Het Veenpark is een omvangrijk park gericht op de geschiedenis van de veenwinning. Er is onder meer een plaggenhuttendorp genaamd ’t Aole Compas en een tweede “dorp” genaamd Bargermond met een smederij maar ook een bakkerswinkel, kapsalon, kerk, kroeg, molen, school en radiowinkel. In het hoofdgebouw is een expositie over veen en vervening en daarnaast is in een apart gebouw het Harmonium museum gevestigd. Het is mogelijk met twee treintjes en een boot het terrein, waaronder een stuk natuurgebied, verder te verkennen. Voor de kinderen is er een flinke speeltuin naast de ingang.
Locatie/bereikbaarheid
Het Veenpark ligt ten westen van Barger-Compascuum, in die buurt wijzen bordjes de weg.
Berkenrode 4
7884 TR Barger-Compascuum
http://www.veenpark.nl/
Geschikt voor
Het park is geschikt voor jong en oud, hoewel het voor degenen die daar tussenin zitten wellicht wat minder aantrekkingskracht heeft.
Oordeel
Bij elkaar is het een museum dat echt in deze omgeving thuishoort en waar je letterlijk de ruimte hebt. Het doet wel een beetje denken aan het Openluchtmuseum in Arnhem of het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Alleen dan natuurlijk hier in het voormalig veenwinningsgebied gericht op het verleden van die veenwinning. Dat is nog niet zo lang geleden geëindigd dus de geschiedenis gaat in dit park slechts zo’n 150 jaar terug. Spijtig is dat er zo weinig interactie en “leven” in de geschiedenis wordt geblazen. Daarom krijgt het park bij elkaar een 6,5 als rapportcijfer.
Wat ga je doen?
Het Veenpark is een ruim opgezet openlucht museum waarbij de tijd van de veenwinning die nog niet eens zo heel lang geleden eindigde, voor het voetlicht worden gebracht. Je kunt te voet door het hele gebied maar er zijn ook twee treintjes waarbij je het gebied doorkruist en er is ook een boot voor een tochtje beschikbaar.
Gaandeweg kom je vanzelf door de twee fictieve dorpjes die in dit gebied zijn gecreëerd: ’t Aole Compas dat verbeeld hoe de begintijd eruit zag met boekweitboeren die alleen veen staken voor eigen gebruik. Het bestaat uit plaggenhutjes, een schooltje, houten kerkje, huiskamercafé en leemovens. ’t Aole Compas was ooit het startpunt van het park; het werd gecreëerd in 1966 bij de viering van 100 jarig bestaan van Barger-Compascuum. Na afloop van de festiviteiten is dit onderdeel blijven bestaan.
Het tweede dorp is Bargermond en is een echt veenkoloniaal dorp uit de tijd van grootschalige veenwinning als brandstof voor heel Nederland. Hier zijn onder andere een bakker, kruidenier en klompenmaker te bezoeken en verder staat hier een grotere stenen kerk. Het verbeeldt het tijdperk van ongeveer 1920 – 1966 en gaat daarmee niet ver terug in de tijd. Strak in het gelid staan een aantal huizen waarbij aan de voorzijde doorgaans een ingerichte huiskamer is te zien en aan de achterzijde een ruimte voor een ambacht. Hoewel de lineaire opstelling minder “gezellig” oogt dan huizen die aan een gezellig dorpsplein of brink staan, zijn de strakke rechte lijnen juist kenmerkend voor dit gebied.
Handige tips
Tijdens de zogenaamde Compascumer Dagen in juli en augustus wordt door 100 mannen, vrouwen en kinderen het leven van weleer verbeeld. Het tijdperk dat dat beslaat loopt van 1866 tot 1966, dus feitelijk nog niet eens zo heel lang geleden.
Heb je er na dit park nog lang geen genoeg van, dan kun je in Vriezenveen nog een soortgelijk park bezoeken: het Veenmuseum.
Kritische noot
Met name het fictieve dorp Bargermond verbeeldt de wat recentere geschiedenis van de veenwinning. De huizen die er staan waarin bijvoorbeeld de smederij en baker zijn gevestigd, kun je moeiteloos ook buiten het museum tegenkomen. Ook de inrichting met een woonkamer en achter dan de ruimte voor het betreffende ambacht gaat na enkele huisjes wel een beetje vervelen. Het is vooral “kijken naar”, enige interactiviteit ontbreekt en er is letterlijk weinig leven in de brouwerij. De bedoeling is echter dat de komende jaren het park een grote impuls krijgt waarbij juist dit soort dingen worden verbeterd.
Prijs
De toegangsprijs is vanaf 4 jaar Euro 16,50 (prijspeil 2021), waarbij je online een paar euro korting krijgt. Senioren mogen ook een euro korting verwachten. De trein en boot op het terrein zijn in de prijs inbegrepen. Datzelfde geldt voor de entree van het Harmonium Museum Nederland dat op dit terrein staat.
Lengte bezoek
Om alles te zien en doen ben je zo meerdere uren zoet. Tel daarbij de horeca op en je bent een aangenaam dagdeel onder de pannen.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Op het terrein is een restaurant en café aanwezig. Overnachten zou op dit terrein, bijvoorbeeld in een van de veenarbeidershuisjes of in de stenen huizen van Bargermond, prima kunnen maar is helaas toch niet de bedoeling.
Praktische info/openingstijden
Het museum is open van april tot eind oktober, elke dag van 10:00 tot 17:00. Van half juli tot en met half augustus kun je nog een uurtje langer blijven.
Meer…
Nog meer musea? Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 26 augustus 2021