Dit museum omvat speelgoed van de afgelopen honderden jaren tot de tijd van nu. Hoewel er logischerwijs nogal wat kinderen op bezoek komen is het beslist ook geschikt voor ouderen. Speelgoed uit de jaren 50, 60, 70 en 80 van de vorige eeuw roept voor bezoekers van een bepaalde leeftijd natuurlijk voldoende jeugdherinneringen op. Hoewel je voor sommig tentoongesteld speelgoed wel heel oud moet zijn om het uit eigen ervaring te herkennen… Bij elkaar een sympathiek en welgeorganiseerd museum waar je een aangename tijd kunt doorbrengen. Het ligt ook nog eens in de historische binnenstad van Deventer waar nog heel veel meer is te doen.
Locatie/bereikbaarheid
Het Speelgoedmuseum Deventer ligt midden in de oude binnenstad, net achter de Waag op de Brink. Parkeren kan bijvoorbeeld vlakbij in de parkeergarage onder de oude brug over de IJssel. Veel locals parkeren aan de overkant van de IJssel en steken met het pontje over. Met de trein is Deventer prima vanuit letterlijk alle windstreken te bereiken. Daarna is het vanaf het station een kleine tien minuten lopen.
Brink 47
7411 BV Deventer
https://www.speelgoedmuseumdeventer.nl
Geschikt voor
Je zou zeggen; het speelgoedmuseum is er voor kinderen. Toch is het daar niet in het bijzonder geschikt voor. Dit museum zal kinderen ongetwijfeld meer aanspreken dan een museum met schilderijen of beeldhouwkunst, maar omdat het nogal een “kijk” en weinig “doe”-museum is zal de interesse pijlsnel teruglopen. Terwijl ouderen juist bij de aanblik op speelgoed waar ze wellicht zelf nog mee hebben gespeeld juist extra verrast worden.
Oordeel
Dit museum is niet heel groot maar focust gelukkig wel op haar eigen domein. Een tamelijk strikt beleid rondom giften en verwerving van nieuwe objecten zorgt ervoor dat dit museum geen ratjetoe aan speelgoed en aanverwante spullen is geworden. Een gevaar wat gezien de aard van de objecten levensgroot is. Aan de andere kant is het aantal echt heel bijzondere objecten verhoudingsgewijs aan de kleine kant. Alles bij elkaar verdiend dit museum een 7.
Wat ga je doen?
Het Speelgoedmuseum Deventer heeft een collectie van zo’n 13.000 voorwerpen maar ze doen hier gelukkig geen poging alles te laten zien. De ruimtes zijn thematisch ingedeeld wat de objecten onderling niet alleen versterkt maar ook heel veel rust brengt bij het ronddwalen door de verschillende zalen.
Het museum kent geen ingewikkelde indeling of af te leggen parcours. Als je simpelweg de bordjes volgt dan loop je in het ene deel van het museum verdieping na verdieping omhoog, en aan de andere kant precies op dezelfde manier omlaag.
Op de eerste verdieping, meteen nadat je de eerste trap bent opgelopen, kom je in poppenkamer en poppenhuizen terecht. De kamer met poppenhuizen is beslist een hoogtepunt van het museum. Ze stammen uit de periode 1850 tot nu en behalve de “klassieke” designpoppenhuizen zijn hier ook winkeltjes, een schoolklas en een miniatuurcarrousel te zien. Hoe meer je hier kijkt, hoe meer je hier ziet. De naastgelegen kamer met poppen zal veel bezoekers veel minder tot de verbeelding spreken. Hoewel de poppen zijn gemaakt van diverse materialen zijn ze in vitrinekasten zonder al teveel fantasie uitgestald. Terwijl deze zaal zich met gemak leent voor een creatievere indeling, net als dat in de rest van het museum wel goed is gelukt.
Een verdieping hoger kom je in de opticazaal. In deze zaal draait het vooral om de tijd voor de film, dia-apparaat en televisie. Voor kinderen van de Netflix- en Disney-on-demand generatie zal het moeilijk zijn voor te stellen dat ooit een stereoscoop met maar een heel beperkt aantal plaatjes voor veel en lang vermaak kon zorgen. Toch, in de 19e eeuw was optica nog minder ontwikkeld en elektriciteit lang niet wijdverbreid. Tot in de jaren 60 van deze eeuw hebben viewers gebaseerd op dit principe bestaan en nogal wat bezoekers met inmiddels grijze haren zullen deze zeker herkennen uit hun eigen jeugd. Caleidoscopen trekken de aandacht met een sprankelende kleurenpracht. Om de jongere bezoekers aan te zetten zelf actief te worden is het hier mogelijk een tekening te maken, vervolgens via een greenscreen zelf in die tekening rond te lopen, dansen, springen, rennen, wat je maar wilt. Het resultaat valt daarna ook nog eens via e-mail in de digitale brievenbus.
De bovenste verdieping is de speelzolder waar jongere kinderen zich kunnen vermaken met bijvoorbeeld houten speelgoed of tollen. Ook kun je er winkeltje spelen of zelf een voorstelling in het poppentheater geven voor meegenomen vriendjes en vriendinnetjes. Liever iets van de huidige tijd? Daarvoor staan er een paar enorme schermen opgesteld.
Na de speelzolder kom je in de Vervoerzaal terecht. Alle mogelijke manieren waarop mensen zich vervoerden en vervoeren zijn een inspiratiebron geweest voor fabrikanten om speelgoed te fabriceren. Met de klok mee loop je hier door een paar eeuwen geschiedenis. Het start met fraaie, maar vooral ook humoristische exemplaren van wagens en karren uit de tijd net voor de auto werd uitgevonden. De komst van de auto, en de ontwikkeling daarvan, wordt daarna goed in beeld gebracht. Soms maakten autofabrikanten zoals Citroen speelgoed replica’s van echte modellen om toekomstige automobilisten er alvast alvast een beetje warm voor te laten lopen. De zaal vervolgt met nog meer auto’s, maar ook treinen, vliegtuigen en boten. Hier zullen vooral oudere mannen het nodige herkennen, met name de vroeger veel gewilde autootjes van Matchbox en Dinky Toys.
Een verdieping afdalend kom je in een ruimte die in een verzorgingshuis zou leiden tot klittende en zittende bewoners met een kopje koffie voor hun neus. Hier is het de bedoeling dat je in deze playground zelf aan echt spelen slaat en wellicht het leukste speelgoed ontdekt dat je misschien nog niet eerder kende.
Wederom een verdieping naar beneden kom je in de Treinzaal met een grote maquette waar een modelspoorbaan in is aangelegd. Ook deze hobby werd veel uitgeoefend in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw. Opvallend was ook toen al dat het vooral volwassenen waren, en vooral ook van mannelijke kunne, die zich daartoe aangetrokken voelden. Kinderen waren niet meer dan een slap excuus om in de winkel nog meer locomotieven, wagons en rails op te kop te kunnen tikken zonder dat het vrouwelijke thuisfront al te hard ging protesteren. De vitrine tegenover de spoorbaan bevat een aantal bijzonder fraaie exemplaren uit de begintijd van treinen in speelgoed formaat.
Tot slot kom je op de begane grond waar het mogelijk is met behulp van grote hoeveelheden LEGO zelf iets creatiefs te maken. Inmiddels zin gekregen iets te kopen voor jezelf of om cadeau te doen? In het winkeltje hier hebben ze een aantal soorten speelgoed die je elders niet meer ziet, dus grijp je kans.
Handige tips
Deventer heeft een behoorlijk grote historische binnenstad die beslist de moeite waard is. Bovendien staat Deventer bekend om zijn vele evenementen, van Deventer op Stelten tot de Boekenmarkt tot Dickens. Een langer bezoek aan Deventer dan alleen aan het Speelgoedmuseum is daarom echt een aanrader.
Kritische noot
Het voortbestaan van dit museum heeft jarenlang aan een zijden draadje gehangen. In 2019 is dan uiteindelijk politiek de knoop doorgehakt; een structurele subsidie van een ton of 3 zorgt ervoor dat het museum de deuren kan blijven openen. Toch, bedenk wel even dat dat met de huidige bezoekersaantallen van ca. 35.000 per jaar, niet heel weinig toch, neerkomt op bijna 9 euro per persoon. Toch niet gering. Oordeel zelf of het het waard is.
Prijs
Een volwassene betaalt Euro 5,- om naar binnen te mogen. Kinderen van 4 t/m 18 jaar betalen een schappelijke Euro 2,- en ben je nog jonger, dan mag je gratis mee. Belangrijk puntje voor de volwassenen is wellicht dat de Museumkaart hier geldig is, evenals de kaarten van ICOM en Vereniging Rembrandt.
Lengte bezoek
Als je een beetje rustig aan doet dan kun je hier een aangenaam uurtje doorbrengen. Natuurlijk kan wat korter of langer ook maar het zal geen compleet dagdeel worden. Aan de andere kant, dit museum is meer waard dan een verloren kwartiertje.
Goed om verder te weten
Ben je van plan iets te schenken? Dit museum heeft rond de 13.000 objecten en niet verwonderlijk, er wordt regelmatig speelgoed aangeboden. Ze zijn hier, en terecht, echter behoorlijk restrictief. Of hetgeen je aanbiedt in de collectie past en wordt opgenomen is zeker geen uitgemaakte zaak, ook niet als het je lievelingsspeelgoed van vroeger betreft. Even contact met het museum opnemen kan natuurlijk altijd.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Horeca in het museum is zeer beperkt maar je zit hier op de Brink van Deventer en daar barst het tegenwoordig van de eet- en drinkgelegenheden. Ook slapen in Deventer of omgeving is beslist geen probleem.
Praktische info/openingstijden
Het Speelgoedmuseum Deventer is open van woensdag tot en met zondag van 11:00 tot 17:00. In schoolvakanties gaan de deuren ook op dinsdagen open, maar op feestdagen kan het zijn dat de deuren dicht blijven of wat eerder sluiten. Kijk op de website voor actuele openingstijden.
Meer…
Voor een overzicht van andere musea: Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Laatste update: 26 november 2019