Stadsmuseum Steenwijk

Het Stadsmuseum Steenwijk, midden in het centrum van Steenwijk te vinden, geeft een beeld van Steenwijk in langer en korter vervlogen tijden. Met name de industrie zoals de ESKAF fabriek, sigarenindustrie, Monsieur meubelen en Bijkamp zilver komt ruimschoots aan bod. Daarnaast zijn een nagebouwd winkeltje, een historische keuken en oud schooltje te bewonderen. Tot slot wordt in de wisselende tentoonstelling elke keer een bepaald aspect van Steenwijk extra voor het voetlicht gebracht.

Locatie/bereikbaarheid

Het Stadsmuseum Steenwijk is te vinden op de Markt, helemaal in het centrum van Steenwijk. Steenwijk ligt aan de spoorlijn Zwolle – Leeuwarden en ook de A32 die deze twee plaatsen verbindt. Vanaf het station is het tussen de 5 en 10 minuten lopen naar de Markt. Parkeren op de Markt zelf is niet meer de bedoeling, maar vlakbij parkeren is geen groot probleem.

Markt 64
8331 HK Steenwijk
https://www.stadsmuseumsteenwijk.nl

Geschikt voor

Hoewel er niet veel schijnen te komen, is dit museum bij uitstek geschikt voor autochtone inwoners van Steenwijk. Zij zullen het meest herkennen, zeker als de leeftijd 50+ is. Voor buitenstaanders is het uiteindelijk een aardig museum dat een indruk geeft van Steenwijk in vroeger tijden.

Oordeel

Een van de schattige dingen hier is dat het nagebouwde kruidenierswinkeltje ook echt wordt gebruikt om tickets te verkopen en informatie te verschaffen aan bezoekers. De ligging aan de Markt zorgt ervoor dat je vanuit het museum een mooi zicht hebt op de Markt, mooi meegenomen.

Wat ga je doen?

Het museumbezoek begint al bij de voordeur waar je zomaar tegen enige voorwerpen van de vroegere brandwacht van Steenwijk kunt aanlopen en in de gang een expositie van ESKAF aardewerk. Daarna wordt je waarschijnlijk door een vrijwilliger eerst naar een nagebouwd winkeltje uit vroeger tijd geleid waarin formaliteiten als betalen of het scannen van een museumkaart worden afgehandeld. Als je hier dan toch bent is het zeker de moeite dit winkeltje goed te bekijken en loop je een beetje door dan kom je in een kleine keuken uit grootmoeders tijd. Of, afhankelijk van je leeftijd, uit je moeders tijd. Of, helemaal schokkend, uit je eigen tijd.

Verder zijn in dit museum producten te zien van Steenwijker fabrikanten uit vroeger tijd; de al genoemde aardewerkfabrikant ESKAF (Eerste Steenwijker Kunst Aardewerk Fabriek), poppen van Wildebras, meubelen van Monsieur, Bijkamp zilver en producten van de Steenwijker tabaksindustrie, met name de productie van sigaren. We praten hier dan wel over inmiddels behoorlijk langer vervlogen tijden; de ESKAF fabriek heeft bestaan van 1919 tot 1927 (dus slechts 8 jaar, maar met toch een bijzondere productie in die korte tijd), de fabriek waar de Wildebras poppen werden gemaakt is in 1976 tot op de grond afgebrand en nimmer meer opgebouwd. Ook Bijkamp en Monsieur hebben in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw voorgoed hun deuren gesloten.

Daarnaast is er in het Stadsmuseum Steenwijk letterlijk ruimte ingeruimd voor de historie van Steenwijk als vestingstad. Een gedeelte van de vestingwallen is vandaag de dag weer te bewandelen en nog steeds is op de plattegrond van het hedendaagse Steenwijk te zien hoe vroeger de complete omwalling eruit heeft gezien. Ook het stratenplan is ten opzichte van honderden jaren geleden nog vrijwel intact gebleven. Voor buitenstaanders, die niet zo bekend zijn met de recente historie van Steenwijk, is dit wellicht het meest interessante deel.

In de 13e eeuw kreeg Steenwijk stadsrechten en nadien werden wallen opgeworpen en grachten gegraven om de stad te beschermen en een steunpunt te creëren voor de bisschop alhier. Tijdens de Tachtigjarige oorlog, die niet alleen in het westen van het land woedde maar ook hier tot veel militair vertoon en geweld leidde, was de vesting op zijn hoogtepunt. Daarna is Steenwijk nog lang garnizoensstad gebleven met drie kazernes in de directe omgeving. De voormalige Johan van den Korputkazerne aan de zuidoostzijde van Steenwijk is er daar een van.

Een wisselende tentoonstelling, uiteraard ook weer met een link naar Steenwijk, besluit dit museum. Zo is er bijvoorbeeld een tentoonstelling met nog meer werk van ESKAF te zien (geweest), de aardewerkfabriek die lang geleden in Steenwijk stond. En, van een geheel andere orde, een tentoonstelling rondom Kees Kist, de meest beroemde en succesvolle voetballer die Steenwijk ooit heeft voortgebracht. Onder andere heeft hij ooit de gouden schoen gewonnen en als voetballer bij SC Heerenveen, AZ’67, Oranje en Paris Saint Germain heeft hij heel wat treffers gemaakt.

Handige tips

Dit museum ligt aan de Markt van Steenwijk en dus midden in het centrum. Als je hier dan toch bent dan is een uitgebreider bezoek aan Steenwijk geen slecht idee. Villa Rams Woerthe is een absolute aanrader. In die villa is ook het Museum Hildo Krop gevestigd, een zeer productief beeldhouwer.

Vind je wandelen leuk? Dan is een wandeling over de stadswallen van ongeveer 2 kilometer of een wat grotere wandeling waarbij je ook het buitengebied aandoet een aanrader.

Kritische noot

Dit museum leidt aan hetzelfde euvel als veel soortgenoten. Het motto van dit type musea lijkt te zijn “We hebben spullen en we laten ze zien”. Natuurlijk kent Steenwijk talloze facetten, maar in dit museum word je dus ook weer gepingpongd tussen de meest uiteenlopende voorwerpen en vormen waarin deze worden gepresenteerd. Helaas is meer niet altijd beter, en meer diversiteit ook niet. Het zou mooier zijn als het zich wat meer concentreert op een paar hoofdthema’s waarin Steenwijk zich echt onderscheidt. Zoals bijvoorbeeld de enorme strijd die om deze vestingstad in de loop der eeuwen is gevoerd en die toch weinig bekend is bij het grote publiek. De rest kan dan worden gepresenteerd in wisselende tentoonstellingen. Een voorbeeld daarvan is het schooltje, waar je in de gang op de 1e verdieping over struikelt. Het staat er verloren bij, terwijl onderwijs in deze agrarische omgeving met opkomende industrie toch best een interessant thema kan zijn voor een leuke tentoonstelling. Waarmee tegelijkertijd lokaal Steenwijk naar binnen wordt gelokt.

Voor niet-Steenwijkers zou enige extra informatie over wat allemaal tentoon is gesteld geen gekke zaak zijn. Zo denkt een gemiddelde bezoeker op de eerste verdieping bij het zien van een kast vol met poppen vast eerder aan Intertoys dan aan de fabriek die hier ooit heeft gestaan en deze poppen produceerde.

Prijs

Volwassenen betalen hier Euro 5,-, kinderen mogen voor een vriendenprijs van Euro 1,50 en echte Vrienden van het Stadsmuseum Steenwijk en mensen die een museumkaart in hun zak hebben zitten kunnen gratis naar binnen.

Lengte bezoek

Alles bij elkaar is het museum goed voor een helemaal niet onaardig half uur tot uur, afhankelijk van je belangstelling en leeftijd van het gezelschap waarin je verkeert.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is er in het museum niet, maar op letterlijk een steenworp afstand, en dan hoef je nog niet eens hard te gooien, zijn op de markt een aantal horecagelegenheden te vinden. Ook overnachten in Steenwijk, mocht dat gewenst zijn, is geen probleem.

Praktische info/openingstijden

Het museum is open van dinsdag tot zaterdag van 13:30 tot 16:30. Op afspraak zijn rondleidingen mogelijk.

Meer…

Voor een overzicht van andere musea: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Laatste update: 1 oktober 2019