Sinds 2017 biedt het Hof van Heeckeren midden in het centrum van Zutphen onderdak aan twee musea: het Stedelijk Museum Zutphen en het Museum Henriette Polak. Het stedelijk museum concentreert zich op de vele eeuwen historie van Zutphen. In chronologische volgorde worden in de kelder bodemvondsten op fraaie wijze tentoongesteld, waarna dat op de begane grond een vervolg krijgt in de vorm van onder andere schilderijen en zilverwerk. Uiteraard is er ruimte voor wisselende tentoonstellingen waarna je vanzelf in het tweede museum terecht komt; Museum Henriette Polak. In dit museum ligt de focus op figuratieve kunst en beeldhouwwerk. Naast het tentoongestelde bestaat hier de mogelijkheid te grasduinen in het Digitale Depot om een eigen combinatie op de muur te laten verschijnen.
Locatie/bereikbaarheid
Middenin het centrum van Zutphen, tegenover de imposante Walburgiskerk, zijn twee musea onder één dak te vinden; het Stedelijk Museum Zutphen en het Museum Henriette Polak. Parkeren kan als je geluk hebt op het plein voor het museum en anders net buiten de oude gracht. Met het OV is Zutphen vanuit letterlijk alle windstreken per trein te bereiken en je hebt dan een kleine maar aangename wandeling door de historische binnenstad voor de boeg.
’s Gravenhof 4
7201 DN Zutphen
https://museazutphen.nl/
Geschikt voor
De twee musea trekken een merendeels klassiek, ietwat grijzend, bijbehorend publiek. Dat is geen wonder gezien de aard van de musea. Toch hebben ze voor de zekerheid maar in de huisregels opgenomen dat rennen, stoeien en schreeuwen in de gebouwen niet is toegestaan en dat kinderen onder de 12 alleen onder begeleiding welkom zijn. Heel erg veel handhaving zal niet nodig zijn.
Oordeel
Gezien de lange historie van Zutphen hoort een museum dat dat voor het voetlicht brengt echt bij deze stad. Hoewel het verbeelden van historie bepaald geen eenvoudige taak is is dat in de middeleeuwse gewelven van dit museum op smaakvolle wijze gelukt.
Wat ga je doen?
Vanaf ’t Gravenhof loop je onder de Schelpenpoort het Hof van Heeckeren binnen waar sinds 2017 het Stedelijk Museum Zutphen en het Museum Henriette Polak zijn gevestigd. De Schelpenpoort dateert uit 1697 en is bekleed met zo’n 10.000 schelpen. Ga er middenonder staan en kijk maar eens uitgebreid naar boven, het is de moeite waard. Daarna wandel je de bescheiden museumtuin in waar bij goed weer ook een terras van het naastgelegen café wordt opgetuigd. Aan de rechterzijde bevindt zich de toegang tot het museum waar je na de nodige plichtplegingen meteen de kelder in kunt duiken.
In de kelder word je vele honderden jaren terug in de tijd geslingerd om de lange historie van Zutphen te beleven; van de Romeinse tijd tot de Vikingen tot de tijd als Hanzestad met de 14e eeuw als gouden eeuw. In de 16e eeuw raakte Zutphen betrokken in de Tachtigjarige oorlog met de Spanjaarden waarbij onder andere in 1572 het Bloedbad van Zutphen plaatsvond. Uiteindelijk is ook in de Tweede Wereldoorlog de stad behoorlijk getroffen door bombardementen en strijd in april 1945. De gevolgen daarvan zijn bij een rondwandeling door de stad nog altijd zichtbaar; oude gedeelten worden afgewisseld met tamelijk moderne bouw. Ook de complete collectie van het museum ging in vlammen op. Tegenwoordig bestaat de collectie alweer uit ongeveer 30.000 objecten wat feitelijk een klein wonder mag heten.
Kom je eenmaal weer boven de grond dan vervolgt het verleden met schilderijen van notabelen uit vroeger tijd, zilverwerk, klokken en meubilair. Een apart gedeelte is ingericht voor wisselende tentoonstellingen. Deze zijn uiteenlopend van aard en getracht wordt een relatie te houden met de locatie van het museum in de Achterhoek, maar soms is het lijntje wel wat dun.
De wisselende exposities lopen door tot de bovenverdieping van het museum waar je vervolgens als vanzelf het Museum Henriette Polak inloopt. Dit museum toont modern-klassieke schilderkunst en beeldhouwkunst en is vernoemd naar de oorspronkelijke geldschieter Henriette Polak-Schwarz. De focus ligt vanaf de start van het museum in 1975 op figuratieve kunst wat op zichzelf bijzonder was in de tijd dat conceptuele en abstracte kunst op veel grotere belangstelling mochten rekenen. In een aparte ruimte is het mogelijk door een selectie van het digitale depot heen te struinen en geselecteerde afbeeldingen in een projectie op een muur te combineren.
Handige tips
Zutphen is een compacte Hanzestad waar veel meer te zien en te doen is dan alleen de twee hier beschreven musea. De imposante kerk aan de andere kant van het plein is er daar beslist een van. Maar ook een stadswandeling langs alle historische panden en straatjes is echt een goed idee. Tot slot ligt de stad niet voor niets pal langs de IJssel dus een kijkje op de kade langs deze rivier mag eigenlijk ook niet ontbreken.
Ben je helemaal verslingerd geraakt aan steden als Zutphen? Dan is in de omgeving Deventer, in veel opzichten net een stukje groter, ook een bezoek zeker waard.
Kritische noot
Het Stedelijk Museum Zutphen concentreert zich op de historie van Zutphen. Enige achtergrondkennis van de ontwikkeling van deze stad met een historie die teruggaat tot de Romeinse tijd is zinvol om de getoonde objecten in het juiste perspectief te zien.
Prijs
Voor beide musea samen bedraagt de toegangsprijs voor volwassenen Euro 15,-. In het bijzondere geval dat je alleen een van beide musea wilt bezoeken, bedraagt de toegangsprijs Euro 9,- (prijzen 2021). De meeste bezoekers zullen met een Museumkaart in de hand gratis doorlopen, maar er zijn ook andere kaarten die recht geven op korting of gratis entree.
Lengte bezoek
Voor een combinatie van beide musea kun je wel een dik uur uittrekken. Ga je daarna nog een stadswandeling doen, bij de horeca zitten en/of de grote Walburgiskerk bezoeken, dan ben je zo een aangename ochtend of middag verder.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Naast het museum is een hotel gevestigd en vanuit de museumtuin kun je zo het café van dat hotel binnenlopen. Overigens is in de binnenstad van Zutphen meer dan genoeg horeca te vinden en de Groenmarkt en Houtmarkt hebben een grote aantrekkingskracht.
Praktische info/openingstijden
Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag. Uitzonderingen zijn nieuwjaarsdag, eerste paasdag, eerste pinksterdag en eerste kerstdag.
Meer…
Nog meer musea bezoeken? Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 16 september 2021