Stedelijk museum – ’s Hertogenbosch

Museum

Locatie

Magistratenlaan 100
5223 MB ‘s-Hertogenbosch
073-6273680
Stedelijk museum

Introductie

Het Stedelijk Museum in ‘s-Hertogenbosch, dat vandaag de dag ook bekend is onder de naam SM’s, is een jong en levendig museum met verzamelingen van hedendaagse kunst en vormgeving. Het museum is in het bezit van een internationale kunstcollectie. Opvallend zijn vooral de levendige kleuren die gebruikt zijn in het publieksgedeelte van het museum.

Absoluut doen

Er zijn diverse zeer gevarieerde exposities en tentoonstellingen te bewonderen. Het museum maakt hierbij gebruik van schilder-, teken- en beeldhouwkunst tot performances, installaties en het gebruik van nieuwe media. Er komt werkelijk van alles aan bod en vooral het interactieve maakt deze tentoonstellingen vaak interessant en aantrekkelijk.

Aanraders

De in keramiek en sieraden gespecialiseerde verzamelgebieden , die in het oude Bossche Paleiskwartier te zien zijn. Ze hebben een klein retrospectief karakter en zijn de moeite van het bezichtigen meer dan waard. Voor kinderen vanaf een jaar of 6 zijn er diverse workshops, waarbij ze zelf een kunstwerk mogen maken.

Ook leuk

Er zijn vaak onverwachts werken te zien van zeer bekende kunstenaars wat het bezoek net weer dat beetje meer geeft. Er is eveneens de mogelijkheid om een kinderfeestje te vieren. Dat is natuurlijk heel apart en een hele ervaring voor uw kind.

Laat maar zitten

Als je helemaal niet van kunst houdt en je hebt er een hekel aan om te bekijken wat andere zoal bedacht en gemaakt hebben dan kun je maar beter ergens anders naartoe gaan.

Geschikt voor…

Het is in feite geschikt voor iedereen die graag naar kunst kijkt. Het is helemaal niet aan leeftijd gebonden. Voor de kinderen hebben ze speciale workshops, dus die kunnen zich ook prima vermaken.

Ongeschikt voor…

De kleinere kinderen hebben weinig vermaak in dit museum. Helaas is er voor kinderen beneden de 6 jaar in feite niks interessants te zien en te beleven.

Tips en trucs

Er is de mogelijkheid om vriend van het SM’s te worden. Dan betaal je eenmalig 35 euro en dan krijg je behalve het gehele jaar vrij entree een nieuwsbrief, enkele keren per jaar de brochure en een gratis rondleiding met kop koffie na openingen van tentoonstellingen. Scholieren, studenten en werkenden tot 25 jaar hebben gratis toegang via SM’s Friends.

Prijs oordeel

De entreeprijs is erg laag te noemen. Los van het feit dat er vele mogelijkheden zijn om gratis toegang te krijgen bedraagt de normale toegangsprijs nog geen 5 euro.

Lengte bezoek

Met een bezoek aan dit museum ben je toch al gauw enkele uurtjes zoet. Het is niet zo dat je je er een hele dag kunt vermaken, maar een halve dag is goed te doen.

Goed om verder te weten

Het SM’s bereidt in samenwerking met Kunstboeken Motta de inrichting voor van een bookshop in het vrij toegankelijke gedeelte van het museum. Naast de eigen uitgaven van het museum, tref je hier een interessante selectie publicaties aan over (actuele) beeldende kunst en vormgeving. Er is in het museum tevens een mogelijkheid om kunst te lenen.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Het museumcafé is een hippe ontmoetingsplaats waar men voor een lage prijs kan genieten van een kop koffie of een kleine versnapering. Ze verzorgen ook op originele wijze de catering van bijeenkomsten. In de stad zijn er diverse overnachtingsmogelijkheden, maar om speciaal te boeken bij een hotel omdat je een museum wilt gaan bezoeken, is wellicht overdreven.

Praktische info

De openingstijden zijn op dinsdag tot en met zondag van 13:00 – 17:00 uur. Voor de meest actuele tijden is het echter raadzaam om te website te bezoeken. Vanwege diverse wegwerkzaamheden in en rondom Den Bosch kun je het beste op internet kijken bij www.wegwijsa2.nl voor de actuele situatie in de stad.

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 24 juli 2019