Stedelijk Museum Kampen

Het Stedelijk Museum Kampen is gevestigd in het oude gemeentehuis en Oude Raadhuis dat stamt uit 1350. Het museum heeft de vaste collectie gegroepeerd rondom Water, Huis van Oranje, Religie en Rechtspraak. Dankzij het water is Kampen via levendige handel met andere Hanzesteden een rijke stad geworden. Het Huis van Oranje hebben ze hier altijd een warm hart toegedragen en Religie heeft in Kampen altijd een grote rol gespeeld. Niet voor niets is de Theologische Universiteit nog steeds prominent in de stad aanwezig. Tot slot is in het Oude Raadhuis de Schepenkamer te bewonderen, het hoogtepunt van het museum en eeuwenlang plek van rechtspraak.

Naast de vaste collectie is op de begane grond ruimte voor tijdelijke exposities en ook de iets verderop gelegen oude synagoge wordt daarvoor gebruikt.

Locatie/bereikbaarheid

Het Stedelijk Museum Kampen ligt letterlijk middenin het hart van Kampen:
Oudestraat 133
8261 CK Kampen
https://www.stedelijkmuseumkampen.nl/

Er is een nevenlocatie in de voormalige synagoge aan de IJssel, die als een verlengstuk van de wisselende tentoonstellingen van het museum wordt gebruikt:

IJsselkade 33
8261 AC Kampen

Tot in 2018 werd ook de Koornmarktspoort gebruikt voor tentoonstellingen. Dat is vanwege de staat van het gebouw op dit moment niet meer mogelijk.

Geschikt voor

Tja, dit soort musea trekken vanzelf de bekende grijze golf. Met kinderen is het zaak het tempo niet al te zeer te laten zakken, anders zal het gemopper niet van de lucht zijn. Het is bepaald gen interactief “doe” museum, hoewel er bij de kassa wel een Kindermultimediatour is te verkrijgen met leuke stukjes film over historische onderwerpen. Ongetwijfeld zullen Kampenaren van alle leeftijden hier wel eens binnen zijn gelopen, maar het is dus ook voor mensen van buiten Kampen zeker interessant.

Oordeel

Alles bij elkaar is dit, precies wat de naam van het museum ook aangeeft, een echt een stadsmuseum. Toch kun je als buitenstaander eenvoudiger meegaan in de lange en interessante historie van deze toch ook vandaag de dag nog niet grote stad. Alles bij elkaar een leuke 7,5.

Wat ga je doen?

Het Stedelijk Museum Kampen heeft zijn vaste collectie gegroepeerd rondom vier hoofdonderwerpen; water, religie, rechtspraak en huis van oranje.

Begin je, zoals wordt getipt bij binnenkomst, op de tweede etage, dan word je ondergedompeld in de rijke geschiedenis van stad Kampen aan het water. Een alleraardigste animatie leid je door acht eeuwen geschiedenis waarbij de opkomst en ondergang van de plaatselijke visserij niet wordt vergeten. Kampen was ook een Hanzestad waarbij druk handel werd gedreven met andere Hanzesteden in de omliggende landen. Kleine replica’s van de daarvoor gebruikte schepen worden hier aan de wand getoond. De neergang van de handel en de komst van de Afsluitdijk zorgden ervoor dat Kampen op een andere manier zijn geld moest gaan verdienen en een aantal producten die sommigen nog zullen herkennen zijn uitgestald. Vandaag de dag zijn de meeste bedrijven verdwenen, van bijvoorbeeld alle sigarenfabrieken die Kampen rijk was is alleen De Olifant iets verderop nog in het centrum te vinden.

In de kamer naast de grote open ruimte die je nu hebt gezien is door het waterschap een dappere poging gedaan een interessant stukje expositie in te richten. De meningen hierover zijn op zijn zachts gezegd verdeeld.

Via de trap naar beneden kom je op de verdieping waar in één kamer het Huis van Oranje is te vinden. Kampen staat bekend als nogal koningshuisgezind en dat komt hier zeker tot zijn recht. Bijzonder is dat de portretten van de Oranjes letterlijk ten voeten uit zijn geschilderd; van top tot teen. Sinds 2015 hangt ook onze huidige koning Willem-Alexander in de galerij met een tamelijk modern en vrij los geschilderd portret wat een mooi contrast geeft ten opzichte van de reeks oude portretten.

De zalen ernaast zoomen in op religie. Als je al een rondje hebt gelopen in Kampen zijn de talloze kerken, bepaald niet van bescheiden formaat, vast opgevallen. Ooit was Kampen een katholieke stad met kerken en kloosters in de oude binnenstad. Met de reformatie en de bijbehorende beeldenstorm werden deze kerken van het grootste deel van hun inboedel ontdaan en ook in de huidige tijd ogen de kerken, zoals bijvoorbeeld de Buitenkerk die inmiddels weer katholiek is, nog steeds erg “kaal”. Ook de theologische universiteit met onder andere een opleiding tot predikant is nog steeds prominent op diverse plaatsen in Kampen te vinden.

Na deze zalen kom je vanzelf in het allerfraaiste onderdeel van het museum terecht; de Schepenzaal. Deze zaal stamt uit 1545 en is de plek waar eeuwenlang recht is gesproken door het stadsbestuur; de schepenen en raden. Niet elke inwoner van Kampen zat er op te wachten om hier naar binnen te gaan… De zaal is verdeeld in twee helften; het voorste gedeelte, waar je binnenkomt, was bedoeld voor advocaten en publiek. Het achterste gedeelte, en bepaald niet het beroerdste qua inrichting, was het gedeelte voor het stadsbestuur. De rijkdom van Kampen straalt er aan alle kanten vanaf, hoewel je daarvan aan de buitenzijde ook al een vermoeden zult hebben gekregen.

Daal je weer een niveau af dan kom je op de begane grond in het horecagedeelte van het museum terecht. Aan de andere kant ervan zijn nog enkele zalen te vinden met een wisselende expositie. Een deel van deze wisselende exposities wordt ook getoond in de voormalige synagoge die op een paar minuten wandelen van het Stedelijk Museum Kampen aan de IJssel is gevestigd. Met het entreekaartje van het Stedelijk Museum Kampen kun je hier zonder extra kosten binnenlopen.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Op de bovenste verdieping is een fraai gemaakte, heldere en niet al te lang durende animatie over de geschiedenis van Hanzestad Kampen te zien. Daarna zijn allerlei onderdelen van de stad, waaronder visserij maar ook de aanleg van bruggen over de IJssel hier te bekijken. Interessant is bijvoorbeeld hoe Kampen steeds een brug bouwde, niet zozeer om aan de overkant van de IJssel te kunnen komen, maar vooral om tol te kunnen heffen. Tot groot verdriet van de steden stroomopwaarts zoals Zwolle, Deventer en Zutphen.

Laat maar zitten

Het museum is niet heel groot en heeft een logische looproute waardoor je alle onderdelen als vanzelf aandoet. Afgekeken van IKEA waarschijnlijk. Heb je toevallig met een thema niet veel affiniteit, dan ben je binnen niet al te veel stappen alweer in een volgende zaal.

Handige tips

Begin het bezoek op de bovenste verdieping en ga met de grote trap weer naar beneden waardoor je in de zaal met als thema Huis van Oranje terecht komt. Je loopt dan vanzelf het gedeelte in dat als thema Religie heeft en je eindigt met het hoogtepunt van de vaste collectie; de Schepenzaal. Op de begane grond staat de koffie op je te wachten en is ook een wisselende expositie te zien, die natuurlijk kan aanspreken maar ook niet.

Vind je de wisselende expositie helemaal niets, dan kun je de synagoge ook links laten liggen omdat de expositie zich daar voortzet. Tenzij je interesse hebt in de binnenkant van de synagoge natuurlijk. Op de bovenverdieping van de synagoge is een kleine tentoonstelling over de geschiedenis van de Joodse bewoners van Kampen.

Kritische noot

De bovenste verdieping met als thema Water begint met een buitengewoon aardige animatie die je meteen in de goede sfeer brengt. Ook verder is er veel te vinden van de verbinding tussen Kampen en het water, die heel sterk is. Echter, nadat het belang van water afnam en de industrie op kwam veranderde Kampen van karakter en dat is op dezelfde verdieping in dezelfde ruimte geprobeerd te visualiseren. Evenals Kampen als garnizoensstad. Dat maakt uiteindelijk deze verdieping toch wat minder thema-vast. Weliswaar is het geen uitdragerij geworden, maar met een betere onderverdeling van de ruimte waren de verschillende fasen in de geschiedenis van Kampen beter tot uitdrukking gekomen.

Prijs

Met een museumkaart of als je jonger bent dan 12 jaar kun je hier zo naar binnenlopen (weliswaar via de kassa, maar toch). Anders moet je als volwassene € 8,50 afdragen. Kinderen vanaf 12 jaar, cjp-ers, studentenkaarthouders en senioren 60+ en groepen van minimaal 10 personen betalen € 5,50.

Lengte bezoek

Het museum is niet enorm groot, maar in de verschillende zalen is veel te zien. Afhankelijk van je tempo kun je hier met gemak een halfuur tot boven een uur doorbrengen.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Het museum heeft zelf horeca in huis, maar Kampen barst verder van de horeca. Dus wil je lekker op een terras wilt zitten steek dan vanaf de hoofdingang even schuin over naar de plantage waar genoeg parasols met toebehoren zijn te vinden.

Praktische info/openingstijden

Het museum is open van dinsdag t/m zaterdag van 11.00 uur tot 17.00 uur.
Zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur, en op maandagen gaan de deuren niet open. Voor feestdagen, Museumweek en Sail zijn de openingsdagen en -tijden zo ingewikkeld dat je maar even op de website van het museum moet kijken.

Nog meer musea

Nog meer musea bezoeken? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 10 juli 2019