tamelijk ingetogen tot een uitbundigheid die zelfs voor katholieke begrippen aanzienlijk fors is. In het midden van de ruimte staat een zeker niet onverdienstelijke maquette.
Wandel je op de begane grond door naar achteren, dan kom je vanzelf in de beelden terecht die ook de rest van het museum domineren. Nogal wat beelden zijn behoorlijk gehavend wat wel bijdraagt aan de charme van het geheel. Ook oude waterspuwers, afkomstig van de Sint-Jan waarbij deze exemplaren zijn vervangen door nieuwe, zijn hier te zien.
Op de bovenverdieping zet zich dat voort. Veel beeldhouwwerk dat tijdens een van de talloze restauraties van de Sint-Jan is vervangen is hier te zien. Een van de aardigste series zijn de luchtboogbeelden uit de late vijftiende eeuw. Dit zijn namelijk afbeeldingen van mensen, dieren en monsters die nergens anders op een kerkgebouw zijn te vinden. In dezelfde lijn is op de huidige Sint-Jan vanaf de Parade, een beeldje te zien van een engel met een mobiele telefoon. Die nog daadwerkelijk gebeld kan worden ook.
In de museumwinkel zijn overigens een aantal verschillende luchtboogbeeldjes te koop. Thuis op de vensterbank slaan ze waarschijnlijk als een tang op een varken, maar in dit museum ziet het er helemaal niet onaardig uit. Een Sint-Jan balpen is wellicht het meest sullige cadeau dat hier wordt aangeboden, maar na thuiskomst wel het meest bruikbare.
Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk
Als je dan toch in ‘s-Hertogenbosch bent, ga dan ook helemaal los hier ook. Laat je billen zakken in een boot die over de Binnendieze vaart, ga naar het Noordbrabants Museum en/of het Design Museum. Dat laatste heeft meer pretenties dan vierkante meters en kan je op vele manieren verbazen. Een van de meer spannende musea om te bezoeken daarom, maar het eindresultaat is bepaald geen gegeven.
Laat maar zitten
Mocht je een beetje krap in de tijd zitten, dan kun je beter de Sint-Janskathedraal bezoeken dan dit Sint-Jansmuseum.
Handige tips
Bekijk eerst de Sint-Janskathedraal goed van buiten en dan met name het dak en de ornamenten aldaar. Dan is meteen duidelijk wat er in het Sint-Jansmuseum – de bouwloods te zien is. Bovendien zal je dan veel meer waarderen dat je de beelden die hoog op de Sint-Jan staan hier van dichtbij kunt bekijken.
Kritische noot
Het Sint-Jansmuseum – de bouwloods moet logischerwijs iets weghebben van een bouwloods. Het is echter een niet al te fraai stenen gebouw waarbij de binnenkant niet verder afgewerkt ruw steen is. Doordat veel voorwerpen tegen de wand staan opgesteld werkt dat erg storend. Alleen al een stucadoor even een dagje zijn gang laten gaan zou enorm helpen om de tentoongestelde voorwerpen veel beter tot hun recht te laten komen.
Er is vast over nagedacht, maar het gebouw dringt zich intern nu een beetje op terwijl het feitelijk zo onzichtbaar mogelijk zou moeten zijn. De associatie met “bouwloods” zal sowieso door het gebruikte bouwmateriaal door vrijwel niemand worden gemaakt, eerder zullen voorbijgangers denken aan een garage op de verkeerde plaats…
Prijs
De entree bedraagt 3 euro maar tot en met 12 jaar mogen kinderen gratis doorlopen. Voor groepen is een groepstarief mogelijk en een audiotour kost je 5 euro extra.
Lengte bezoek
Tja, als je geen enkele interesse hebt is het beter helemaal niet binnen te lopen en meteen op een terras neer te strijken. Voor de anderen is een bezoek van een halfuurtje waarschijnlijk ruimschoots voldoende om alles te zien.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
De bouwloods ligt midden in ‘s-Hertogenbosch en horeca en overnachtingsmogelijkheden zijn hier te over. Vanaf de bouwloods gezien is aan de andere kant de andere ka
Praktische info/openingstijden
De deuren zwaaien hier elke dag behalve op maandag om 11:00 open en om uiterlijk 17:00 wordt verwacht dat u weer buiten staat. In de wintertijd, van november tot en met maart zijn de openingstijden echter beperkt tot: 12.30-15.30.
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 23 december 2019