Villa Rams Woerthe – Steenwijk

Op bezoek bij Villa Rams Woerthe in Steenwijk. Dwaal door de kamers, ga eens ergens zitten en sla een boek open of bekijk een van de vazen van heel dichtbij..het mag hier allemaal. En dat maakt dit fraaie huis het meest bijzonder: er zijn niet overal touwtjes, verbodsbordjes en lijnen, maar het word je gegund je even in de rol van de voormalige bewoners te wanen. En je krijgt er nog een kopje koffie of thee in de salon bij geserveerd ook.

Locatie/bereikbaarheid

Villa Rams Woerthe ligt aan de rand van het centrum van Steenwijk, net buiten de oude stadswal. Met de trein is Steenwijk te vinden tussen Zwollen en Leeuwarden. Vanuit de trein loop je vervolgens dwars door het historische centrum en direct aan de andere kant van de oude stadswal vindt je Villa Rams Woerthe en daarmee ook Museum Hildo Krop. Met de auto is Steenwijk via de A32 te bereiken en parkeren in de buurt van het museum kan hier behoorlijk goed.

Gasthuislaan 2
8331 MX Steenwijk
https://www.museumhuizen.nl/nl/vila-rams-woerthe

Geschikt voor

Dit museum wordt door heel veel mensen van gevorderde leeftijd bezocht. En dat is niet gek, pubers zullen zich hier vast lekker op een bank kunnen nestelen, en dat mag ook. Maar geen wifi… Ook voor kleine kinderen is het niet geschikt, juist omdat er nergens hekjes of touwtjes zijn. Met rondrennende kinderen gaat er net iets meer sneuvelen dan gewenst.

Oordeel

Deze Villa wordt wel eens de Downton Abbey van Overijssel genoemd. Dat is dan wel met een vette knipoog, want hoewel luxueus en het aantal personeelsleden was hier ooit niet gering, het is ook weer geen landhuis waar je een plattegrond voor nodig hebt om de weg naar buiten terug te vinden. Bij elkaar is een bezoek aan Villa Rams Woerthe toch wel een redelijk bijzondere en aan te raden ervaring.

Wat ga je doen?

Eind 19e eeuw is dit huis gebouwd in opdracht van de familie Tromp Meesters in de toen gangbare art noueau en Jungenstil stijl. Dat die familie geld te besteden had mag duidelijk zijn, maar behalve het formaat van het huis valt de detaillering erg op. Waar je ook kijkt, er is altijd wel iets te zien waar ooit veel werk in is gestopt; van wanden tot trappen tot plafonds en verdere aankleding.

De hal waar je binnenkomt is meteen al een hoogtepunt in het bezoek. Behalve de opmerkelijke muurschilderingen met vooral landbouw als thema valt meteen het heel grote glas-in-lood raam boven de voordeur op. Het is ontworpen door A. le Comte en heeft als titel “De Lente”. Kijk je goed dan vallen allerlei details in de compositie op zoals bijvoorbeeld de opmerkelijke vleugels van de engelen. Maar rondkijkend in de hal zijn ook het houtsnijwerk van de trap en verdere versieringen je aandacht waard.

De salon is een mooie ruimte om even te gaan zitten. De koffie en thee met kniepertjes (inclusief bij een bezoek) worden hier geserveerd, en je kunt je even de bewoner van het pand wanen met uitzicht op het park. Dat park is trouwens ook een aanrader om na afloop doorheen te wandelen. Je kunt langs het langgerekte water naar het eind en aan de andere kant weer terug lopen.

Vanuit de salon loop je de centraal aan de achterzijde gelegen eetzaal waar, het huis en de bewoners stonden erom bekend, grote feestmaaltijden werden geserveerd. Vandaag de dag is het ietwat sober maar nog steeds is goed voorstelbaar hoe het er een dikke honderd jaar geleden aan toe moet zijn gegaan.

Vervolgens komt de herenkamer die nog niet geheel is gerestaureerd. In een video wordt getoond wat zoal nodig is om ruimtes hun oude glorie terug te geven. Via de gang kom je in de ruimte waarin vooral boeken en folders staan en liggen. Aan de wand is, heel aardig, een overzicht te zien van de oorspronkelijke groep werknemers die het huis runden en daaronder de huidige ploeg vrijwilligers die hier buitengewoon gastvrij trachten je even het gevoel te geven dat je hier niet alleen op bezoek, maar ook van harte welkom bent.

Terug in de hal wordt het tijd boven een kijkje te nemen. Helaas zijn de ruimtes op de 1e verdieping verhuurd, maar de centrale hal is ook de moeite waard en bij het bestijgen van de monumentale trap zie je de gebrandschilderde ramen vanuit verschillend perspectief.

Tot slot, voor het geval je je dat mocht afvragen: de naam van de Villa is afgeleid van weiland (woerthe) en ooit was dit in bezit van een burgemeester met de naam Ram; Rams Woerthe dus. En voor de makelaars onder ons: de oorspronkelijke bouwprijs was 75.000 gulden en dat was voor die tijd een heel flink bedrag.

Handige tips

Echt verrassend aan dit museumhuis is dat je overal aan mag zitten, op stoelen en banken mag plaatsnemen, boeken openslaan, wat je wilt. Doorgans is juist alles zoveel mogelijk afgeschermd, maar hier is dat dus niet het geval. Profiteer ervan!

De audiotour krijg je vanzelf in je handen gedrukt, maar deze is beslist de moeite waard. Het zorgt er ook voor dat je nu wel details ziet die je anders niet zo zouden opvallen.

De bovenverdieping is verhuurd en je kunt daar dus niet de kamers binnenlopen. Wat wel kan is de trap oplopen en vanaf daar het glas in lood boven de entree nog beter bewonderen. Als je toch boven bent: ga stiekem even aan de linkerzijde naar het toilet en verbaas je over de koninklijke bril. En dat is niet helemaal uit de lucht gegrepen; toen ooit Koningin Juliana hier in de buurt op bezoek was werd deze bril vooraf gemonteerd. Voor het geval de vorstin tussentijds even van een toilet gebruik zou moeten maken…

Niet alleen de audiotour bevat nuttige informatie, vraag ook gerust de vrijwilligers hier het hemd van het lijf. Ook spontaan zullen zij soms wijzen op opmerkelijke details, zoals bijvoorbeeld de vleugels van de engelen op de gebrandschilderde ramen. Waar doen die eigenlijk het meest aan denken?

Achter de Villa ligt een tuin. Deze is vrij te bezoeken, dus ook zonder museumbezoek ben je daar tegenwoordig welkom. De tuin ligt helemaal ingeklemd in de bebouwing en is vrij lang en smal. Met andere woorden; tussen de begroeiing door zie je al snel de omliggende huizen. Toch is de tuin alleszins de moeite waard. Je kunt via diverse paden langs de ene kant van het water helemaal tot het eind lopen, en aan de andere kant weer terug. Ondertussen kom je een weide met damherten en een oud theehuis tegen.

Kritische noot

Het museum is doorgaans open van 11:00 – 16:00. De tijdsloten zijn op deze dagen echter 11:00, 12:00 en 14:00. Je hoeft niet precies op de afgesproken tijd binnen te lopen, maar een beetje in de buurt van de aangegeven tijd wordt wel op prijs gesteld zodat de drukte wordt verspreid. Al met al heb je dus eigenlijk gedurende zo’n dag eigenlijk maar drie tijdstippen waarop je terecht kunt. Begrijpelijk vanwege het achterliggende idee, maar ook wel een beetje spijtig.

Prijs

Als volwassene betaal je Euro 8,-, als jongere tussen de 12 en 26 mag je voor Euro 5,- doorlopen en onder de 12, met een museumkaart en nog meer andere kaarten is het gratis. Kijk even op de website van het museum voor alle mogelijkheden en prijzen.

Lengte bezoek

Villa Rams Woerthe is niet groot en bovendien is het grootste deel van de bovenverdieping niet toegankelijk voor publiek. Toch ben je hier zo een aangenaam uur onder de pannen. Combineer je het met het ondergelegen Museum Hildo Krop, dan ben je zo een paar uur zoet.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In Villa Rams Woerthe is het de gewoonte om alle bezoekers in de salon te voorzien van een kopje koffie of thee. Op die manier waan je je voor even een echte bewoner van dit pand en kun je genieten van het mooie uitzicht op de tuin.

Praktische info/openingstijden

De Villa is te bezoeken op dinsdag, woensdag, donderdag en in het weekend van 11:00 tot 16:00. Het werkt echter met tijdsloten zodat het aantal bezoekers gelimiteerd is. Je moet via de website vooraf een dag en tijd reserveren, zomaar langskomen is hier niet de bedoeling.

Meer…

Voor een overzicht van andere musea: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Laatste update: 25 september 2019