Spoorwegmuseum – Utrecht

Museum

Locatie

Maliebaanstation
3581 XW Utrecht
030 – 2318286
Spoorwegmuseum

Introductie

Het spoorwegmuseum in Utrecht is geheel vernieuwd. Het is onderverdeeld in een aantal thema’s: de grote ontdekking, droomreizen, stalen monsters, de werkplaats en de modelspoorzolder. Je vindt er spoor- en tramwegmateriaal van vroeger en nu. Ze hebben een leuke interactieve website met webshop. Het museum is te bereiken via het Maliebaanstation in Utrecht.

Absoluut doen

Ga eens op onderzoek uit bij de diverse collecties. Neem een kijkje in de werkplaats of bezichtig de advertenties in de galerij met oude schilderijen, en posters over hoe het reizen met de trein er destijds uitzag.

Aanraders

Loop op het station onder een oud treinstel door en zie hoe deze grote machine er van de onderkant uitziet. Op het perron staat een eeuwenoud rijtuig dat men gerestaureerd heeft. Je kunt hier eveneens een goed beeld krijgen hoe de gemakken vroeger waren onderweg . Laat je fascineren door de wereldcollectie van trams, rijtuigen en treinen.

Ook leuk

Er is een uitgebreide collectie van een privéverzameling borden, treinstukken, meubelstukken, gereedschappen, verkeersborden en oude olielampen die de moeite van het bekijken waard is.

Laat maar zitten

Er is ook een bibliotheek bestaande uit vele boeken over spoorwegen en treinen, maar om nou te zeggen dat je er daarvoor naartoe zou moeten gaan gaat toch wel een beetje ver.

Geschikt voor…

Het museum is in feite geschikt voor iedereen die iets met treinen heeft, maar voor kinderen in de leeftijd tussen 5 en 16 is het daar eigenlijk het leukste.

Ongeschikt voor…

Voor kinderen die nog geen 5 jaar zijn is er niet veel te beleven. Er zijn voor die categorie geen speelgelegenheden of leuke activiteiten voorzien. Verder is het uiteraard ook niet geschikt voor mensen die een hekel hebben aan treinen.

Tips en trucs

Het is aan te raden om tijdens vakanties met de trein te komen. Elk uur vertrekt er een trein van Utrecht Centraal naar Het Spoorwegmuseum. Er is een mogelijkheid om je aan te melden voor de nieuwsbrief zodat je van alle nieuwtjes omtrent het museum op de hoogte blijft.

Prijs oordeel

Een toegangsprijs van net geen 15 euro is weliswaar aan de hoge kant, maar er is dan ook best veel te zien en te beleven. Meer in ieder geval dan in een gemiddeld museum. Als in het bezit bent van een museumjaarkaart heb je gratis toegang.

Lengte bezoek

Als je hier een halve dag hebt rondgekeken dan ben je er zeker van dat je niets hebt hoeven missen.

Goed om verder te weten

Ga eens kijken op de website voor een van de georganiseerde evenementen. Er zijn bijvoorbeeld mogelijkheden voor een schoolreisje of een kinderfeestje.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In Utrecht zijn er legio mogelijkheden om te overnachten. Ook qua horeca zijn etablissementen in overvloed. In het restaurant “de Remise” is van alles te krijgen: van koffie, thee, fris tot heerlijke broodjes, taart, frietjes en snacks. In het Maliebaanstation wordt koffie, thee en gebak geserveerd.

Praktische info

De openingstijden zijn van dinsdag tot en met zondag van 10:00 uur tot 17:00 uur, maar voor de meest actuele openingsdagen en tijden is het verstandig om meteen even het een en ander te checken op de website.

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 24 juli 2019